Norsk oppfinnelse: Denne dingsen kan erstatte dyreforsøk


I flere år har verdens farmasøytiske forskere jobbet for å finne et fullgodt alternativ til ulovlige dyreforsøk i kosmetisk forskning. Nå kan André Engesland og Universitetet i Tromsø ha kommet et steg nærmere det målet, melder Forskning.no.

- Vi har satt sammen en hudetterligning. Grunntanken var å lage noe som kunne få slutt på dyreforsøk, sier Engesland til Dagbladet.

Han presenterte nylig prosjektet i sammenheng med hans doktorgradsavhandling.

Etterliknet ekte hud

Siden 2010 har Engesland og andre forskere ved universitetet arbeidet med prosjektet. Som utgangspunkt hadde de en tarmetterligning, og målet var å lage noe som kunne brukes videre både i medisin- og kosmetikkbransjen.

Fra før finnes det lignende produkter, men disse baserer seg ofte på ekte hud, noe som igjen gjør de dyre å ta i bruk.

- Det vi har gjort er å se om stoffene vi har testet trenger gjennom hudlag, som vi har etterlignet ved hjelp av de fettstoffene som naturlig finnes i huden. På den måten kan vi se hvordan ekte hud ville ha reagert, sier Engesland.

Tar ikke patent på produktet

- Er disse huderstatningene like nøyaktige i forsøk som ekte hud?

- I forsøkene våre, der vi blant annet har sammenliknet med fliker av grisehud og hud dyrket frem av menneskeceller, har vi oppnådd de samme resultatene, sier Engesland.

Han og de andre forskerne har allerede vært i kontakt med representanter fra legemiddelindustrien som har brukt modellen. Derfra har de, ifølge Engesland, fått positive signaler.

- Vi har ingen umiddelbare planer om ta patent på dette produket, men håper på å nå ut til flest mulig slik at oppfinnelsen kan bli brukt i industrien, og at andre kan benytte arbeidet vårt til videre forskning, sier Engesland om framtiden.

- Et internasjonalt gjennombrudd

Foruten universitetet selv, har Dyrevernalliansen vært med på å finansiere forskningsprosjektet til Engesland. Informasjonssjef Live Kleveland forteller at det var prosjektets potensial og orginalitet som gjorde at de bidro med 45 000 til arbeidet med filteret.

- Det forskes ikke så mye på dette feltet, og for å få bransjen til å bytte ut dyreforsøk er vi nødt til å frembringe alternativer som kan gi økt presisjon og effektivitet. Dyrevelferd er ofte ikke nok alene, sier Kleveland som mener at det er nettopp dette universitetet i Tromsø har gjort.

Kleveland mener at resultatene til forskerne er internasjonalt oppsiktsvekkende.

- Dette filteret vil kunne brukes internasjonalt og kan forhåpentligvis erstatte dyreforsøk på områder som medisin, kosmetikk og helsekost. Særlig er det viktig å få slutt på brannforsøk. Disse er ekstremt smertefulle for dyrene som blir utsatt for dem, sier Live Kleveland.

Les også: Beklager at Nobelprisen gikk til dyreforsøk

Monday, March 30th, 2015 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
December 2024
M T W T F S S
« Oct    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Recent Comments