SKUP-prisen til Dagbladet


(Dagbladet): Dagbladets journalist Kristoffer Egeberg (40) er tildelt årets SKUP-pris for sin sin artikkelserie om Nigeria-båtene.

Det er andre år på rad at landets mest prestisjetunge pris for gravejournalistikk går til Dagbladet.

Kristoffer Egeberg er dessuten den første som vinner SKUP-prisen på egenhånd, uten å være del av et større team, på sju år.

De siste årene har prisen gått til journalistteam på to-tre-fire reportere som har jobbet sammen. Forrige gang noen vant prisen alene var i 2007, da Morten Hofstad i Finansavisen vant for avsløringene av Terra-skandalen.

Takket kulturen

Egeberg brukte sin tale på å takke arbeidskulturen i Dagbladet og kollegene og lederne som har gitt ham mulighet til å grave dypt i saken ved siden av den daglige nyhetsproduksjonen, og uttrykte ydmykhet overfor de andre, sterke nyhetssakene som var nominert.

Artiklene om Nigeria-båtene avslører at det norske Forsvaret, stikk i strid med alle lover og regler, har drevet fordekt storhandel med private sikkerhetsaktører og at minst ti store norske marinefartøy har havnet hos paramilitære selskaper i Vest-Afrika.

Bak kulissene

- Det jeg synes er kult, er at saken er så viktig. Det er seks dager til presidentvalget i Nigeria, og Norge har solgt marinefartøy til en av de mektigste og mest brutale krigsherrene i landet, sier prisvinneren.

- Jeg synes min avsløring viser at det foregår mye bak kulissene som vi ikke kan være stolte av og som vi har all grunn til å se nærmere på. Det er derfor vi fortsatt trenger gravende journalistikk i Norge. Det opplever jeg at SKUP-prisen har anerkjent både overfor meg og alle diplomvinnerne som sto på scenen sammen med meg, sier han.

- Hver og en av dem har avslørt utrolig viktige saker – fra Bergens Tidenes saker om asylbarna til VGs avsløring av hemmelige veirapporter som kunne reddet liv, sier Egeberg.

Fått store konsekvenser

Nigeria-båtene brukes i dag av såvel beryktede krigsherrer som det sittende regimet i Nigeria. I Storbritannia er tre personer siktet i saken, en nordmann etterforskes for korrupsjon.

Egeberg var tidligere i dag en av to mottakere av årets Internasjonal Reporters Journalistpris for samme sak.

Avsløringene har ført til en vesentlig innstramming av lovverket for salg av militært materiell, omorganiseringer i Forsvarets logistikkorganisasjon og stans av alt salg av overskuddsmateriell i påvente av nye regler.

Alle salg tilbake til 2002 skal granskes på nytt. Stortinget har videre vedtatt kontrollhøringer som omfatter to sittende og fire tidligere statsråder, tre forsvarssjefer, toll-og avgiftsdirektøren og en rekke embedsmenn, tjenestemenn og privateaktører som har vært involvert i salget av Nigeria-båtene.

Bygget kultur

I Nigeria har saken vakt stor oppmerksomhet og spilt inn i det nærstående presidentvalget.

- Det er ikke tilfeldig at Dagbladet vinner SKUP-prisen to år på rad. Vi ser nå resultatene av den kulturen vi har bygget for gravejournalistikk, og for den stoltheten og selvtilliten man får av å være i eliten i Norge når det gjelder undersøkende journalistikk, sier Dagbladets sjefredaktør John Arne Markussen.

- I journalistikken er det mange sprinter og mellomdistanser, men Kristoffer har vist at han også kan holde ut et maraton. Han har hatt tryggheten i kolleger rundt seg som har gjort det mulig. Nå skal han få musserende, forsikrer Markussen.

Vant også i fjor

I fjor vant Dagbladet SKUP-prisen for artikkelserien «Null CTRL», som avdekket sviktende datasikkerhet i norske hjem, bedrifter og offentlige rom.

I 2013 mottok Dagbladet SKUP-diplomer for avsløringen av uregelmessigheter i rettssaken mot kunstmaler Odd Nerdrum, og for artiklene om statsråd Audun Lysbakkens tildeling av penger til organisasjoner, som førte til at Lysbakken gikk av, og statsråd Jonas Gahr Støre håndtering av den såkalte Tschudi-saken.

Årets SKUP-diplomer gikk til:

• Dagens Næringslivs sak om norske lånehaier i gråmarkedet. Gøran Skaalmo og Knut Gjernes for prosjektet «Lånehaien».

• VGs avsløring av at Statens Vegvesen skjuler granskninger av dødsulykker på norske veier. Synnøve Åsebø, Ola Mjaaland, Ingeborg Huse Amundsen for «De hemmelige ulykkesrapportene».

• NRK Brennpunks dokumentar om Finansdepartementets kvalitetssikring av store offentlige investeringer. Synnøve Bakke, Kjersti Knudssøn og Alexander Vollevik Larsen for «Kvalitetssikret etter alle statens regler».

• Aftenpostens funn av utstyr for overvåking av mobiltelefoner flere steder i Oslo sentrum. Per Anders Johansen, Andreas Bakke Foss, Fredrik Hager-Thoresen for «Mobilovervåkingen».

• Bergens Tidenes artikler om utsendelse av lengeværende, mindreårige asylsøkere. Eystein Røssum, Frøy Gudbrandsen, Kjetil Gillesvik, Hanne Louise Åkernes, Øyvind Lefdal Eidsvik for «Asylbarna».

Flere nominasjoner

Dagbladet var også nominert for tre andre artikkelserier:

• Gunnar Thorenfeldts «Et varslet drap» om Anna Medvedeva, som ble sviktet av sitt lokale krisesenter og drept av sin ekssamboer i oktober 2012.

• Gunnar Thorenfeldt, Leif Stang og Anne Marte Blindheims «KGBs norske hemmeligheter», en opprulling på over 50 artikler om hvordan sovjetisk etterretning har operert i Norge.

•  Eiliv Frich Flydal, Line Brustad og Øistein Norum Monsens «Overgripere tilbake i hvitt», om hvordan leger som har begått seksuelle overgrep får jobbe på nytt som leger, med uvitende pasienter og kolleger i helsevesenet.

Sunday, March 22nd, 2015 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
January 2025
M T W T F S S
« Oct    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Recent Comments