I dag kan Northug gjøre det Svan og Wassberg aldri klarte

(Dagbladet): 15 kilometeren i VM er en skikkelig klassiker og en godbit for langrennssportens tradisjonalister.

Det er kampen mot konkurrentene. Det er kampen mot klokka, og det er kampen mot seg selv og sine egne grenser.

Petter Northug er ikke kjent for å være noen god intervallstartløper, men faktum er at Mosvik-ekspressen er regjerende verdensmester på distansen og at han i morgen kan bli historisk.

Kun én gang har en langrennsløper vunnet 15 kilometeren i VM to ganger – uansett om vi tar med både klassisk og skøyting i statistikken. Den bragden klarte Veikko Hakulinen i 1954 og 1958.

Legender som Gjermund Eggen, Thomas Wassberg, Oddvar Brå, Gunde Svan, Harri Kirvesniemi, Bjørn Dæhlie, Per Elofsson, Axel Teichmann, Andrus Veerpalu og Pietro Piller Cotrer har alle vunnet distansen én gang i VM.

De er såkalte «skikkelige» langrennsløper, ikke bare en snylter som vinner fellesstarter, slik Gunde Svan omtaler Northug.

- Alt må klaffe

I dag kan Northug slå sine to svenske haters, Svan og Wassberg, ned i støvlene med å klare intervallstartbragden som de to svenske skilegendene aldri klarte.

- Det er en veldig krevende distanse. Det er vanskelig å si hvorfor det er så vanskelig å vinne flere ganger, men alt må klaffe, sier Lars Berger til Dagbladet.

Han er en av få nordmenn som har blitt verdensmester på morgendagens distanse. Det skjedde da han som skiskytter knuste hele langrennseliten i snøværet i Sapporo i 2007.

I Oberstorf i 2005 havnet han på 4. plass til tross for fall og var følgelig ikke veldig langt unna å klare den magiske dobbelen.

- Hvorfor har ikke du eller noen andre enn Hakulinen klart det?

- I 2005 tryna jeg og havna rett utenfor pallen. Hvem vet hva jeg kunne klart uten det fallet. I 2007 hadde jeg til gjengjeld marginene med meg og værgudene på min side, mimrer Berger og ler karakteristisk.

- Man må være utrolig godt forberedt, ha et godt høydeopphold i forkant og samle mye overskudd. Også må man ha knallski. Alt må klaffe om man skal bli verdensmester på denne distansen.

Les også: Hadde håpet å kopiere VM-gullet fra 2007. I stedet blir han «handikappet sofasliter»

Han tror imidlertid at Northug kan klare det som skilegender som Dæhlie, Svan og Wassberg aldri klarte.

- Northug kan klare det, ja. Han virker å være i veldig god form. Da kan han gå disiplinert i Mördarbakken og gå raskt på på flatene, tror Berger.

- Sånn sett er vi litt like, men han er mye mer offensiv i starten enn meg. Jeg er «slow starter». Jeg tipper han prøver å åpne like sterkt som i Val di Fiemme, altså knallhardt. Men det er vanskelig å si. Han er uberegnelig.

Dette taler for Northug

Northug vant utelukkende fellesstarter tidligere i sin karriere, men har de siste årene endret litt karakter. Selv om han ikke får brukt spurtstyrken sin i et intervallstartrenn, er det mange av Northugs styrker som kommer mer til rett i intervallstarter enn fellesstarter.

- Det er absolutt en fordel for løpere som er gode på flatene å gå intervallstart. Da får man utnyttet styrken på flatene bedre, noe som er positivt for både meg og Northug. I en fellesstart går man sammen på flatene og da blir forskjelle mindre her, slik at klatrekongene kan stikke i Mördarbakken.

- I en intervallstart er kanskje de flate partiene aller viktigst. Det er ikke så lurt å gå raskest opp Mördarbakken om man går seg litt for stiv, konkluderer Berger.

Det mentale aspektet taler også for Northug, selv om historien og statistikken gjør det motsatte.

- Det er krevende mentalt. Man må tyne ut alt uten å ha kontroll på konkurrentene. Man må jobbe skikkelig med seg selv. Northug er dyktig til å presse seg, mener Berger.

Wednesday, February 25th, 2015 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
November 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

Recent Comments