Norsk sjødeponi vekker internasjonal oppsikt: – De tror vi spøker


(Dagbladet): Klima- og miljødepartementets avgjørelse om å gi utslippstillatelse til sjødeponi for gruveavfall i Førdefjorden har vekket sterke reaksjoner.

I fjor advarte Miljødirektoratet mot deponiet, men etter å ha gjort en ny vurdering har direktoratet kommet fram til at fordelene er store nok til å veie opp for ulempene.

- Regjeringen går med viten og vilje inn for en av de største forurensningsskandalene i Norge i nyere tid. Vi hadde håpet og trodd at man i 2015 hadde kommet lenger enn dette. Det er ingen tvil om at det å bruke fjorden som søppelplass for gruveindustrien vil føre til stor skade, sier leder i Naturvernforbundet, Lars Haltbrekken, til Dagbladet.

Internasjonal oppsikt

Tillatelsen innebærer at gruveselskapet Nordic Mining kan etablere et åpent dagbrudd i Engebøfjellet og deponere 250 millioner tonn gruveavfall, stein, støv og kjemikalier, i sjøen i 50 år.

Også utenfor Norges landegrenser har sjødeponiet skapt overskrifter. Den britiske avisa The Guardian omtaler avgjørelsen som kontroversiell.

Avisa The Telegraph har også tidligere omtalt saken. Da kunne man blant annet lese at «Norge står i fare for å miste sitt rykte med uberørte naturlandskap», dersom forslaget skulle gå gjennom.

- Tror det er en spøk

Haltbrekken forteller at dette er en sak som har vekket stor oppsikt internasjonalt.

- Folk tror ikke på oss når vi forteller om planene. De har et bilde av Norge som et grønt og rent land, som er fremst i miljøklassen. De tror vi spøker når vi forteller at norske myndigheter tillater dette.

Også internasjonale miljøorganisasjoner har engasjert seg.

- 32 organisasjoner har sendt brev til den norske regjeringen og bedt dem om en ren Førdefjord, og at det ikke blir en søppelplass for gruver.

- Vil legge området dødt

Naturvernforbundlederen frykter konsekvensene av et sjødeponi.

- Det snakkes om å tømme fire millioner tonn gruveavfall i fjorden hvert år. Det kommer til å legge hele området dødt i 50 år fremover. Det er også stor fare for at avfallet vil spre seg videre utover i fjorden, det er finmalt avfall som dumpes.

Haltbrekken forteller at Førdefjorden er et viktig gytefelt for torsk, blålange og pigghå. De to sistnevnte artene er utrydningstruet.

- Regjeringen snakker om at dette skaper arbeidsplasser. Det kan være, men det truer eksisterende arbeidsplasser innen fiske- og sjømatnæringen.

Naturverneren har ikke gitt opp håpet om å få stanset opprettelsen av et sjødeponi. Både Venstre, SV, KrF og Miljøpartiet De Grønne er motstandere av deponiet.

- Vi har ikke gitt oss i denne saken ennå. Det ligger et forslag fra SV og Venstre om å ta det opp i Stortinget, og vi kommer først og fremst til å jobbe opp mot at de skal behandle saken der. I tillegg har Natur og ungdom planer om ulovlige aksjoner, og vi vil synliggjøre den sterke motstanden i befolkningen, sier han.

- Trenger flere bein å stå på

Næringsminister Monica Mæland (H) mener på sin side at gruveprosjektet i Engebøfjellet i Naustdal og Askvoll vil bidra til viktig verdiskapning i lokalsamfunnene, ifølge NTB.

- Vi snakker her om veldig store verdier. Det er antydet verdiskapning på 500 millioner kroner hvert år, 300 arbeidsplasser lokalt, 500 i Norge totalt. I en situasjon der vi skal omstille oss, og der vi trenger å styrke flere deler av norsk næringsliv, er dette et viktig steg på veien, sier Mæland til NTB.

Hun gjør det klart at det er vanlig at industrivirksomhet har konsekvenser for miljøet.

- Vår vurdering må være om de mulige negative effektene er større enn de positive. Vår klare vurdering er at de positive sidene langt overstiger de negative i denne saken, sier hun.

Næringsministeren mener Norge trenger flere bein å stå på.

– Engebøprosjektet skal hente ut verdifulle mineraler, som brukes i alt fra tannkrem til maling og som metall i fly og sportsutstyr, sier Mæland til NTB.

Klima- og miljøminister Tine Sundtoft (H) sier i en pressemelding at hun «har lyttet til anbefalingen fra Miljødirektoratet».

- Det stilles omfattende vilkår for å hindre negative miljøeffekter. Med streng overvåking av fjorden skal vi kunne følge nøye med på mulig påvirkning av det biologiske mangfoldet og nærliggende vassdrag. Også hensynet til sjømattrygghet er viktig, sier Sundtoft, ifølge NTB.

Saturday, April 18th, 2015 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
January 2025
M T W T F S S
« Oct    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Recent Comments