Hun opplevde seg seksuelt trakassert i Forsvaret. NÃ¥ sier hun ifra: Jeg glemmer det aldri


(Dagbladet): På Twitter trender nå emneknaggen #jegharopplevd, hvor kvinner fra hele landet forteller om sine opplevelser knyttet til seksuell trakassering.

En av de som har kastet seg på bølgen er bloggeren og kjæresten til svømmer Lavrans Solli, Anja Johansen. På sin blogg la hun onsdag ut et sterkt innlegg om hvordan hun opplevde å bli seksuelt trakassert av en overordnet da hun var i militæret.

Nå forteller hun at kampanjen er grunnen til at hun nå står fram med sin historie.

- Det er mye fordi jeg så kampanjen #jegharopplevd, og fordi det nå er snart ti år siden. Det er en del år siden, men jeg glemmer det aldri og jeg håper for guds skyld at ingen andre har opplevd, eller vil oppleve det jeg gjorde, sier hun til Dagbladet.

«Veldig vennlig»

I blogginnlegget kan man lese hvordan Johansen, i motsetning til mange av sine venninner, valgte å gjennomføre førstegangstjeneste i Forsvaret.

Hun skriver videre at det var en spesiell overordnet hun opplevde som «veldig vennlig» og at kontakten fra ham til slutt gjorde henne redd.

«Til slutt valgt jeg å si det til hun ene jeg delte rom med. Jeg måtte egentlig, fordi jeg skulka jobb og jeg turte ikke gå i kantinen å hente mat. Hun fikk helt sjokk.»

- Glad jeg sa ifra

Johansen forteller til Dagbladet at oppholdet i militæret er en erfaring hun ikke angrer på, men den ble naturlig nok heller ikke som hun hadde sett for seg.

- Det var et veldig lærerikt år. Jeg er glad for at jeg valgte det, fullførte og jeg er ekstra glad for at jeg var såpass tøff at jeg sa ifra om det som skjedde, sier hun.

- Endret det deg som person?

- Om jeg ikke var tøff og «hard» den gang, så har jeg i hvert fall blitt enda tøffere.

Johansen var også den gang «tøff og hard» nok til å si ifra. Ikke bare til venninner hun tjenestegjorde sammen med, men også til sine overordnede. Noen følger fikk det derimot ikke for vedkommende hun hadde klaget inn, men hun valgte å bli værende tjenesten ut. Hun skriver:

«Hvorfor skal jeg bytte leir når det er jeg som blir utsatt for dette? Jeg ble på leiren og jeg fortsatte å jobbe med «han» helt til tjenesten min var ferdig.»

- En klar ambisjon

Vegard Finberg, pressetalsmann for forsvarssjefen, sier til Dagbladet at de verken kan eller ønsker å kommentere personallsaker på individuelt nivå. Han forteller, på generelt grunnlag, at dette er ting Forsvaret tar på alvor.

- Forsvaret har en helt klar ambisjon og et mål, om at ingen skal oppleve å bli mobbet eller trakassert under tjeneste i Kongens klær. Mobbing og trakassering strider mot våre verdier, vi har null-toleranse, og det det skal reageres på slik adferd.

Han forteller videre at Forsvarets fokus på området har økt ytterligere i de senere årene, og at holdningsskapende arbeid inngår som en del av den grunnleggende soldatutdanningen, som del av grunnleggende og videregående befalsutdanning, samt som del av videreutdanning av høyere offiserer.

- I tillegg til den nasjonale utdanningen, er det også stort fokus på dette i utdanningen og gjennomføringen av internasjonale operasjoner, sier Finberg.

- Sammen er vi sterke!

Etter «Trygdekontoret»s pornosketsj har det brutt ut en debatt om seksuell trakassering er noe alle kvinner opplever. Særlig etter Cathrin Svanevik Frøyens kronikk i Aftenposten

Det feministiske tidsskriftet Fett svarte med å opprette taggen #jegharopplevd og oppfordret kvinner til å dele sine historier. Det har de så til de grader gjort.

«#jegharopplevd å bli fortalt av en mann at jeg må slutte å ha så mange meninger, hvis jeg noen gang ønsker å få meg kjæreste», skriver @amandaschei.

 å bli fulgt etter fra utested og helt hjem. Måtte få hjelp av fremmed for å komme meg inn døra og få låst», skriver @FuchsiaBlix.

Anette Garpestad, også kjent som @Bokdama skriver: « å få ubehagelige tekstmeldinger etter å ha publisert kronikker. Jeg politianmeldte dem. Henlagt, selvsagt.»

Linn Winsnes Rosenborg skriver:  å få en mannehånd under skjørtet på dansegulvet. Kun strømpebuksen som hindret hans fingre i å komme under trusen min.

Ønsket om å få andre til å tørre å fortelle sin historie, var også en motivasjon for Johansen når hun nå forteller om sin opplevelse.

- Kommer det ikke frem vil ingen være klar over det, og det vil kanskje fortsette og gi noen andre den samme opplevelsen. Det hjalp ikke meg og min tjenesteuttalelse, men kanskje det har hjulpet eller vil hjelpe noen andre. Sammen er vi sterke!

Saturday, April 18th, 2015 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
November 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

Recent Comments