Her kremerer Manisha sin 23-årige venninne


KATMANDU (Dagbladet): – Ciatala var 23 år, og ei veldig god venninne av oss. Etter jordskjelvet var hun savnet, og vi lette rundt på sykehusene. Til slutt fant vi henne, forteller Manisha Dhakal til Dagbladet.

Utenfor hindutempelet Pashupatinah, ved bredden av elva Bagmati i sentrum av Katmandu, har likbålene brent nesten kontinuerlig siden det store jordskjelvet lørdag. Politimannen S.S. Dhani forteller at det har vært hundre kremasjoner på stedet bare i dag før klokka 16.

- Tre til fra LHBT-miljøet er fremdeles savnet, sier Manisha, som leder foreningen Blue Diamond Society.

Ble begravd

Manisha forteller at Ciatala rømte fra bygningen hun bodde i, til nabobygningen da hun merket skjelvet. Men nabobygningen raste sammen og begravde henne.

- Etter at vi fant Ciatala, kontaktet vi moren og søsteren hennes, som bor på landsbygda. De kom til Katmandu i morges for å være med på seremonien, sier Manisha.

Hun og en rekke sørgende fra det lille LHBT-miljøet i Katmandu holder et minutts stillhet for å ønske Ciatala, som var transperson og sentral i miljøet, lykke til i det neste livet.

- Tilbakefører kroppen

En etter en legges ofrene for jordskjelvkatastrofen oppå likbålet, innsvøpt i tøy. Etter en kort seremoni tennes bålet. Ti bål brenner samtidig på hver sin lille plattform ved elvebredden – et stykke bortenfor tempelet brenner bål der flere lik kremeres samtidig. Noen gråter høylytt, men stort sett foregår seremonien på en stillferdig måte. Når bålet er utbrent, skyves aska ut i vannet.

- Kremeringen symboliserer tilbakeførelsen av kroppen til de fem elementene (i hinduismen), forklarer Manisha.

Hun har for øvrig gode minner om Norge. I 2011 møtte kronprins Haakon flere medlemmer av Blue Diamond Society under sitt besøk i Nepal.

10 000 kan være døde

Tre dager etter det store skjelvet er Nepal fremdeles preget. På en rekke steder graver letemannskaper etter levende og døde, og Nepals statsminister Sushil Koira uttalte tidligere i dag at dødstallet kan komme opp i 10 000.

Samtidig står letearbeidere i kø for å komme inn i landet. Flere team, blant andre norske Norsar, er forsinket på grunn av kaos på flyplassen i Katmandu.

- Vi har nå fått tillatelse til å lande i morgen klokka 07.30 lokal tid, sier Norsar-teamets leder Ove Syslak til Dagbladet på telefon fra Aserbajdsjans hovedstad Baku, der hjelpearbeiderne har vært strandet siden i går.

Tuesday, April 28th, 2015 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
November 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

Recent Comments