Marie og Truls er på bryllupsreise: – Vi sover i en park


(Dagbladet): Ekteparet Marie Bjerkestrand og Truls Vinju Lindahl befant seg i hovedstaden Katmandu i Nepal da jordskjelvet lørdag førte til at over 2350 døde.

Paret fra Nes er på bryllupsreise i landet. De befinner seg nå under en presenning i en park i sentrum av byen. Nepal ligger fem timer og 45 minutter foran Norge tidsmessig. Klokka 18 i Norge var klokka kvart på ti i Nepal.

- Alle parkene og de åpne områdene her er fulle av mennesker. Det er satt opp provisoriske telt og gapahuker som folk stuer seg sammen i, sier Truls Vinju Lindahl til Dagbladet.

- Det er lyn, torden og kraftig regn, men bra stemning tross alt. Noen sitter og prater og det er veldig avslappa stemning. Vi sitter sammen med en gjeng fra Danmark som prøver å komme seg hjem. Andre sover rundt her. Det virker som om folk har skaffet seg det de trenger i løpet av dagen.

Sover ute

Paret er sammen med andre turister fem minutters gange fra hotellet de opprinnelig skulle bodd på. Ulike nasjonaliter og lokale sitter sammen under presenningene. Paret planlegger å tilbringe natta i parken.

- Vi vil ikke ligge der inne. Hotellet er tomt for gjester. Vi har baggasjen på rommet, men alle sover ute for sikkerhets skyld. Etterskjelvet som kom tidligere i dag var veldig kraftig, sier Truls Vinju Lindahl.

Han forteller at etterskjelvet var mindre kaotisk enn det første skjelvet – som inntraff rundt klokka 12 lokal tid lørdag og hadde en styrke på 7,9. Jordskjelvet er det kraftigste i Nepal på 80 år.

- Etterskjelvet kom fra ingenting. Folk begynte å føle at det var trygt igjen. De andre etterskjelvene har hatt synkende styrke og har knapt vært merkbare.

- Vi er nesten blitt vant til etterskjelv, sier han.

Drar ut madrasser og sengetøy

Nordmannen forteller at strømmen går av og på, men at de har fått ladet telefonene på dagtid.

- I løpet av dagen har vi vært hos en lokal venn av oss, som har vært guide tidligere. Alle stiller opp og det er en veldig solidarisk stemning. Hotellene bidrar også mye, og drar madrasser og sengetøy ut i parkene og hjelper til, sier Vinju Lindahl.

Han forteller at det ikke er varmt, men at det skal gå greit å sove under presenningen. Etter planen skulle paret fortsette bryllupsreisen til Myanmar i dag, men nå ønsker de i første omgang bare å komme seg ut av Nepal.

- Flyplassen er stengt, så for vår del får vi bare avvente og se hva som skjer i morgen. Vi er tålmodige og ser hva vi kan hjelpe til her med imens.

Vinju Lindahl forteller at de to føler seg trygge i parken.

- Lokalbefolkningen er veldig vennlige og tar imot oss med åpne armer, sier han.

- Timene etter skjelvet i går gjorde et sterkt inntrykk. Vi så konsekvensene av det der og da og panikken som oppsto blant de lokale vi var med. Mobilnettet ble borte, og vi fikk ikke kontakt med pårørende og familie. Vi så skadde og omkomne i gatene. Det var sterke inntrykk, sier Vinju Lindahl, som til vanlig er bosatt i Stockholm.

Han legger til:

- Det er også et sterkt inntrykk å se hvordan folk har respondert på dette. Alle hjelper hverandre og er positive tross alt, sier han.
 

100 etterskjelv

Klokken fem i natt lokal tid, rystet flere etterskjelv landets hovedstad. Det er fortsatt tryggest å sove ute, ettersom skjelvfaren fortsatt er stor. Ifølge Kari Helene Partapuoli, leder av Utviklingsfondet, nådde et av ettersskjelvene i natt 6,7 på Richters skala. Hun oppholder seg nå i Katmandu, og var på flyplassen i hovedstaden da døddskjelvet rammet landet.

-  I natt sover vi under åpen himmel, som mange andre her i Katmandu, sier Partapuoli.

– Jeg har hørt at det skal ha gått rundt 100 etterskjelv her i Nepal. Et par av disse har vært kraftige, sier hun.

– Folk sover ute på åpen gate, og på store åpne plasser. Det er det som anbefales, og det er der folk føler seg trygge, sier Parapuoli, som snart må gjøre seg klar for en ny natt under åpen himmel.

– Det er blitt mørkt her i Katamandu, og folk bærer med seg ut telt og soveposer nå. Det er rolig stemning her, og mange er slitne. Det er mange som ikke har fått sovet mye. Byen er veldig preget av situasjonen.

Tomt for drikkevann

- Hvordan er tilgangen på mat og vann?

 - Det er få åpne butikker nå, og de små butikkene vi har sett begynner å bli tomme. Folk sliter også med å få tak i rent vann. Rett etter skjelvet var det kaos i Katmandu, og det var lite redningsarbeid som var organisert. Folk tok i bruk hendene for å grave ut personer fra ruinene.

– I begynnelsen så vi ikke noe hjelp, alle var alene om alt. Nå begynner jo dette arbeidet å bli mer organisert, ettersom det har kommet til hjelp fra utlandet her i Katmandu, sier Partapuoli, som da hovedskjelvet gikk, befant seg på flyplassen i Katmandu. Da løp folket ut på rullebanen av eget initiativ.  

– Vi skal reise hjem så fort vi kan, men flyplassen åpnes og stenges flere ganger om dagen.

- Burde vært tenkt på

Utviklingsfondet arbeider i Nepal med bærekraftig samfunnsutvikling og naturforvaltning. De jobber med programmer for å dekke de langsiktige behovene. Blant annet med tanke på klimaproblematikken og bedre matproduksjon.

- Dette var jo varslet om jordskjelv, og det har også vært snakket om at det ville komme i år. En bedre jordskjelvsberedskap burde vært tenkt på lang tid i forveien fra myndighetene og de private byggherrene, sier Partapuoli.

Vanskelig situasjon

Det er ingen ting som tyder på at nordmenn skal være blant de omkomne eller skadet, ifølge Utenriksdepartementet.

Et titall nordmenn har oppsøkt Norges ambassade i Nepal og vil tilbringe natten inne i bygning og i hagen.

Utenriksdepartementet i Oslo har besluttet å sende ett team fra New Delhi og ett fra Oslo for å forsterke ambassaden i Katmandu. I tillegg har den norske ambassaden inngått et nordisk samarbeid med Danmark og Finland. Teamet reiser nå rundt på nepalske sykehus for å sjekke om de huser nordiske pasienter, ifølge NTB.

Sunday, April 26th, 2015 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
January 2025
M T W T F S S
« Oct    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Recent Comments