Kistene sto klare. Nå er utlendingene skutt


Det hjalp ikke at Australia, EU og Frankrike tidligere i dag gikk sammen om en felles appell i et forsøk på å stanse henrettelsene av åtte utlendinger som er dømt for narkotikaforbrytelser i Indonesia.

Tidligere har FN-sjef Ban Ki-Moon og en rekke land protestert og henstilt til Indonesia om å spare livene til de narkotikadømte.

Nå er de henrettet.

Én utsatt

NTB melder at henrettelsene ble gjennomført ved skyting i et fengsel på øya Nusakambangan utenfor Java. Blant de dødsdømte var to australiere, en brasilianer, fire nigerianere og en indonesier.

Henrettelsen av Mary Jane Veloso (30) ble utsatt i siste liten fordi indonesiske myndigheter vil forsikre seg om at hun ikke er et offer for menneskehandel.

Fryktet kaos

I hele dag har forberedelsene til henrettelsene pågått ufortrødent. Kister har ankommet rettergangsstedet, sammen med kors med de dødsdømtes navn. Datoene har manglet, fordi indonesiske myndigheter har villet hemmeligholde det nøyaktige tidspunktet for henrettelsene.

- Jeg kan bekrefte at henrettelsene vil gjennomføres denne uken. Vi vil ikke kunngjøre den nøyaktige datoen, for sist gang vi gjorde det, ble det kaos. Journalister ble tatt mens de forsøkte å infiltrere lokalet, sa en talsmann for statsadvokaten i dag, ifølge NTB.

Klokka halv fem i dag, norsk tid, ble det likevel kjent at henrettelsene ville skje drøyt to timer senere.

Bønner

Opprørspoliti og ekskusjonspelotong har i dag kunnet observeres av de mange frammøtte demonstrantene og pressefolkene.

To av de pårørende, Raji Sukumaran og Sam Sukumaran som er foreldrene til australske Myuran Sukumaran, gråt da de tidligere i dag møtte pressen i Cilacap like ved maksimumsfengselet hvor henrettelsene nå har skjedd.

Verken deres eller andre pårørendes bønner har kunnet rokke Indonesias beslutning, og heller ikke at mange demonstranter har vist sin avsky.

I stedet ble familienes siste avskjed med sine kjære preget av scener som må ha gjort situasjonen enda vanskeligere.

Sydney Morning Herald skriver at politi med hunder prøvde å holde mediene unna, og at minst en journalist ble bitt i beinet.

Omtrent samtidig med at familiene fikk gjøre sin siste visitt på øya, ankom 12 ambulanser, som hadde med seg kistene. Ifølge Sydney Morning Herald fikk verken Sukumaran eller hans landsmann Andrew Chan den presten de ba om at skulle overvære henrettelsen.

Gjeninnførte dødsstraff

Etter fem år uten henrettelser av narkodømte, gjeninnførte Indonesia dødsstraff i 2013. Da ble fem henrettet.

President Joko Widodo, som ble valgt til president i 20. oktober i fjor, har avvist tallrike protester mot gjeninnføringen, fra blant annet Amnesty International og mange lands myndigheter. Blant dem som har protestert er EU, Norge, og Brasil.

Etter at ingen narkofanger ble drept i fjor, er nå altså åtte nye utlendinger henrettet.

Under sitt statsbesøk tidligere denne måneden bønnfalt Erna Solberg president Widodo om å stanse henrettelsene av de dødsdømte, noe han altså ikke hørte på.

- Har forandret oss

Det indonesiske rettsvesenet har avvist alle anker og president Joko Widodo har avvist å benåde.

- Vi har forandret oss. Vi fortjener ikke å bli henrettet. Familiene våre burde ikke måtte lide på denne måten, sa Myuran Sukumuran, en av de som i dag ble henrettet, til australske medier tidligere denne måneden.

Sukumuran og Chan var medlemmer i den såkalte Bali Nine-gruppa ble arrestert tilbake i 2005 for å planlegge narkotikasmugling. De skal ha planlagt å smugle 8,3 kilo heroin, som da hadde en verdi på 3,1 million amerikanske dollar, fra Indonesia til Australia.

De andre medlemmene av smuglergruppa ble dømt til lange fengselsstraffer, deriblant livstid. For Chan og Sukumaran gikk det enda verre. Nå er de henrettet sammen med seks andre.

Tuesday, April 28th, 2015 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
January 2025
M T W T F S S
« Oct    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Recent Comments