Flyktning-topp drev bilvask-firma: Ansatte jobbet ulovlig


(Dagbladet): Oslo sentrum for tre uker siden: I to år har de to polske bilvaskerne levd på hemmelig adresse i Norge, etter at de anklaget sjefene sine for underbetaling og trusler.

Sammen med en representant for Røde Kors oppsøker de IOM, International Organization for Migration, i Skippergata. Her kan sårbare migranter som trenger trygg reise og reetablering i hjemlandet få hjelp og søke om økonomisk støtte. På veggen i resepsjonen henger innrammede fotografier av de ansatte. Til sin overraskelse ser de at en av de avbildede er sjefen i bilvaskhallen der de jobbet. Polakkene bråvender, og stormer ut.

- Jeg fikk sjokk, og skalv over hele kroppen. I to år har vi fryktet sjefen i bilvaskehallen der vi jobbet, og så jobber han i organisasjonen vi oppsøker for å be om hjelp, sier en av polakkene til Dagbladet.

Hjelper svake

På dagtid er jobben til Salih Koshnaw å hjelpe og veilede noen av de mest utsatte menneskene i Norge, blant annet ofre for menneskehandel og tvangsarbeid. Siden 2008 har han jobbet som koordinator og enhetsleder i den norske avdelingen av IOM, en verdensomspennende organisasjon med 8400 ansatte og hovedsete i Genève i Sveits. Gjennom jobben har han kontakt med blant annet UDI, NAV og politiet.

Samtidig har han vært medeier og daglig leder i Handz On Strømmen Storsenter bilpleie. Bedriften har de siste åra fått påpakning fra Arbeidstilsynet for lovbrudd, og vært involvert i en rekke konflikter med de ansatte, som for en stor del er utlendinger fra Øst-Europa.

Lovbrudd

Her er noen kontroverser i Koshnaws bilpleieselskap:

I mai 2013 avdekket Arbeidstilsynet at bilpleie-bedriften manglet oversikt over hvor mye de ansatte jobbet, og at de ansatte jobbet opptil elleve og tolv timer om dagen. Bedriften innrømte seinere at timelistene var ufullstendig og ikke i henhold til norsk lov.

Det blir regnet for alvorlig å ikke registrere faktisk arbeidstid, fordi det gjør det vanskeligere å avdekke blant annet manglende overtidsbetaling og ulovlig lang arbeidstid. 

-Jeg har ikke lyst til å gå i detaljer. Disse forholdene ble ordnet opp i etter Arbeidstilsynets påpekninger, sier Koshnaw. Selv om han var daglig leder, oppgir Koshnaw at han hadde lite å gjøre med den daglige driften av vaskehallen. Han avviser at de to polakkene har grunn til å frykte ham.

- 30 kroner i timen

Ifølge beregninger Fellesforbundet gjorde i 2013 tjente bilpleierne ned til 30 kroner i timen. I et tilfelle skal en av de ansatte ha fått helt ned til 17 kroner i timen. Fellesforbundet mente bedriften skyldte de ansatte totalt 1.2 millioner kroner i ubetalt lønn.

Fellesforbundet opplyser at bedriften måtte etterbetale flere ansatte.

Blant annet endte Koshnaw og en tidligere bilvaskeier opp med å etterbetale en ansatt 90 000 kroner i lønn. I et annet tilfelle etterbetalte bedriften ca. 30 000 kroner til en ansatt.

- Jeg tok ansvar og fulgte denne saken gjennom forliksrådet, sier Koshnaw. Noen av lønnskravene ble trukket siden de var uriktige, opplyser Koshnaws advokat, Håvard Bjørnstad i Codex Advokat Oslo As. Han forteller at flere av de ansatte ble kalt inn på grunn av ulovlig fravær.

- Partene kom til enighet, men hva partene oppnådde enighet om er taushetsbelag, sier advokat Bjørnstad til Dagbladet.

- Absurd og sjokkerende

Vidar Bratberg i Fellesforbundet bisto østeuropeerne i lønnskravet mot Koshnaw. Han varslet om forholdene i bilvaskhallen i Romerikes Blad april 2013.

- Forholdene i denne bilpleiehallen er noe av det verste jeg har sett. De var livredde, hadde ikke mat eller penger, og vi måtte innlosjere dem i en kjeller på Folkets Hus i Strømmen, sier Bratberg til Dagbladet. Han reagerer på det han betegner som Koshnaws dobbeltrolle.

- Man kan ikke med den ene hånda hjelpe sårbare innvandrere, og med den andre hånda drive en useriøs bedrift som utnytter innvandrere. Dette er absurd og sjokkerende, sier Bratberg til Dagbladet.

Koshnaw på sin side mener bedriften ble drevet på godt og forsvarlig vis.

