Tidenes tørke i California: – Et varsel om hva som kan skje i resten av verden


(Dagbladet): Tørken i California har pågått siden begynnelsen av 2013, men nå har den nådd nye, ekstreme høyder:

I år har man kun sett 19 prosent av snømengden som er normal for mars måned i den amerikanske delstaten. Januar var den tørreste måneden noen sinne målt i California.

Bilder fra Olympic Valley viser hvordan folk står på ski og snowboard i omtrent knusktørre skibakker, med kun noen få flekker med snø.

- Grusomste jeg har sett

Flere steder har skiheisene måttet stå.

- Det har vært det jeg kaller den mest grusomme vinteren jeg noen sinne har sett, sier Tim Cohee, som er sjef for et av de vanligvis populære skihotellene, China Peak Mountain Resort, til sine kunder på Facebook.

- Det er veldig bekymringsverdig, sier CICERO-seniorforsker Bjørn Hallvard Samset, til Dagbladet.

- Når jeg holder foredrag om hvor følsomme vi er for klimaet, bruker jeg tørkekart fra California, sier han.

California har bare et år igjen med vann, hevder NASA-seniorforsker Jay Famiglietti, idet California holder på å tørke ut. 

- Dette vi frykter

- Man snakker om at man frykter katastrofer i forhold til global oppvarming, men det er situasjoner som dette vi frykter, sier Samset til Dagbladet og fortsetter:

- Tenk, et sted der det bor så mange mennesker og det produseres mye mat, med den infrastrukturen – om de måtte begynt å importere vann. Det ville hatt enorme ringvirkninger på verdensøkonomien.

Siden starten på 2013 har over 238 millioner liter grunnvann gått tapt i tørken, ifølge en studie gjort av forskere fra Universitetet i California i San Diego og USAs geologiske institutt, skriver LA Times.

Mens skibakkene i California måtte holde stengt i februar – måneden der snøen vanligvis ligger tykt (det sies at man i California står på ski om dagen og surfer på kvelden, skriver Independent), klør frustrerte californiere seg i hodet.

«Vi fortsetter å forsøke å holde ut i våren, men det ser ikke bra ut», skrev sjef Cohee på China Peak Mountain Resort sine Facebook-sider 16. mars.

- Kan ikke si «klimaendringer»

CICERO-forskeren sier til Dagbladet at hele California og sørlige USA er områder klimaforskerne overvåker.

- Det er ikke så enkelt at vi kan si at dette har med klimaendringer å gjøre. Det er veldig stor naturlig variasjon i klimaet der borte. Enn så lenge er dette innenfor en naturlig variasjon – man kan ikke sette en klimaendrings-lapp på det. Men det er tørt. Det er veldig alvorlig om det fortsetter, sier han.

LES OGSÅ: - Dra for all del på ferie, men må du fly til Thailand? Kan du ikke feriere nærmere? Klimaforsker mener vi må endre vanene våre.

I fjor var det varmeste året noen gang registrert. Den samme trenden fortsetter for 2015, sier Semset. 

- Vi forventer mer av dette framover, ettersom verden blir varmere. Det er nok tilfeldig hvilke steder tørken rammer, men vi forventer mer av det som nå skjer i delstaten. California er en varsellampe over hva som kommer til å skje der og i andre steder i verden, om global oppvarming fortsetter.

- Har du noen gode råd?

- Vi må være realistiske, vi må spare vann. Det er så opplagt at man ikke skulle trenge en klimaforsker til å si det.

Ikke lov

- Det er store variabler der, det kan snu og komme våte år. Vi får håpe det. Inntil regnmengden snur, så er de nødt til å begrense vannbruken, sier han.

I flere tiår har bønder og andre hatt muligheten til å pumpe opp så mye grunnvann de ønsker. Myndighetene har nå innført flere forbud, og har blant annet gjort det ulovlig å vanne gater, tennisbaner og innkjørsler, blant annet.

Det er innført restriksjoner på å bytte ut vannet i svømmebasseng eller boblebad, heter det også på Association of California Water Agencies hjemmesider.

Monday, March 30th, 2015 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
November 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

Recent Comments