Helt rå skjerm for spill!

(Pcworld.no): Det er bare å se på prisen så forstår du at Benqs ferskeste spillskjerm er noe for dem med godt over middels interesse for spill – eventuelt for dem med en god bunke tusenlapper de vil bruke opp. For prisen av en stor og god IPS-skjerm med høy oppløsning får du nemlig her en «liten» 24-tommers TN-skjerm.

Men for en skjerm!

Dette er ikke en hvilken som helst TN-skjerm. Benq XL2420G er en skjerm beregnet for spill, og da må man enn så lenge klare seg med TN-panel. Heldigvis finnes det variasjoner innen TN også, og Benq XL2420 er utstyrt med et av de beste TN-panelene vi har testet. I tillegg til at skjermen så klart er lynrask.

TEST: Slank og sint spill-pc fra Multicom

Til raske spill

Hvis en er av typen som liker spill med litt tempo, for eksempel bilspill eller skytespill, kan en fort merke at vanlige skjermer kan være litt trege.

Det merkes ved at man, om man ikke lever seg for mye inn i spillet, kan se at det er antydninger til etterslep og spøkelsesbilder når ting på skjermen skjer i raskt tempo. En ting er at det er plagsomt og kan ødelegge litt av innlevelsen i spillet, en annen er at det kan gi en ulempe på slagmarken eller racerbanen.

For å bøte på dette er Benq XL2420G utstyrt med et TN-panel som takler å levere hele 144 Hz oppdateringshastighet, altså 144 bildeoppdateringer per sekund. Videre er det utstyrt med to teknologier for å fjerne forsinkelser og etterslep.

To løsninger mot etterslep

Det ene er ULMB (Ultra Low Motion Blur), hvor skjermen dytter inn et sort bilde mellom hver bildeoppdatering. Teknologien er tilsvarende den vi testet på Eizos 24-tommer spillskjerm, Foris FG2421, i fjor sommer.

ULMB fungerer ypperlig til spillbruk og gir er meget jevnt og raskt bilde. Ulempen med ULMB-løsningen er at bildet mister mye av lysstyrken når du bruker den. Uten ULMB aktivert målte vi skjermen til omtrent 330 Lumen, mens det falt til 120 Lumen med ULMB aktivert.

TEST: Enkelt og nesten perfekt spilltastatur

Da kan den andre teknologien være vel så interessant å bruke. Benq har nemlig bygd inn en Nvidia G-Sync-modul i XL2420G-skjermen. G-Sync er en teknologi Nvidia lansert for et par år siden, men som ikke er veldig utbredt ennå. Det er noe en i all hovedsak finner i dyrere spillskjermer, men som vi gjerne hadde sett dukket opp flere steder etter hvert.

Kort forklart gjør G-Sync-modulen at grafikkortet i pc-en, gitt at du har et nyere Nvidia-kort, tar over styringen av skjermens oppdateringshastighet. Dermed justeres skjermen fortløpende, basert på hvor mange bilder per sekund grafikkortet er i stand til å dytte ut.

Det er en smal sak å aktivere eller deaktivere ULMB eller G-Sync i menyene. Du kan velge å gjøre det via trykkfølsomme felter på høyre side av skjermen, eller du kan bruke en medfølgende kontrollboks. Sistnevnte gjør det svært enkelt og raskt å bytte mellom profiler og modi.

Erstatter forhatt løsning

Det har vært gjort forsøk på å justere bildeoppdatering og skjermoppdatering tidligere også. V-Sync er nok et kjent, og forhatt, begrep blant folk som spiller mye.

Tanken med V-sync var å justere antallet bilder per sekund som grafikkortet dytter ut opp mot skjermens oppdateringshastighet.

I praksis innebar det at grafikkortet låste seg selv til 60 bilder per sekund, da de fleste LCD-skjermer ikke leverer mer enn 60Hz.

For mange gjorde det at grafikkortene ble strupet ned, mens det for andre ga hakking fordi grafikkortet ikke klarte å levere mange nok bilder per sekund.

For vår del er V-Sync noe av det første vi deaktiverer. Så får det heller være at det på noen skjermer kan gi litt rare bildeoppdateringer når skjermen ikke takler like mye som grafikkortene våre dytter ut.

