- Jeg er imponert over danskenes reaksjon

GUNNAR NU HANSENS PLADS (Dagbladet): – Jeg er imponert over danskenes reaksjon. I stedet for å møte vold med vold viser de respekt og solidaritet, sier Jeen Chun (19) til Dagbladet.

Jeen er en av de 30 000 som i går kveld trosset den bitende kulda og flokket til Gunnar Nu Hansens plads – like ved Parken stadion – for å vise sin respekt overfor Finn Nørgaard (55) og Dan Uzan (37), som ble drept i terroraksjonene i København. Minnemarkeringen ble holdt like ved åstedet for det første angrepet, kulturhuset Krudttønden.

Arrangementet skulle egentlig avholdes utenfor kulturhuset, men ble flyttet da det ble klart at svært mange ville dukke opp. Da markeringen begynte, var plassen foran scenen et hav av mennesker og tente fakler.

Samlet politisk ledelse

Lenge før arrangementet startet klokka 20, var gatene i nærheten fulle av folk på vei for å delta i minnemarkeringen, der en rekke prominente personer deltok. Blant dem var statsminister Helle Thorning-Schmidt, alle de parlamentariske lederne i Folketinget og Københavns borgermester Frank Jensen.

Kongefamilien, som viste seg offentlig for første gang siden angrepene, var representert ved kronprins Frederik.

Nylig terrorrammede Frankrike var representert ved overrabbiner Moise Lewin og ambassadør Francois Zimeray – som også var til stede på Krudttønden under angrepet lørdag.

- Står sammen som dansker

- Vi vil fortsette å leve våre liv – gå på forsamlinger og møter uten å være redde, sa statsminister Helle Thorning-Schmidt – til rungende applaus.

- Kristne, muslimer, jøder – vi står sammen som dansker! erklærte hun.

Mellom appellene var det musikalske innslag. Bl.a. «Vem kan segla förutan vind?», «Imagine» og «Bridge over Troubled Water» ble framført med lavmælt og sparsommelig instrumentering. Markeringen foregikk i det hele tatt svært verdig og stillferdig, uten tilløp til uro av noe slag.

I folkemengden treffer Dagbladet paret Henriette Krogh Mortensen (32) og Dennis Bjørn Hansen (33). De synes det er en verdig og fin markering.

- Det har vært gode appeller og mye bra musikk, sier de.

- Hva har vært det beste ved minnemarkeringen?

- Fellesskapsfølelsen. Spesielt da lederen for Det Jødiske Samfund (Dan Rosenberg Asmussen) manet til samhold i stedet for splittelse, sier Henriette.

- Anledning til samtale

Markeringen og engasjementet i Danmark minner ikke rent lite om reaksjonen i Norge etter 22. juli-terroren. Danske kommentatorer har gjentatte ganger trukket parallellen mellom de to landenes reaksjon – og student Jeen, som har hatt norsk kjæreste, er enig.

- Skandinavene utviser slik sinnsro. Etter 22. juli, og spesielt under rettssaken, ble jeg overrasket over at Breivik tross alt skulle dømmes i henhold til loven. Det ville aldri gått an i Sør-Korea, sier hun.

- Hva tror du vil skje i Danmark nå?

- Det er et godt spørsmål. Det fantes en del spenning mellom muslimer og andre dansker foran angrepene, og jeg håper de vil benytte anledningen til å diskutere dette åpent. Mange andre- og tredjegenerasjons muslimske innvandrere føler seg utilpass i det danske samfunnet, sier Jeen Chun.

Tuesday, February 17th, 2015 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
December 2024
M T W T F S S
« Oct    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Recent Comments