På tilliten løs
Justisminist
er Anders Anundsen har igjen forlenget den midlertidige bevæpningen av politiet. Avgjørelsen er basert på en oppdatert vurdering av trussel og tiltak. Den er uendret i forhold til den forrige. Den første tillatelsen ble gitt i november i fjor, for fire uker. Den nye tillatelsen gjelder til 20. august. Når vi har hatt bevæpnet politi i snart ett år, begynner det å bli vanskelig å kalle det midlertidig. Hva er justisministerens plan?
Vi er svært skeptiske til generell bevæpning av politiet. Seinest i juni i år vedtok et enstemmig Storting at politiet som hovedregel skal være ubevæpnet. Denne ordningen har bidratt til et høyt tillitsnivå mellom befolkning og politi i Norge. Norsk politi har og må ha tilgang til våpen. Men et politi som bærer våpen til enhver tid, vitner om en generell mistenksomhet overfor innbyggerne. Det er ikke framlagt forskning som tyder på at samfunnet blir tryggere om politiet alltid bærer våpen. Tvert imot er erfaringene fra andre land at det fører til flere alvorlige hendelser som skader og dødsfall.
Tirsdag skjedde det i Norge. En mann hoppet over skranken hos politiet i Rogaland, angrep et tjenestemann og løsnet et skudd med hans pistol. Heldigvis kom ingen til skade. En håndfull personer har bestemt at politiet i Norge i 2015 bærer våpen. Stortinget kjenner ikke trusselvurderingen. De har ikke annet valg enn å stole på ministeren. Vi har heller ikke grunnlag for å trekke vurderingen i tvil. Men Frp er eneste parti som ønsker seg generell bevæpning.
Dette, sammen med de stadige forlengelsene og de mange åpne spørsmålene, gjør at statsråden beveger seg på kanten av vår tillit. Han må sette strek og involvere Stortinget i en skikkelig prosess om bevæpning. Hvis det nåværende trusselnivået er den nye normalen, trenger vi en kunnskapsbasert debatt om hvordan samfunnet skal forholde seg til det. Anundsen må komme opp med alternativer til generell bevæpning. Flere muligheter har vært nevnt, som sikring av utsatte objekter eller lokal tilpasning. Motsatt, hvis justisministeren fortsatt mener at situasjonen bare er midlertidig, må han legge fram en nedtrappingsplan. Tålmodigheten er brukt opp.