Nå skal ESA gjøre det vi tidligere bare har sett på film. De skal tvinge en asteroide ut av kurs


(Dagbladet): Den europeiske romfartsorganisasjonen ESA planlegger å gjøre det som vi flere ganger har sett utspille seg på film. De skal flytte en asteroide ut av sin opprinnelige kurs.

Romfartsorganisasjonen har allerede startet planleggingen for lanseringen av det som har fått navnet Asteroid Impact Mission (AIM), som starter i oktober 2020.

Ingen sprenging

I spillefilmen Armageddon fra 1998 ble boresjef Harry S. Stamper (Bruce Willis) hentet inn for å redde verden fra et asteroide-sammenstøt, sammen med en del av NASAs egne astronauter. Ved å bore et hull i asteroiden og fylle den med en atombombe, klarte han å destruere den før sammenstøtet.

ESA planlegger imidlertid å benytte en annen metode for å forstyrre asteroidens kurs. Og lurt er det, mener pressekontakt i Norsk astronomisk selskap, Tor E. Aslesen.

- De skal ikke sprenge den. Det hadde nemlig sannsynligvis gjort asteroiden enda farligere. Den ville fortsatt i sin bane, men i biter. Hadde asteroiden hatt kurs mot jorda ville disse bitene pepret jorda, ødelagt satellitter osv, sier han.

ESA skal i stedet forsøke å forsiktig dytte asteroiden ut av sin kurs. Og det kan de ifølge Aslesen gjøre på to måter:

- De kan påvirke tyngdepunktet ved å kjøre noe inn i asteroiden, eller de kan feste noe fast i asteroiden som roterer rundt den – og på den måten forskyver tyngdepunktet, sier han.

Det kan være nok å bruke bare tyngdekraften mellom en romsonde i bane rundt en mindre asteroide til å trekke den til en mindre farlig kurs for oss jordboere, forklarer han.

Lite skal til

Om man velger første alternativ, er det ifølge Aslesen ikke mye dytting som behøves for at asteroidens bane endrer seg betraktelig.

- Klarer man å skyve den èn meter ut av posisjon, vil den kjapt bli forskjøvet mange kilometer i kurs, forklarer han.

- Men dette avhenger av både farten til asteroiden og avstanden til det den er på kollisjonskurs til, sier Aslesen.

Ifølge vox.com planlegger NASA å forsøke å flytte en asteroide ved å sende en sonde inn i den i et forrykende tempo. 

Sonden, som er 300 kilo tung, skal skytes inn i asteroiden Didymoon i 2022, i en fart på mer enn 20 000 kilimeter i timen. Håpet er at dette vil dytte Didymoon ut av sin kurs.

Asteroiden utgjør forøvrig ingen trussel mot jorda.

Langtidsplanlegging

Seniorrådgiver Pål Brekke ved Norsk Romsenter forteller at man også kan feste en liten rakettmotor til en asteroide, noe som langsomt vil skyve den ut av kurs.

- Et annet alternativ er å bruke et speil og lyse på asteroiden, noe som også vil gjøre at den flytter langsomt på seg, sier Brekke til Dagbladet.

- Det er også blitt foreslått å spre et hvitt stoff på den ene siden av asteroiden. Da vil sollyset føre til at den langsomt flytter seg den ene veien, fortsetter han.

Dersom en asteroide er på kollisjonskurs med jorda, må den oppdages tidlig om man skal bruke noen av disse metodene, ifølge Brekke.

- Det krever langtidsplanlegging for å unngå en kollisjon. De store asteroidene som kan føre til en katastrofal ødeleggelse av jorda, har man god oversikt over. Problemet er de mindre asteroidene, som er vanskeligere å se, og som oppdages for seint. Før eller siden vil sannsynligvis en av disse treffe jorda og skade et mindre område, sier han.

Overvåkes

NASA vurderer fortløpende risikoen for at asteroider de har identifisert skal kunne treffe jorda.

Ifølge Norsk Romsenters artikkel er det blitt oppdaget over 600 000 asteroider i vårt solsystem. Mer en 10 000 av disse regnes som Near Earth Objects (NEO).

Tabellen over aktuelle asteroider finner du her.

Det finnes også en skala for å anslå hvor sannsynlig det er at en av disse skal treffe jorda. Denne kalles Torino-skalaen.

«Sneier» jorda

Tross NASA og ESA og andre organisasjoner og enkeltpersoners overvåking, oppdages ikke alle asteroider som passerer nær jorda i god tid. Den 24. april i fjor oppdaget forskerne asteroiden som fikk kallenavnet «The Beast». Den passerte jorda mindre enn to måneder seinere.

Det skjer ganske ofte at asteroider «sneier» jorda, ifølge seniorrådgiver Pål Brekke ved Norsk Romsenter.

- De fleste av disse ville man ikke oppdaget før, men nå har overvåkingen, både via rom- og bakketeleskoper blitt mye bedre. NASA har overvåket asteroider lenge. Nå har også ESA startet et program, som blant annet Norge er med på, sier han.

Den meritterte fysikeren og tidligere NASA-astronauten Ed Lu, har uttalt at det er «sannsynlig» at jorda blir truffet av en stor asteroide dette århundret.

Kjente sammenstøt

I moderne tid har det vært få store nedslag på jorda. I 1908 eksploderte en asteroide over Tunguska-området øst i Russland og utslettet alt liv i et område med omtrent samme utstrekning som storbyen San Francisco.

Eksplosjonen hadde en sprengkraft rundt 1000 ganger så stor som atombomben over Hiroshima i Japan i 1945.

Forskere mener også at det var et enormt asteroide-nedslag på Yucatan-halvøya som gjorde at dinosaurene døde ut.

Friday, April 3rd, 2015 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
January 2025
M T W T F S S
« Oct    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Recent Comments