Forsker advarer: USA gir Iran frie tøyler til å gjøre hva de vil i Irak, Syria og Jemen


(Dagbladet): Over 140 mennesker ble drept da terrororganisasjonen Den islamske stat (IS) utførte to angrep mot moskeer i Jemens hovedstad i går. Det var første gang at IS påtok seg ansvaret for en aksjon i landet helt sør på den arabiske halvøya, men det blir neppe den siste.

Borgerkrigstruede Jemen styres nå av den sjiamuslimske huti-bevegelsen. Gårsdagens terroraksjon fra sunni-gruppa IS hadde den Iran-støttede huti-militsen og sjiamuslimer generelt som mål.

- Et angrep som er en drastisk eskalering av krigen i Jemen i retning av en sekterisk borgerkrig, av den typen som allerede herjer i Syria og Irak, sier Henrik Thune, leder for NUPIs Midtøsten-seksjon, som for tida også er gjesteforsker ved University of North Carolina.

Frie hender til Iran

Thune mener den stadig eskalerende sekteriske konflikten i Jemen, Syria og Irak må ses i en større sammenheng: USA jobber iherdig med å få i stand en historisk atomvåpenprogram-avtale med Iran. Utenriksminister John Kerry er nå i Lausanne og forhandler med den iranske motparten for å komme fram til en løsning. Det har sine konsekvenser:

- USA og Obamas dype ønske om å få til en atomavtale med Iran har gjort at USA i stor grad har gitt Iran frie hender til å gjøre hva de vil på bakken i Irak, Jemen og Syria. Det iranske regimet jobber systematisk for å øke sin regionale makt ved å produsere sektrisk konflikt i disse landene. Det gir IS svært gode vekstvilkår, sier Thune og fortsetter:

- En atomavtale er en veldig viktig ting. Obama er politisk avhengig av den – og den er innenrikspolitisk viktig. Men arbeidet med å få i stand avtalen har kommet samtidig med sammenbruddet i Irak og Syria. USA og Obama betaler nå en ganske høy pris for å få i stand en eventuell atomavtale, mener Irak-eksperten.

Vil ha mer makt

Terrorgruppa IS erklærte i fjor sommer at de styrer sitt såkalte islamske kalifat i store deler av Syria og Irak. Sjiamuslimske Iran vil knekke sunni-gruppa IS, og har en rekke militser i kamp mot IS både i Syria og Irak. I tillegg støtter Iran sjiagrupper både militært og økonomisk.

Iranerne ønsker større regional makt. Nå har de også fått mer kontroll i Jemen: Huti-militsen tok over makta i hovedstaden Sanaa i januar, etter langvarige kamper mot president Abd-Rabbu Mansour Hadi og hans samlingsregjering, som nå befinner seg i den sørlige havnebyen Aden.

- Iran har brukt samme oppskrift i Irak i elleve år, hvor de har bidratt til sekterisme mellom sjiaer og sunnier. Nå ønsker de å spre oppskriften i andre land. Obama-administrasjonen vet at de er i et dilemma: De er fullt klare over hva iranerne bidrar til i Irak, Syria og nå Jemen. Prisen kan bli at USA ikke kan presse Iran på grunn av atomvåpen-forhandlingene. Det handler om pest eller kolera, sier Thune.

Iran gir IS vekstvilkår

For at Midtøsten skal bli et roligere sted å være, må sunni-grupper og sjiamuslimer avfinne seg med at de må leve sammen i fred, side om side. Men både Iran og Saudi-Arabia ønsker å få størst mulig regional innflytelse. De støtter dermed sine respektive grupper i kampen mot de andre: sjiaer mot sunnier.

- Iran spiller opp til sekteriske motsetninger og gir IS veldig gode vekstvilkår. Det som skjedde i Jemen i går, er det første skrittet fra en geriljakrig til en sekterisk konflikt. IS går systematisk inn mot huti-bevegelsen og sjiamuslimer, og det er farlig. Det som skjer, er veien mot statsløshet, som er det krisa i Midtøsten handler om i dag: sekterisme i Syria, Irak – og nå i Jemen. Det handler om store landområder uten stater som styrer. Det er fin mark for ekstremister, sier Thune. 

Sekteriske blodbad

Onsdag denne uka utførte IS også et angrep mot nasjonalmuseet i Tunis. Her ble 20 turister drept. I forrige måned ble 21 egyptiske fiskere henrettet i Libya.

- Aksjonen i Tunis var litt annerledes, og var et mer klassisk IS-angrep. Men det handler om krisa i Midtøsten nå: Stater blir borte, og store områder opplever sekteriske blodbad. Libya er i ferd med å bli det samme: statsløst. IS har en stor plan. De utnytter hullene som finnes i Midtøsten. De har et stort potensial for å gjøre det, og rekrutterer mange fra Midtøsten og Europa. Det vil ta noen år før ting blir bedre, sier Thune.

Må være balanserte

Han mener Norge må holde tunga rett i munnen: Norge må passe på å ikke komme på den ene siden av den pågående sekteriske konflikten som nå pågår mellom sjia-muslimer og sunni-muslimer i Midtøsten.

- Norge risikerer det nå, i Irak. Norge må være balanserte og ikke falle ned på den ene siden. De må prøve å bruke de instrumentene de har for å bygge bru mellom sjia- og sunni-muslimer, mener Thune.

På sin Facebook-side skriver han følgende:

- Spørsmålet er altså om ikke prisen for en eventuell avtale mellom Iran og USA kan komme til å bli høy. Kanskje risikerer Obama å bli presidenten som skaffet en avtale med Iran, men som måtte betales med sammenbrudd av orden i Jemen, Irak og Syria? Spørsmålet er dessverre ikke irrelevant.

Saturday, March 21st, 2015 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
January 2025
M T W T F S S
« Oct    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Recent Comments