Nå er Hellas konkurs: – Men det betyr ikke all verden


Nå ved midnatt tirsdag 30 juni, forfaller fire lån Hellas har til det internasjonale pengefondet (IMF) på til sammen rundt 13 milliarder kroner.

Hellas betaler ikke, noe de sa klart fra om tidligere i dag, og et siste desperat kriseforslag ble avvist.

Dermed har de misligholdt lånene sine og er konkurs.

Steinar Holden, professor ved Økonomisk institutt ved Universitetet i Oslo, sier at begrepet «konkurs» betyr noe ganske annet når det er et land det er snakk om:

Eiendeler kan bli tatt

- Vi sier jo at det er en konkurs, men det betyr ikke det samme som hvis en bedrift går konkurs. Da er det bobestyrer og kreditorer som får tilgang på verdiene. Det er ikke slik med et land. Men noen eiendeler kan de risikere at blir tatt, sier Holden.

- Argentina opplevde at en av deres båter ble tatt i arrest etter at de misligholdt sine lån, sier Holden.

Episoden holden sikter til er fra 2012, da det amerikanske hedgefondet NML capital tok beslag i marinebåten The Libertad, mens skipet lå til havn i Ghana.

Beslaget skyldes at Argentina i 2002 rett og slett å betale lånene sine – som da var på rundt 100 milliarder dollar. Blant kreditorene var det amerkianske hedgefondet.

Men slike hendelser tilhører sjeldenhetene.

- I hovedsak vil greske eiendeler ikke bli tatt. Først og fremst vil en konkurs bety at Hellas ikke får låne av andre, sier Holden.

- Hvor lenge vil Hellas klare seg uten penger utenfra?

- Det spørs hva du mener med å klare seg. Nokså raskt vil man kunne merke varemangel på viktige importvarer. Hvor raskt det kommer og hvor omfattende det blir er vanskelig å spå om. Men det er ikke utenkelig at gresk økonomi er mer vant til å fungere utenom vanlige systemer enn det andre økonomier er. Men dette vil kunne ramme hardt, sier Holden.

- Liten praktisk betydning

- Konkurs eller ikke konkurs har liten praktisk betydning nå. De har misligholdt lån, og dermed brutt betingelsene, men det er ingen som går og tar landet av den grunn, sier Harald Magnus Andreassen, sjeføkonom i Swedbank,

- Det har ingen umiddelbar praktisk betydning. Men det vil gjøre det vanskelig for Hellas å få tilgang på nye lån. Hvis greske banker ikke får tilgang på kapital, må de legge ned og innføre ny valuta selv, sier Andreassen.

- At de ikke betaler er ikke noe sjokk. Forsøkene på å få til en avtale vil fortsette, sier Andreassen.

I løpet av året forfaller ytterligere rundt 150 milliarder kroner i gresk gjeld. Långiverne frykter at hvis Hellas først har misligholdt ett lån, vil de kunne misligholde flere.

Ingen regler

Finn Østrup, professor ved Center for Kreditret og Kapitalmarkedsret ved Copenhagen Business School, sa til forskning.no tidligere denne måneden at det ikke er etablert noen regler for land som går konkurs. I realiteten kan de i stor grad gjøre det de vil:

- Det er ikke etablert noen internasjonale prosedyrer for hva et land skal gjøre når det ikke kan oppfylle gjeldsforpliktelsene sine. Så landet kan faktisk selv bestemme at det ikke vil betale gjelden sin, sier Østrup til forskning.no.

Ifølge det økonomiske ratingbyrået Moodys er det elleve land, Hellas inkudert, som står i fare for å misligholde lånene sine.

Wednesday, July 1st, 2015 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
November 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

Recent Comments