Kongelige 17. mai-øyeblikk: «To tette og ei badehette»


«Hurra for Norge, 17. mai og olje og alt det derre der», synger Prima Vera. Olja tar slutt, men 17. mai er kommet for å bli.

Og under strofen «…og alt det derre der» finner vi blant annet kongehuset.

Gir energi og glede

Mens de aller fleste av oss har fri denne dagen, må de kongelige virkelig trå til. Harald og Sonja, Mette Marit og Haakon og ungene må opp før hanen galer og få i seg en kjapp frokost og deretter på med finstasen.

Så blir det å stå timevis å vinke til oss fra Skaugum og slottsbalkongen.

- Vi har en enestående måte å feire nasjonaldagen på. Og våre kongelige gjør dette med glede. De forteller at å stå i timevis å vinke til oss, gir dem energi og glede, sier TV2s kongehusekspert, Kjell Arne Totland – som driver egen blogg om kongefamilien.

Helt enestående

Selv skal han være på plass, sammen med en rekke journalister fra inn- og utland, først på Skaugum og deretter på slottsplassen. Og Totland gleder seg like mye som barna til den store dagen.

- Vi feirer nasjonaldagen på en enestående måte, sier Totland, og fortsetter:

- Vi gjør det med barnetog. Det gjør ingen andre land. Så har vi de kongelige som møter barnetoget på Skaugum og ved slottet. Vi kommer veldig tett på de kongelige, sier Totland.

Så hatten passet

I 2012 var det mange som satt flagget i halsen da de fikk se Mette Marit på selveste balkongen med en badehette. Nei, det var ikke morgentoalettet som gikk litt fort unna. Det var faktisk en hatt.

- Ja, den skapte diskusjon og engasjement, minnes Totland.

Han syns dronningen og kronprinsessen er flinke til å matche hverandre fargemessig, men mener at Sonja er mer forutsigbar enn Mette Marit, som ikke er «så lett å lese».

Sjelden i bunad

- Dronningen kler seg ofte i én eller kanskje i alle tre nasjonalfargene. Men en gang i blant går hun utenom dette. Og nesten aldri bruker de bunader, bortsett fra ved helt spesielle anledninger, sier Totland.

Og den helt spesielle anledningen var i fjor, da vi markerte grunnlovens 200 år.

- Bare tre ganger har Sonja brukt bunad på nasjonaldagen. Formiddagskjoler i er det vanlige med ditto hatter. Kongen og kronprinsen har alltid sjakett og flosshatt, sier Totland.

Barn er barn og russ er russ

- Utenlands presse er veldig interessert i den norske nasjonaldagsfeiringen. De starter tidlig dagen på Skaugum, der vi kommer veldig tett på kongefamilien. Der tar de bilder, gjerne av barna som gjør ablegøyer, som går sin seiersgang i mediene i flere uker etter.

De kongelige går ikke i tog, men det fins et unntak.

- Ja, når de er russ deltar de kongelige i russefeiringen. Og de små får gå litt i tog før det ankommer Skaugum. Så går de ut av toget og må tilbake til Skaugum.

Sitter på barkrakk

Det blir mange timer, i all slags vær, fra slottsbalkongen. Skal vi tro Totland, står de der med glede. Skjønt står og står – de har “barkrakker” de kan benytte seg av.

- De står på en omlag halv meter høy plattform, og bak seg på podiet har de høye “barkrakker” de kan sette seg på ved behov – og som dronningen og kronprinsessen iblant benytter, sier Totland.

Hva de for servert i «baren», er ikke kjent. Men foran seg har de en karm de kan sette fra seg et glass. Og ungene kan løpe inn bak forhenget og forsyne seg med pølser og brus.

Saturday, May 16th, 2015 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
November 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

Recent Comments