TEST: Trådløs og god spillmus uten at det koster skjorta

G-Sync tar altså kverken på «behovet» for V-Sync, og gir et mye jevnere og raskere bilde. Spiller du et spill som er i overkant tungt for grafikkortet ditt, kan det til og med kjøre skjermen saktere for å være synkronisert opp mot det pc-en leverer.

Imponerende til TN å være

Som med så mye annet her i livet er det både fordeler og ulemper med TN-paneler. Ofte er TN-skjermer raskere enn IPS, men samtidig leverer de i mange tilfeller mye, mye dårligere bildekvalitet. Fargegjengivelsen er normalt begredelig, sammenlignet med IPS eller VA.

Benq har imidlertid valgt et panel som ikke bare er raskt, men som også byr på kvaliteter på andre områder, og XL2420G har blant de beste TN-panelene vi har testet.

Fargegjengivelsen er meget god til TN å være. Ikke på nivå med en god IPS-skjerm til samme pris, men med en slik skjerm får man da heller ikke de andre avanserte funksjonene Benq XL2420G leverer. Totalt sett er fargegjengivelsen og korrektheten omtrent på nivå med en enkel IPS-skjerm.

For vår del har det gjort at vi har dristet oss til å bruke skjermen også til bildebehandling, noe vi normalt sett styrer unna med TN-paneler. Vi har en god Eizo IPS-skjerm koblet til samme pc, og det vi har gjort på Benq-skjermen har holdt seg greit også når vi har flyttet bilder over til Eizo-skjermen.

TEST: Stor 4K-skjerm til en “billig” penge

God ergonomi på en spillskjerm?

Vel så imponerende som hastighet og fargegjengivelse er foten Benq XL2420G er skrudd fast i. Benq har nemlig valgt en fot som gir justeringsmuligheter vi normalt sett bare ser i skjermer mer tiltenkt bedrifter og proffmarkedet. Her har du høydejustering, rotasjon, portrettmodus og vipping.

Det gir justeringsmuligheter nok til å stille inn skjermen mer riktig ergonomi, og det kan jo være lurt å tenke på om en har planer om å spille i timevis kveld etter kveld.

Uvanlig for en spillskjerm med G-Sync er også tilkoblingsmulighetene Benq XL2420G gir. For å benytte deg av G-Sync må du koble skjermen til via DisplayPort, som naturligvis er på plass. Benq har imidlertid også lagt til DVI og to HDMI-porter.

Dermed kan du for eksempel koble til flere pc-er, eller kanskje en spillkonsoll eller to til skjermen også. En usb-hub er også på plass. Dessverre takler ikke denne USB 3.0, men den er jo uansett en grei løsning om du vil ha rask tilgang til usb-porter til for eksempel tastatur og mus.

TEST: Svindyrt, avansert og mekanisk spilltastatur

Vi skal ikke påstå at en får alt med Benq XL2420G, men en får i alle fall mye. Til spilling er skjermen strålende. Den er rask, uten etterslep og spøkelsesbilder, og den har et fint bilde. Vel så imponerende er det at den leverer relativt god fargekvalitet og korrekthet også til annen bruk. Det er ikke normalen på skjermer med TN-panel, og kanskje spesielt ikke på skjermer som er så tydelig tiltenkt én bestemt oppgave.

Det skulle vel egentlig bare mangle at ikke Benq XCL2420G også takler andre ting en spill, når vi ser at prisen ligger på rundt 5500 kroner hos norske forhandlere. Det er mye penger for en 24-tommers skjerm, og en skal være godt over middels interessert i spill for å ta seg råd til en Benq XL2420G.

 

Er du av dem som vil ha en skjerm som matcher gode grafikkort og en kraftig spill-pc, og allerede har brukt enorme summer på pc-en, kan det være vel verdt å vurdere Benqs ferskeste spillskjerm. Du får både ytelse, bildekvalitet og god ergonomi i samme pakke. Det er ikke noe vi se hver dag.

Tuesday, February 3rd, 2015 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
December 2024
M T W T F S S
« Oct    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Recent Comments