Norsk forsker tror sola kan gå i dvale. Varsler ny «mini-istid» i Norge


(Dagbladet): Får han rett, er sola på vei inn i sin svakeste periode på 400 år. Det kan bety noen kjølige tiår for Norge og Nord-Europas del.

Solforsker Pål Brekke ved Norsk Romsenter, forteller det er mye som kan tyde på at sola er på vei inn i dvale. Får han rett, vil det ha konsekvenser, både fysisk og forskningsmessig.

400 år siden sist

Får hvis solas styrke reduseres til et minimum, er det grunn til å anta at en «mini-istid» er på vei til Norge. Sist gang sola var så svak forskeren tror at den kan bli, opplevde Norge, Nord-Europa og østlige deler av USA Den lille istida, for 400 år siden.

- Vi er inne i den svakeste solsyklusen på 100 år. Blir den neste syklusen enda svakere, er det mye som tyder på at sola er på vei inn i et kraftig minimum som kan vare i 30 til 50 år, sier Pål Brekke.

Det var NRK som først omtalte saken.

Bre- og klimaforsker Atle Nesje ved Bjerknessenteret har fortidsklima og istider som spesialfelt. Han bekrefter at utviklingen i solaktivitet ligner den Norge og Nord-Europa opplevde for 400 år siden.

- Ja, det kan faktisk skje at vi får oppleve en ny liten istid. Vi kan i så fall få flere kjølige vårer og somre, slik vi har opplevd i år, sier Nesje til NRK.

Det er solas magnetfeltstyrke som bestemmer om den flammende planeten er svak eller sterk. Antall solflekker varierer i takt med variasjoner i solas magnetfelt. Solstråling øker i takt med solflekker. De siste tiårene har det imidlertid vært færre og svakere solflekker å spore, forklarer Brekke.

Fortsetter utviklingen, holder prognosene stand.

Kan gi viktige klimasvar

Får solforskeren fra norsk romsenter rett, vil den svake sola også kunne gi klimaforskere viktige svar om global oppvarming. Det er kanskje det viktigste – i forskningens navn.

Lenge har nemlig klimaforskere gitt Co2 brorparten av skylda for global oppvarming. Brekke er blant mindretallet av forskerne som stiller spørsmålstegn ved hvor stor effekt Co2 egentlig har.

Samtidig tillegger han vår livgivende varmekilde større viktighet enn de fleste andre klimaforskere gjør.

- Klimadebatten har i stor grad vært en kamp mellom viktigheten av Co2 og sola. Det mener jeg drar debatten i feil retning. Det er mye, mye mer som også spiller inn. Klimaendringer er uhyre komplekst, og man har gjort det for enkelt, sier Brekke.

- Menneskeskapte klimaendringer eksisterer helt klart og det mener også de fleste såkalte klimaskeptikere. Jeg mener at naturlige variasjoner kan være langt mer vesentlige enn det konsensus innen klimaforskningen kommer fram til, som sier at sola og andre naturlige variasjoner har minimal innvirkning.

- Eksperiment fra naturen

Hvis temperaturen begynner å stige raskt de neste årene, mens sola er svak, vil det si at sola betyr minimalt for global oppvarming, ifølge Brekke.

- Og hvis temperaturen ikke stiger, eller går ned, betyr det at klimaforskere flest har tatt feil. Dette er som et stort eksperiment fra naturens side, og det blir veldig spennende, sier Brekke.

Blir sola svakere, slår en ny internasjonal forskningsrapport fast at temperaturene i Nord-Europa, samt deler av USA, kommer til å gå noe ned.

Rapporten, som blant annet blir omtalt av britiske The Guardian, hevder i motsetning til Brekke at den svake varmekilden ikke kommer til å ha så mye og si for temperaturene ellers i verden.

I beste fall slår rapporten fast, vil den svake temperaturendringen sakke ned konsekvensene av klimagassutslipp med rundt to år.

Men det er altså naturen selv som får siste ord, poengterer Brekke.

- Vi kommer til å vite veldig mye mer om 10 år hvis prognosene slår til og solas styrke avtar en periode nå.

Tuesday, July 7th, 2015 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
November 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

Recent Comments