Historisk glipp i «Kampen om tungtvannet»

(Dagbladet): Søndag kveld hadde NRKs nye dramaserie «Kampen om tungtvannet» premiere.

Serien omhandler aksjonen mot tungtvannsanlegget ved Rjukan under andre verdenskrig, som har blitt filmatisert to ganger tidligere: I Kirk Douglas-filmen «The Heroes of Telemark» fra 1965 og den norske «Kampen om tungtvannet» fra 1948.

Historisk glipp

Den nye versjonen er det regissør Per-Olav Sørensen som står bak, og har til nå fått strålende anmeldelser.

• Les hva Dagbladets anmelder mener om serien her!

Men til tross for svært positive kritikere, har årvåkne TV-seere likevel funnet en historisk glipp allerede i første episode.

I én av scenene, som utspiller seg i 1938, kan man skimte en moderne bil til venstre i bildet. Man kan også se mennesker med moderne klær på seg.

- Henry Ford var riktignok begeistra for nazister. Men dette ble nokså malplassert, kommenterer journalist Arnstein Landsem i bilmagasinet Autofil når han får se bildet.

- Dette ser ut til å være en Ford Mondeo av forrige generasjon. Den kom først på markedet i 2006, kommenterer Landsem.

- Ikke lagt merke til

Tone C. Rønning, prosjektredaktør i NRK, har ikke lagt merke til at det er en bil av den moderne sorten i den første episoden.

- Jeg har sett denne serien og denne episoden veldig, veldig mange ganger, og jeg har ikke lagt merke til at det er en Ford Mondeo ytterst til venstre. Min oppmerksomhet ligger på fortellerkomponenter som er vesentlige, og det tror jeg at jeg har til felles med folk flest, sier hun.

Hun syns ikke at feilen som nå er oppdaget er av den forstyrrende sorten, men understreker at det er viktig at publikum ikke blir forstyrret av eventuelle feil.

- Det som er veldig viktig for NRK og for andre som lager historisk drama, det er at vi lager det på en måte som stemmer overens med folks forventning til det som er historisk korrekt. Når feil blir oppsiktsvekkende og forstyrrer publikum, så er det et problem, sier hun.

- Har dere gått inn for at serien skal være historisk korrekt?

- Ja, det er klart at vi har gjort det. Men så er det også en grense man er nødt til å forholde seg til som er innenfor en virkelighet, som også har noe med ressurs og budsjettrammer å gjøre.

Oppmerksomme TV-seere har også påpekt at en taxi hovedkarakteren, spilt av Espen Klouman Høiner, tar i London, ikke er fra riktig år. Rønning forteller at det ble gjort en økonomisk vurdering av det.

- Den er kanskje syv år for ung. Men vi tok ikke den kostnaden med å fly riktig taxi fra London til Praha hvor vi gjorde opptakene. Det håper jeg publikum ser på som en riktig avgjørelse, å ikke bruke en halv million kroner på det, sier hun. 

Forbud mot undertøy og plastflasker

Dette er ikke første gang seere finner historiske feil i en TV-serie. Også i det forrige periodedramaet som samlet folket på NRK 1, «Halvbroren» – også det regissert av Sørensen – reagerte seerne på detaljer som framsto som skår i tidskoloritten.

Den gangen var det særlig Ikea-sengetøy fra 2008 som brøt med illusjonen om åttitallet. Sørensen insisterte likevel på at sengetøyet var så likt andre sengetøy som var i produksjon i den aktuelle perioden at det ikke var å regne som en glipp.

Også den britiske TV-serien «Downton Abbey» har flere ganger fått kritikk for å ikke gjøre kulissene grundige nok.

I et pressebilde fra serien fant blant annet fans en plastflaske som neppe tilhører 1924, som igjen førte til at det på settet ble satt ned et forbud mot vannflasker og undertøy.

Monday, January 5th, 2015 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
January 2025
M T W T F S S
« Oct    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Recent Comments