Snart får du ikke tak i reker


(Dagbladet): Rundt påsketider kan det bli svært vanskelig, om ikke umulig, å få tak i ferske reker på Østlandet. Årsaken er at den gjeldende fangstkvota for Skagerrak, ytre Oslofjord og sørlige Rogaland snart er fylt opp, skriver Tønsbergs Blad (TB).

- Det blir tomt i butikkene i vårt område, sier Kjell-Arild G. Tøfte, direktør i salgslaget Skagerakfisk, til Dagbladet.

Skagerakfisk er salgslag for fiskerne i Oslo-området og Skagerrak, og har enerett på førstehåndsomsetning av fangst fisket av medlemmene i salgsområdet, som dekker hele Østlandet pluss Agder-fylkene.

En måned uten fiske

For rekefisket er det tre kvoter per år. Den første kvoteperioden går fra nyttår til 1. mai, og med kvota fylt opp rundt 1. april går det altså mot en måned uten leveranse av ferske reker i Skagerakfisks store salgsområde.

Tøfte opplyser til TB at det har vært en formidabel økning i leveransen for januar og februar i år sammenliknet med i fjor – bare ved mottaksstasjonen på Hvasser i Østfold var økningen fra 13,5 til 23 tonn, eller 75 prosent.

- Det er rett og slett mange reker i havet nå. Det så vi allerede i fjor, da vi hadde fisket opp totalkvota 30. november, sier Skagerakfisk-direktøren til Dagbladet.

Han forklarer at rekebestanden har en utvikling som følger rekas livssyklus – 3-5 år.

Ønsker større kvoter

Følgen av at kvota er fisket opp så tidlig, er at reketrålerne i Skagarakfisk-området blir liggende til kai i en måneds tid før de kan begynne på neste kvote, som varer fra 1. mai til 1. september. I samme periode er altså butikkene tomme for salgslagets ferske reker.

- Kvota er for liten, vi burde hatt 500 tonn mer til i denne perioden, mener Tøfte.

Den nåværende kvota i det aktuelle området er på 2116 tonn mellom nyttår og 1. mai.

Helt slutt på fisket blir det imidlertid ikke. Noen få reketrålere – de som ennå ikke har fisket sju tonn – kan fortsette til de når grensa, skriver TB.

- Småreker dumpes

World Wide Fund for Nature (WWF) er sterkt kritiske til måten rekebestanden forvaltes på i Skagerrak og Nordsjøen, og ba i fjor forbrukerne om å styre unna reker fisket i disse havområdene.

- Jeg må understreke at det ikke er kvotene vi vil til livs, og fiskerne har åpenbart vært effektive når de har tatt opp hele kvota en måned før tida, sier Fredrik Myhre, fiskerirådgiver i WWF, til Dagbladet.

WWF mener at mye fangst dumpes. Slik det er i dag, har de fleste rekefiskerne i Sør-Norge ikke noen metode for å sjalte ut reker under «minstemålet» på 6 cm, og er heller ikke pålagt dette mindre enn 4 nautiske mil fra land.

- Fiskeridirektøren og Kystvakten forteller at alle reker under denne størrelsen høyst sannsynlig dumpes tilbake i havet, noe som faktisk er kriminelt. Det fortelles også at disse rekene under 6 cm kan utgjøre betydelige mengder av den totale fangsten, sier Myhre.

- Siden mange småreker kastes tilbake i havet, blir det tatt opp mange flere reker totalt enn det som oppgis av fiskerne. Dette fører til feil i rapportert fangst og dermed feil når kvotene skal fastsettes, sier fiskerirådgiveren.

Ønsker siling

WWF mener fiskerne i stedet for å dumpe smårekene må ta dem med til land og registrere også denne delen av fangsten. De ønsker også et krav om at alle trålerne bruker såkalt sorteringsrist, en innretning i trålen som gjør at reker under minstemålet ikke blir med opp i fangsten.

- Områder med for mye fangst av småreker må også kunne stenges, slik regelverket har vært i nordlige delen av Norge siden 1993, sier Myhre.

Direktør Tøfte i Skagerakfisk sier det forskes på ny og bedre teknologi som skal gjøre det enklere å sile ut småreker fra fangsten. Han stiller seg uforstående til WWFs påstander om dumping.

- Dumping er forbudt. WWF får mene det de mener, sier han til Dagbladet.

Tuesday, March 17th, 2015 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
December 2024
M T W T F S S
« Oct    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Recent Comments