«Norsk» familie lever i bomberegn i Jemen: Bestevenninna mi er drept. Jeg ser henne for meg når jeg sover


(Dagbladet): – Vi har ikke hus, vi har ikke mat, det har dødd veldig mange her, sier Shams Ahmed Aldiani (10) til Dagbladet på telefon fra Jemen.

- Jeg er redd. Veldig, veldig redd.

10-åringen er datteren til den jemenittiske journalisten Ahmed Aldiani (44), som i Norge er kjent som en bidragsyter i Martine-saken. Han kom til Norge i 2011, og har samarbeidet med Martine Vik Magnussens far Odd Petter, og skrevet artikler om saken.

I fjor fikk Aldiani beskjeden han fryktet: Du skal ut av Norge. Anker, protester, møter og advokathjelp bar ikke frukter – Aldiani, hans kone og deres fire barn ble kastet ut av Norge og sendt til Jemen. Da han kom til Jemen ble han arrestert.

1200 drept

Nå herjer det full borgerkrig i landet – som fra før er kjent som basen til AQAP, den kanskje mest aktive fraksjonen i al-Qaida.

Presidenten ble fordrevet fra landet, og Houthi-opprørere har tatt kontroll over både hovedstaden Sanaa og andre viktige områder. Den shiamuslimske militsen skal ønske å innføre religiøse lover i landet, og påstås av den jemenittiske regjeringen å ha støtte fra Iran. En rekke andre militsgrupper er også aktive.

En koalisjon ledet av Saudi-Arabia bestemte seg i mars seg for å knuse militsen, og bakkestyrker har nå så smått begynt å innta landet etter et massivt, langvarig bomberegn. Bombeangrepene har i altfor stor grad slått helt feil ut, og en rekke sivile mål er blitt angrepet.

På halvannen måned er minst 1200 mennesker drept.

Krise

Samtidig har hjelpeorganisasjoner gjentatte ganger advart om at krigen har utløst en større humanitær krise. Ødeleggelsen av infrastruktur får enorme konsekvenser for befolkningen. Hjelpeorganisasjonene Leger uten grenser og Røde Kors beskriver den humanitære situasjonen i Jemen som katastrofal, ifølge NTB.

Flyplasser, havner, broer og veier er ødelagt, i tillegg til at forskjellige bevæpnede grupper har satt opp en rekke kontrollposter.

Blant byene som er blitt utsatt for et voldsomt bomberegn er Aden, sør i landet, Jemens nest største by.

Det er i denne byen familien Aldiani har sine røtter og oppholder seg.

Drept på gata

- Det går ikke bra med verken oss eller vennene våre, sier Shams Aldiani.

I forrige uke fikk Shams krigshelvetet helt tett på kroppen. Da mistet hun bestevenninna si.

- Hun skulle gå til butikken, men ble drept på veien. Det var en skarpskytter som drepte henne, sier 10-åringen.

- Jeg får ikke sove. Jeg ser henne for meg når jeg sover. Jeg bare ligger og griner i senga. Hver natt når jeg sover, så ser jeg henne for meg.

Nå ber 10-åringen desperat om hjelp.

Livredd

- Vi sitter i huset vårt hele dagen. Vi har ikke mat, vi har ikke klær eller møbler.

Shams snakker godt norsk, og har gått på skole i Norge. Det har hun ikke mulighet i sitt nye land. Mens Dagbladet snakker med 10-åringen høres det to ganger en voldsom støy i røret: Stridshelikoptere flyr over huset der familien skjuler seg.

- Sånn er det hele dagen, sier Shams.

- Jeg vil bare gå på skolen, men det får jeg ikke gjort her.

Stoppet

Nå har UNE stanset alle tvangsreturer til Jemen. I juli i fjor opplyste UNE at sikkerhetssituasjonen i Jemen da var tilfredsstillende.

- Etter en konkret vurdering har vi ikke funnet at han risikerer forfølgelse eller andre overgrep ved retur til Jemen, skrev nemndleder Stine Alræk Iversen i UNE i en e-post til Dagbladet.

- Sikkerhetssituasjonen i Jemen er sentral del av vurderingen i vedtaket, i tillegg til de individuelle anførslene. UNE følger sikkerhetssituasjonen i Jemen nøye. Den nåværende sikkerhetssituasjonen tilsier etter UNEs vurdering ikke et generelt vern mot retur for alle asylsøkere fra Jemen.

I sakspapirene går det også fram at UNE og Aldiani er uenige om elementer av hans forklaring, og at UNE mener at de ikke kan slå fast at det vil være best for barna å bo i Norge.

Thursday, May 7th, 2015 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
November 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

Recent Comments