Mannen som får Putin til å se rødt

ST. PETERSBURG (Dagbladet): Det er mannen som framfor noen får Russlands president Vladimir Putin til å se rødt som tidligere denne måneden fikk denne viktige stillingen i Ukraina. Saakasjvili var den georgiske presidenten som arresterte det han sa var russiske spioner i Georgia, og paraderte dem på TV til Putins store raseri. Han er mannen som startet krigen mot Russland med å angripe Sør-Ossetia i 2008, krigen som førte til at russiske styrker sto bare kilometre fra hovedstaden Tbilisi, og at Georgie mistet Abkhasia og Sør-Ossetia. Og han er mannen som gjennomførte radikale økonomiske reformer og langt på vei vant kampen mot en endemisk korrupsjon. I Georgia startet Saakasjvili kampen mot korrupsjon med å sparke samtlige 30 000 i det notorisk korrupte trafikkpolitiet. Da skjønte alle at han mente alvor.

VI STÅR ALTSÅ overfor en på alle måter handlingens mann. Han er uredd inntil det dumdristige, som da han provoserte fram krigen mot Russland. Håpet han virkelig på amerkansk militær støtte? Eller spilte han på at Putin ikke ville gripe den enestående sjansen han fikk til å filleriste sin mangeårige personlige fiende Saakasjvili? Men Saakasjvili er også en splittende mann. I hjemlandet er han ettersøkt for maktmisbruk, og for å ha slått ned demonstrasjoner på en brutal måte i sin andre presidentperiode. I sin første presidentperiode var Saakasjvili imidlertid en nasjonal helt. Etter den ikke-voldelige Rosa revolusjonen vant Saakasjvili valget i 2004 med 96 prosent av stemmene. Og det skjedde uten valgfusk.

EN SPLITTENDE mann som guvernør i Odessa er i utgangspunktet ikke noen god ide. 2. mai 2014 ble 46 pro-russiske aktivister som var motstandere av revolusjonen i Kiev drept. Det skjedde i en by som aldri har vært spesielt ukrainsk, der russisk er det dominerende språket, og der mange mennesker føler seg mest hjemme i russisk kultur. Det er den multikulturelle havnebyen, kjent for sin åpenhet og urbane humor, der jødene før 2. verdenskrig var en dominerende folkegruppe. Men det er også byen som ble det komersielle senteret i det byens erobrer, Katarina den store, kalte Novorossia – Nyerussland. Det er det samme navnet opprørerne i Øst-Ukraina kaller sitt prosjekt, og i deres drømmer er Odessa en del av deres framtidige Nyerussland. Det er heller ikke første gang Odessa får en utlending som guvernør. Byens første guvernør var Armand Emmanuel du Plessis de Richelieu, en slektning av den berømte statsministeren, og flyktning fra Den franske revolusjonen. Hans statue står ved enden av de berømte trappene i Odessa.

EN GRUNN TIL AT Porosjenko har gjort Saakasjvili til Odessas guvernør er trolig gleden han har av å gi Putin en ørefik. Men viktigere er det at han nå har en alliert i denne viktige delen av Ukraina. Den avsatte guvernøren Ihor Palytsia, er en protege av den styrtrike oligarken og politiske spilleren Ihor Kolomoiskij. Kolomioskij er mannen som i vinter utfordret Porosjenko med å komme sammen med en gruppe væpnete livvakter til hovedkvarteret til det statlige oljeselskapet Ukrnafta og forlangte at den nettopp sparkete sjefen for selskapet skulle få tilbake jobben. For sånn drives også politikk i Ukraina. Uansett, for dette ble Kolomoiskji – som finansierer Azov-bataljonen, som slåss på ukrainsk side i Øst-Ukraina – avsatt som guvernør i Dnjepropetrovsk.

SAAKASJVILI har vært en sentral rådgiver for Porosjenko etter revolusjonen i februar 2014, da president Viktor Janukovitsj rømte hals over hode fra Kiev. Som president i Georgia gjennomførte Saakasjvili radikale økonomiske markedsreformer, og startet en prosess som førte til sterk økonomisk vekst. Ryktebørsen i Kiev kan fortelle at jobben som statsminister snart kan være ledig for Saakasjvili hvis han lykkes i Odessa. Statsminister Arsenij Jatsenjuk har mistet nesten all sin politiske kapital i uriasposten han sitter i.

POLITIKKENS VEIER er som kjent uransakelige. Folketribunen fra Den rosa revolusjonen i Georgia – mot valgfusk og korrupsjon – høsten 2003, kan komme til å bli den fremste blant ryddegutter i Ukraina, det andre landet som slåss for å komme ut av Russlands grep. Ennå er han bare 47 år, og så langt synes bare en ting klart. Mikhail Saakasjvili snakker både russisk og ukrainsk flytende, i tillegg til georgisk, engelsk og fransk, men til tross for språkkunnskapene er nok døra til politisk karriære i Russland stengt.

Monday, June 15th, 2015 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
January 2025
M T W T F S S
« Oct    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Recent Comments