Har funnet «vårt solsystems eldgamle tvilling»

(Dagbladet): NASAs romteleskop «Kepler» har nylig oppdaget et solsystem med flere likheter til vårt eget.

Det har fått navnet Kepler-444, og befinner seg i vår egen galakse, om lag 117 lysår unna.

- En kopi av vårt solsystem, heter det i pressemeldinga om oppdagelsen.

- Eldgammelt

Kepler-444 består av fem eksoplaneter i størrelse fra Merkur til Venus, som alle går i bane rundt ei sol-liknende stjerne, opplyser NASA.

Planetene er etter alt å dømme såkalte steinplaneter, som innebærer at de er «jordliknende».

I vårt eget solsystem består de fire indre planetene Merkur, Venus, jorda og Mars i stor grad av stein og metall og kalles steinplanetene. De fire ytre planetene Jupiter, Saturn, Uranus og Neptun består i stor grad av hydrogen og helium, og kalles ofte gasskjempene.

Men i motsetning til vårt solsystem er Kepler-444 eldgammelt. Det ble dannet da universet bare var 20 prosent av det det er i dag, skriver NASA. Det vil si at det er 11,2 milliarder år gammelt.

Nærme sola

Planetene som går i bane rundt Kepler-444-stjerna, er ikke beboelige slik vi kjenner det. De går alle i bane for nær sin stjerne.

Likevel er oppdagelsen av planetene med på å styrke troen på at det kan finnes liv på andre eldgamle steinplaneter, mener forskerne.

- Dette forteller oss at denne typen planeter ble dannet tidlig i galaksens historie. Og dersom noen planeter ligger i den beboelige sonen i sitt solsystem, kan de ha et miljø der liv kan utvikles – og det kan ha vært der svært lenge, sier Bill Chaplin, professor i astrofysikk ved Universitetet i Birmingham, til The Guardian.

Han får støtte av kollegaen Tiago Campante.

- Da jorda ble skapt, var planetene i dette solsystemet allerede eldre enn det jorda er i dag. Nå vet vi at jordliknende planeter har blitt dannet i nesten 14 milliarder år. Det øker forhåpningene om urgammelt liv, sier han til Independent.

- Dette solsystemet viser at planetdannelse kan skje under svært ulike forhold, sier Sarbani Basu ved Yale-universitetet til Discovery News.

Milliarder av planeter

Romteleskopet «Kepler» ble skutt opp i 2009. Det måler ekstremt små forandringer i lysstyrken fra andre stjerner, og forsøker på den måten å finne oaser der ute som likner jorda.

Forskere tror det kan finnes milliarder av planeter som vår i Melkeveien, med muligheter for liv.

- «Kepler» leter etter planeter som likner jorda; de som ligger i akkurat passe avstand fra stjerna, i det vi kaller den beboelige sonen. Der kan det eksistere flytende vann, forklarte forsker Håkon Dahle ved Institutt for teoretisk astrofysikk på UiO til Dagbladet da «Kepler» ble send opp i rommet.

1888 eksoplaneter

Den første eksoplaneten i bane rundt ei annen stjerne ble bekreftet oppdaget i 1995.

Per 29. januar 2015 er 1888 kjente eksoplaneter, fordelt på 1 187 planetsystemer, hvorav 477 har mer enn én planet, listet i Extrasolar Planets Encyclopaedia.

- Hvert eneste resultat fra «Keplers» planet-jakt tar oss ett skritt nærmere svaret på spørsmålet om vi er alene i universet, sier assisterende administrator John Grunsfeld hos NASA.

Sunday, February 1st, 2015 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
December 2024
M T W T F S S
« Oct    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Recent Comments