Lå full på gulvet da han ble hyllet av kong Harald


(Dagbladet): Nyttårsaften 2010 trekker kong Harald fram et sitat fra forfatter Tomas Espedal, og oppfordrer folk til «å bli større som menneske». Mens kongen taler ligger Espedal selv full på gulvet. Han har kjærlighetssorg, er deprimert og føler seg som det minste mennesket på jorda. Dette er én av flere personlige historier Espedal forteller i ukas BokPod.

Til Dagbladet forteller forfatteren at høytida det året var en av hans verste, og at hyllesten ikke kunne ha hjulpet på hans tungsinn.

- Jeg hørte ikke talen, jeg var full. Men selv om Gud hadde holdt en tale, hadde det ikke hjulpet, sier han.

Utleverende bøker

Tomas Espedal er kjent for sine selvbiografiske og selvutleverende romaner, og har blant annet mottatt Kritikerprisen, Brageprisen og Gyldendalprisen for sine spesielle skildringer.

I ukas podkast byr forfatteren på flere sterke innblikk i eget liv.

Han forteller om sitt spesielle forhold til kjærligheten, om sin hang til å drikke mye alkohol og om anstrengt forhold til pressen.

Forelsket i sin bestemor

«BokPod» ble lansert i mai og er et ukentlig, timelangt dybdeintervju med en kjent norsk forfatter du kan laste ned på Itunes eller spille av på Dagbladet.no. Intervjuet er gjennomført av tidligere Dagblad-journalist Hallgeir Opedal.

I ukas BokPod forteller Tomas Espedal at hans første forelskelse ble viet sin egen bestemor.

- Hun var en usedvanlig vakker kvinne på den tiden, det var en lykke å vokse opp med den kvinnen, sier han til Dagbladet og utdyper:

- Det var som et kjærlighetsforhold til en kvinne, rett og slett, men forholdet inneholdt også forelskelse. Det varte helt til hun døde. Barn kan forelske seg i voksenpersoner, i sin mor til og med, men så kommer tabuene i samfunnet og man skal skjønner at det ikke er lovlig, men forelskelsen kan være veldig sterk, sier han.  

Ville holde på alt fra kjæresten

Forfatteren har det siste året gitt seg selv et strengt dogme med å skrive en tekst hver dag. Mange av tekstene handler om kjærlighet, og hans egne tapte kjærlighet til forrige kjæreste. I BokPoden forteller han om hvordan han vil holde fast ved alt som er hennes, og han ikke vasket sengetøyet på lang tid, fordi han likte å finne hennes hårstrå i månedene etter at hun dro.

Til Dagbladet vil han helst ikke utdype dette:

- Dette er ting jeg har skrevet om i bøkene mine. Jeg skriver så spesielt, og går så tett innpå mitt eget, men har ikke lyst til å si mer om dette i mediesammenheng, sier han, men legger til:

- Litteraturen har alltid med overdrivelse å gjøre.

Bedre å være full

I tillegg har alkohol vært en stødig følgesvenn når kjærlighetssorgen og andre vanskelige forhold har slått til for Espedal.

- Hadde man klart å være full hele tiden, hadde vært å foretrekke, det er så jækli fint, sier forfatteren i BokPoden.

Til Dagbladet poengterer han at han snakker om alkohol knyttet til skrivearbeidet.
- Det er en måte å koble av fra jobben på. Det er en slags selvmedisinering, forteller han.

Søvn er en annen ting Espedal klynger seg til når livet blir tungt, den tida han hadde sterk kjærlighetssorg og sov han gjerne hele dagen.

- Du drømmer annerledes enn om natta, da man bare husker fragmenter, men om dagen husker jeg alt. I dag laget jeg en helt by. Slike ting opplever du ikke som våken, sier han i podkasten.

Kulturkjærringer og kulturkuker

Han forteller at han har et anstrengt forhold til pressen og at det han sier ofte ender opp som, for han, merkelige debatter. Som da kulturkjerringdebatten oppsto på bakgrunn av hans kommentar om Litteraturhuset i Bergen.

- Hvis du beskyldes for å ha sagt noe galt i media, så skal du si noe som er enda verre, sier han i podkasten og forteller om da han lanserte et begrepet kulturkuk, for å ta temperaturen vekk fra debatten om kulturkjerringer.

I et intervju sa han:  

– Vil du ha et begrep av meg, så har jeg ett. Og det er nemlig kulturkuk for det har jeg funnet ut, at Anders Heger, er vel en sånn typisk kulturkuk. Og kulturkukene liker kulturkjerringene, og det verste av det hele er at jeg tror kulturkjerringene liker kulturkukene også. Etter det har aldri noen spurt meg offentlig om noe.   

Anders Heger, forlagsdirektør i Cappelen Damm, forteller at han aldri har hørt ordet kulturkuk tidligere. Men han tar seg ikke nær av at Espedal nå benytter det om han.

- Det ordet må sees i en historisk sammenheng, knyttet til en debatt som nå er ti år gammel. Men det er en historie vi har lagt bak oss, sier Heger til Dagbladet.

Wednesday, June 24th, 2015 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
January 2025
M T W T F S S
« Oct    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Recent Comments