Saksøker Rolling Stone for reportasje om gruppevoldtekt


(Dagbladet): I november i fjor publiserte det verdenskjente magasinet Rolling Stone en lang, gruoppvekkende reportasje om en gjengvoldtekt som skal ha funnet sted på en studentfest ved Universitetet i Virginia i USA.

Saken gikk viralt, og vakte enorm oppsikt internasjonalt. I april innrømte magasinet ovenfor leserne sine at hele historien var oppspinn, og beklaget seg overfor alle involverte.   

Nå, i kjent amerikansk stil, kommer søksmålet mot magasinet.

Saksøker for 7,5 millioner dollar

Søksmålet ble overlevert til Charlottesville Circuit Court tirsdag. En dekanus med ansvar for studenter hos universitetet i Virginia står ansvarlig for søksmålet.

Nicole Eramo er navnet hennes, og ifølge Washington Post skal hovedgrunnen for søksmålet være at hun i reportasjen blir framstilt «ufølsom» og «likegyldig» til gruppevoldtekten magasinet skrev om.

Søksmålet er ikke bare rettet til magasinet, men også eierselskapet Wenner Media og journalisten som skrev saken, Sabrina Rubin Erdely. Eramo, som også er sjef for universitets administrasjon mot seksuelle overgrep, mener reportasjen har ødelagt ryktet og troverdigheten hennes for godt.

Ble tipset

En uavhengig granskingsrapport fastslår at Rolling Stone unnlot å følge helt elementære journalistiske prosedyrer for å faktasjekke historien. Rapporten ble i april lagt ut på nett i sin helhet av Rolling Stone selv.

Magasinets legendariske sjefredaktør Jann Wenner sier ifølge New York Times at bladets redaksjon er blitt lurt av en «ekspert-fabulist og historieforteller» som har «maktet å manipulere den journalistiske prosessen».

Anonymt intervjuobjekt

«Jackie» lot seg intervjue av Rolling Stone og ga totalt sju intervjuer til journalist Sabrina Rubin Erdely, der hun i detalj fortalte hvordan hun ble tatt med på en studentfest av en venn hun kjente som livvakt ved universitetets svømmeanlegg. På festen skal «Jackie» ha blitt lurt med inn på et mørkt rom, slått og holdt fast mens hun ble voldtatt av sju menn.

Detaljene skal ha blitt gjengitt presist da magasinets faktasjekker gikk opp historien med intervjuobjektet før publisering.

Men Rolling Stone aksepterte intervjuobjektets ønske om ikke å identifisere vennen som hadde tatt henne med på festen, og siden hun heller ikke hadde turt å anmelde forholdet var det umulig for journalisten å kryssjekke fakta med politiet. 

Dermed hvilte hele saken på den ene, anonyme kildens troverdighet.

Tvilte på historien

Etter at artikkelen var trykket ble det snart stilt spørsmÃ¥lstegn ved sannhetsgehalten. Venner av det angivelige voldtektsofferet som var sammen med henne den aktuelle kvelden, ble intervjuet i Washington Post og kunne fortelle at de tvilte pÃ¥ henne historie.Â

Det viste seg at det ikke eksisterte noen medstudent ved universitetet som hadde det navnet hun hadde oppgitt.

Det ble også brakt på det rene at det aktuelle student-brorskapet ikke hadde hatt noen sammenkomst den aktuelle kvelden. Også en omfattende politietterforskning som ble satt igang på bakgrunn av magasinartikkelen, endte med at man ikke fant noen indisier på at gjengvoldtekten faktisk fant sted.

Wednesday, May 13th, 2015 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
January 2025
M T W T F S S
« Oct    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Recent Comments