Frykter for «henrettelsen» av Hellas: Føler seg utpresset av absurde krav


(Dagbladet): 09.00 i dag gikk Hellas’ statsminister Alexis Tsipras inn i skjebnemøter med EU-kommisjonens president Jean-Claude Juncker, sjef i Det internasjonale pengefondet (IMF), Christine Lagarde og sjef for den europeiske sentralbanken Mario Daghi.

The Guardian betegner dagen i dag som dommedag for Hellas. Tsipras satt fram til klokka ett i natt i møter sammen med kreditorene, men ingen løsning har foreløpig blitt lagt på bordet.

Uten en løsning før mandag, da Hellas egentlig skal betale 1,6 milliarder euro tilbake på et IMF-lån, står Hellas i fare for å misligholde statsgjelda, forlate eurosamarbeidet og gå ut av EU, som Dagbladet skrev onsdag kveld.

Mandag er også dagen Hellas skal få sin neste planlagte utbetaling på 7,2 milliarder euro fra sine kreditorer, men uten en ny avtale, får ikke Hellas mer penger. Og grekernes statskasse er skrapa.

Gap på 600 millioner

Samtidig foregår det harde forhandlinger om millionbeløpene. Det er forholdet mellom skatteøkninger og budsjettkutt partene er mest uenige om. Mens Hellas heller vil redusere underskuddet i statsbudsjettet ved å øke skattene, vil IMF ha større kutt i Hellas’ budsjetter.
 
Hellas har i møtene sagt at de kan spare 8 milliarder euro, og ikke ei krone mer. Det siste er at kreditorene og det internasjonale pengefondet krevet 8,6 millarder. Grekerne fryktet imidlertid at dette vil øke utover dagen under de tøffe forhandlingene.

Klokka 13.00 i dag, går alle EUs 28 finansministere i et hovedmøte i Brussel. Finansministerne møttes også i går, men avsluttet møtet tidlig, og uttalte klart og tydelig at Hellas’ statsminister Alexis Tsipras måtte komme til enighet med kreditorene EU, IMF og sentralbanken. Det er derfor svært viktig at Tsipras klarer å forhandle med kreditorene.

- Absurde krav

Det virker imidlertid ikke å være lett for den venstreradikale greske regjeringen. Tsipras kom i går med en tirade mot kreditorene, og skrev på Twitter at kreditorene «enten ikke ønsker en avtale eller at de arbeider for visse interesser i Hellas».

Regjeringen angrep også de nye kravene som «absurde» og at de helt klart ville føre til «dommedag» i Hellas. Pralamentarisk talsmann i Syriza, Nikos Filis, sier Hellas føler seg utpresset.

- Kreditorenes krav om utarmende krav viser at utpressingen av Hellas er i ferd med å nå et klimaks, sier han ifølge Telegraph.

Storavisa Financial Times kommer i dag med sterk kritikk til Hellas’ statsminister. Syriza er i utgangspunktet euroskeptiske og partiets spekulasjoner om at EU forsøker å ta fra dem makten, skaper motbølger.

- Alexis Tsiprar har feilet. En svak hånd har blitt enda svakere og Hellas er blitt enda svakere enn før. Fem måneder med forhandlinger har ikke ført til noe som kan matche den radikale retorikken som sørget for at han og partiet kom til makta, skriver historieprofessor vec Universitetet i Columbia, Mark Mazover, i Financial Times.

Dagbladet skrev i går kveld «Fem grunner til at Grexit kan bli farlig». Blant annet fryktet norske økonomer eurokollaps, at Hellas skal søke mot Russland og Kina og en flyktningstrøm som følge av oppløsning av Dublin-avtalen.

Thursday, June 25th, 2015 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
December 2024
M T W T F S S
« Oct    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Recent Comments