- For mange er sørstats-flagget et symbol på rasehat. Fjern det nå


NEW YORK (Dagbladet): En stor folkemengde samlet seg lørdag utenfor delstatsparlamentet i Sør-Carolina i USA for å protestere mot at sørstatsflagget fortsatt vaier over bygningen.

- Ta det ned, ropte folkemengden og sang «We Shall Overcome».

For en del i de amerikanske sørstatene representerer flagget deres historie, men veldig mange ser det heller som en påminnelse om den mørke fortida med slaveri, segregering og rasisme.

- Fjern det nå

Etter massakren der Dylan Roof (21) onsdag skjøt og drepte ni personer i en afroamerikansk kirke i Charleston er det dukket opp bilder av ham med blant annet et sørstatsflagg.

Mange liberale krefter har lenge jobbet for å fjerne flagget, og lørdag kom også framtredende konservative politikere på banen.

- Ta ned sørstatsflagget fra delstatsbygningen. For mange er det et symbol på rasehat. Fjern det nå for å ære Charleston-ofrene, skriver den tidligere republikanske presidentkandidaten, Mitt Romney, på Twitter.

Like etterpå fulgte en av årets kandidater etter.

- I Florida flyttet vi flagget fra offentlige områder til museet der det hører hjemme. Dette er åpenbart en veldig sensitiv tid i Sør-Carolina og våre bønner er med familiene, kirkesamfunnet og hele delstaten. Etter en periode med sorg vil det være en diskusjon blant lederne i delstaten om hvordan Sør-Carolina skal gå framover, og jeg er sikker på at de vil gjøre det rette, skriver den republikanske presidentkandidaten, Jeb Bush, på Twitter.

- Ham, ikke flagget

En annen av årets republikanske presidentkandidater, senator Lindsey Graham fra Sør-Carolina, har fått hard kritikk for å si at sørstatsflagget «er en del av hvem vi er». Han understreker at det er Roof som er ansvarlig for skytemassakren, ikke flagget sørstatsstyrkene brukte under borgerkrigen på 1860-tallet.

- Vi skal ikke gi den fyren en unnskyldning i en bok han leste, en film han så, en sang han lyttet til eller et symbol der ute. Det er ham, ikke flagget, sier Graham til CNN.

En underskriftskampanje fra den liberale organisasjonen MoveOn.org for å få fjernet flagget, hadde lørdag kveld over 375 000 underskrifter.

- Symboler på hat og splittelse har ingen plass i vårt styresett. Det er på tide å stå opp for det som er rett og ta ned størstatsflagget, hetter det i oppropet.

Flagget i Sør-Carolina ble heist på delstatsbygningen første gang i 1961 som en response til at amerikansk høyesterett konkluderte med at segregering i offentlige skoler var ulovlig. I 2000 ble flagget flyttet fra selve bygningen til en flaggstang foran som en del av et kompromiss.

Sunday, June 21st, 2015 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
January 2025
M T W T F S S
« Oct    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Recent Comments