Forsvaret ber Økokrim gripe inn etter nye sjokk-avsløringer


(Dagbladet): Som følge av Dagbladets avsløringer av «Nigeria-båtene» har eksterne granskere fra revisjonsselskapet PwC nå avdekket en rekke nye graverende forhold ved salgsavdelingen i Forsvaret og deres samarbeidspartnere.

Torsdag leverte granskerne en ny rapport til forsvarsministeren. Store deler av den ble offentliggjort i går.

• I tillegg til grove mangler knyttet til salget av marinefartøy, er det også avdekket en rekke underlige innkjøp og salg av kjøretøy og annet forsvarsutstyr knyttet til den korrupsjonssiktede og tidligere salgsansvarlige i Forsvarets logistikkorganisasjon (FLO).

• Private selskaper som har vært hyret inn for å bistå FLO med avviklingen av norske kystfort, har fakturert Forsvaret for alt fra hjertestartere og fryseskap til plasma-TV og Svane-senger.

Ni måneder etter Dagbladets første avsløring mener Forsvarsdepartementet de har gransket nok til å gå til politiet.

- Vi har sendt rapporten over til Økokrim og bedt de etterforske saken, bekrefter spesialrådgiver Birgitte Frisch i Forsvarsdepartementet. Det skjer to måneder etter at Økokrim selv utførte en razzia mot Forsvaret, og tok ut siktelse mot den tidligere FLO-offiseren.

Solgte dyre ATVer

Blant innkjøp og salg som PwC nå har gransket, inngår salget av ti såkalte ATVer – terrenggående firehjuls motorsykler.

Revisjonsselskapet har ikke funnet noen god begrunnelse for hvorfor ATV-ene i første omgang ble kjøpt inn av den korrupsjonssiktede offiseren. 

Flere av ATVene ble kjøpt for 128 750 kroner i mai 2011. To år seinere solgte offiseren dem for under halv pris til sju privatpersoner og ett firma. I tre tilfeller ble det aldri signert noen kontrakt.

Dette er noe av det kjøperne sier når Dagbladet nå kontakter dem.
- Jeg fikk høre om det via via.
- Vi er gamle naboer.
- Det gikk ut en mail internt i Forsvaret om at ATVer var til salgs.
- Jeg kjenner ham jo. Alle i Forsvaret kjenner hverandre.

Flere av kjøperne har bakgrunn fra Forsvaret. Bare én av kjøperne ønsker å oppgi hva han kjøpte ATV-en for, 55 000 kroner. Dette er det samme som ifølge rapporten er inntektsført i Forsvaret.

- Det ble oppgitt at dette var takst, men jeg fikk aldri se noen takstpapirer, sier kjøperen.

Sju av de ti ATVene er solgt til kjøpere i nærområdet til den korrupsjonssiktede salgssjefen.
«Etter det PwC kan se foreligger det ikke dokumentasjon som kan belyse hvordan selve salgsprosessen er gjennomført. Det er således ikke mulig å vurdere hvordan kundeutvelgelsen har skjedd, eller om salgspris er riktig», står det i rapporten.

Videre skriver de: «PwC har ikke funnet dokumentasjon som kan belyse hvorfor ATVene halvannet år etter innkjøp skulle selges.»

Revisjonsselskapet påpeker også at en ATV ble «solgt» for null kroner til Tønsberg forsvarsforening.

- Vi fikk den vederlagsfritt av Forsvaret siden vi har overtatt ansvaret for museet på Bolærne. Vi har den der ute for å kunne transportere utstyr, sier Halvard Asperheim, som er leder i foreningen.

Luksusvarer til kystfortriving

FLO hadde også et spesielt ansvar knyttet til avviklingen av kystartilleriets kystfort. Her har granskerne avdekket store mangler både når det gjelder anbud, kontrakter, anskaffelsesdokumentasjon, styring, kontroll og oppfølging av leverandører.

En rekke private selskaper ble hyret inn for å bistå i arbeidet. Granskerne har sett nærmere på sju av dem, der den korrupsjonssiktede offiseren sto som referanse. Det er avdekket gjennomgående mangler knyttet til offentlige anbudsutlysninger, rammeavtaler, kontrakter og protokoller.

PwC mener det foreligger en risiko for at Forsvaret har blitt belastet med kostnader som ikke vedrører avviklingsprosjektene.

Spesielt ett selskap fra Vestfold skiller seg ut i rapporten. I løpet av ett år fakturerte de Forsvaret for 28 millioner kroner for arbeider utført ved Kråkvåg-, Lødingen-, Meløyvær-, Nes- og Rauøy fort.

Gjennom fakturakontroll har granskerne funnet en rekke transaksjoner de mener det er grunn til å stille spørsmål til. Blant disse, innkjøp av et Samsung fryseskap, Miele oppvaskmaskin og tørketrommel, mobilutstyr, en 51-tommers plasma-TV fra Samsung, en Svane-seng og en hjertestarter.

 I tillegg er det fakturert millionbeløp for underleverandører, verktøy, båtleie, klær, og vedlikeholdsarbeider utført på selskapets egen eiendom som PwC ikke finner tilstrekkelig grunnlag for.

Også timelistene som er levert får granskerne til å stusse. «Gjennomgangen har identifisert flere og til dels store avvik i selskapets fakturering av timer påløpt i 2011 og 2012», skriver de i rapporten.

Eier og daglig leder for selskapet reagerer med vantro når Dagbladet ringer.

- Denne granskingen er helt ukjent for meg. Jeg burde vært informert, sier han.

- Har du en kommentar til innkjøpene som er gjort?

- Dette er noe som jeg har kjøpt inn, og som jeg har levert tilbake. Det ble kjørt til Forsvaret i Horten, sier han.

- Hva med timelistene?

- Jeg har ingen flere kommentarer til dette. Nå må jeg lese rapporten, så får vi heller komme tilbake til det etter påske, svarer han.

Båtsalg uten kontroll

Utgangspunktet for granskningen har vært Dagbladets avsløringer rundt de såkalte «Nigeria-båtene», der minst ti norske marinefartøy har havnet hos paramilitære styrker i Vest-Afrika. Bodø-selskapet Norsk Megling & Auksjon (NMA) har lenge vært i granskernes søkelys, og var blant dem Økokrim gjorde beslag hos da de i samarbeid med britisk politi aksjonerte i januar.

I den nye granskingen har PwC avdekket mangler knyttet til salgene av samtlige 20 marinefartøy der Forsvaret har hatt bistand av NMA. Ved fem av salgene finnes det verken kontrakter eller dokumentasjon på hva som faktisk ble betalt for båtene. Forsvaret har ingen oversikt over pengeoverføringene som er gjort.

PwC skriver at en stor mengde kontrakter er inngått mellom Forsvaret og NMA i strid med anskaffelsesregelverket, og uten at de ble konkurranseutsatt.

- Dette må Forsvaret selv stå til ansvar for. Vi kan ikke lastes for at de har store problemer i sin egen organisasjon. Vi ble selv svært overrasket da Økokrim tok ut siktelse i saken. Men vi har fått igjen papirene de beslagla, og føler oss ferdige med saken, sier styreleder Cato Helstrøm i NMA til Dagbladet.

Den korrupsjonssiktede offiserens advokat, Anders Brosveet fra advokatfirmaet Elden, har foreløpig ikke kommentert saken.

Tuesday, March 31st, 2015 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
November 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

Recent Comments