Det ble også oppdaget at to av de ansatte ikke var meldt inn i arbeidstakerregisteret, da de søkte Nav om sykepenger. En av dem ble først meldt inn et halvt år etter at han begynte å jobbe. Koshnaw mener at dette skjedde på grunn av en glipp hos Nav, fordi vedkommende ble registrert på feil selskap.

Besøksforbud

De to polakkene som i sommer oppsøkte IOM for hjelp, anmeldte i 2013 nestlederen ved vaskehallen for drapstrusler og fikk utdelt voldsalarm. Nestlederen ble ilagt besøksforbud mot de to. Drapstrusselen ble seinere henlagt av politiet. De to polakkene har siden levd på hemmelig adresse.

Nav har flere ganger kritisert bedriften for manglende oppfølging av sykmelding blant de ansatte. Koshnaw mener oppfølgingen av de ansatte ble vanskeliggjort siden nestlederen, Dosty Urea Makdid, ble ilagt besøksforbud mot enkelte av dem.

- Det var en vanskelig situasjon. Vi snakket engelsk sammen, og jeg brukte et uttrykk om at vi ikke måtte stikke hverandre i ryggen. Det ble tolket som en trussel, det var ikke min hensikt, og heldigvis ble saken henlagt, sier Makdid til Dagbladet.

- Visste ikke

Koshnaw vil ikke kritisere Makdids opptreden mot de to polakkene.

- I ditt arbeid i IOM jobber du med å hjelpe sårbare migranter i Norge. Hva synes du om at din nestleder ble ilagt besøksforbud mot to utenlandske ansatte?

- Et besøksforbud er ikke en rettslig avgjørelse, sier Koshnaw, og påstår at den ene polakken begikk flere tyverier som utløste konflikten.

Jobber sammen

Salih Koshnaw og Dosty Urea Makdid er begge kurdere, og kommer fra samme by i Irak.

- Hvorfor valgte du å fortsette ditt forretningsmessige samarbeid med Makdid etter lovbruddet og konfliktene?

- Det er feil, Makdid sluttet, og selskapet ble omorganisert, sier Koshnaw.

- Du står fortsatt oppført som medeier i den nye virksomheten som skjer på samme sted, og Makdid oppgir selv at han er administrasjonsleder. Dere driver altså fortsatt forretninger sammen?

- Jeg solgte meg ut av virksomheten i januar i år, sier Koshnaw. I Brønnøysundregistrene står han fortsatt oppført som deleier.

Dagbladet har bedt Koshnaw om dokumentasjon på salget, noe han har sagt ja til, men så langt har ikke Dagbladet mottatt dette.
Koshnaw mener at forholdene i bilvaskhallen ikke er problematisk for ham som IOM-ansatt.

- Jeg er selv utlending, sier Koshnaw, og sier at politiets henleggelse av anmeldelsene mot bedriftens ledelse bekrefter hans versjon av at han ikke har gjort noe galt.

- Ubrukelige polakker

Dagbladet finner Makdid på jobb i en annen bilpleiebedrift på Østlandet. Han opplyser at han eier femti prosent av selskapet.

- På Strømmen er Salih en av eierne, og jeg leder det daglige arbeidet, sier Makdid, mens nye kunder ankommer bilpleiehallen. Han mener det var de ansatte som skapte den vanskelige situasjonen.

- Polakker er helt ubrukelige. De stjal og latet seg. Jeg ansetter aldri polakker igjen. Jeg kan ansette litauere og andre østeuropeere, men aldri polakker, sier Makdid til Dagbladet, som senere ber om å få presisere at det bare er uredelige polakker han ikke vil ansette.

Den tidligere ansatte avviser Koshnaws og Makdids anklager om tyverier.

Jobbet som polititolker

Både Salih og  Makdid bekrefter overfor Dagbladet at de tidligere har jobbet som polititolker i Norge.

Koshnaw opplyser at hans arbeidsgiver ikke tillater at han kommenterer sin rolle i IOM.

Joost van der Aalst, IOMs toppsjef i Norge, har ikke kjent til bråket i Salih Koshnaws bilpleie-bedrift.

- Jeg har blitt informert om denne saken for få dager siden. Vi har iverksatt undersøkelser. Utover det har jeg ingen øvrige kommentarer, sier Joost van der Aalst til Dagbladet.

Handz On gruppen opplyser at virksomheten består av flere bilpleiebedrifter lokalisert i parkeringshusene til store kjøpesentre. Hver bedrift er selvstendig eid og egen juridisk enhet, og inngår i Handz On-gruppen gjennom en franchisemodell. Bedriften i Strømmen Storsenter har franchisekontrakt med et annet bilvaskfirma, som igjen samarbeider med Handz On.

Friday, August 28th, 2015 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
December 2024
M T W T F S S
« Oct    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Recent Comments