Flere til avhør om Forsvarets båtsalg

(Dagbladet): Økokrim bekrefter overfor Dagbladet at det også er gjennomført avhør av sentrale personer i Bodø-firmaet Norsk Megling & Auksjon (NMA) i forbindelse med Nigeriabåt-avsløringene.
 
- Det er gjennomført avhør av personer i NMA, sier førstestatsadvokat Trude Stanghelle i Økokrim, til Dagbladet.

Det tyder på at påtalemyndighetene er i gang med en større opprulling knyttet til båtsalgene Dagbladet har avslørt. Bodø-firmaet har vært sentrale i salget av over ti store marinefartøy fra Forsvaret. Blant annet salget av kystvaktskipet KV «Titran», som det knyttes flere mulige lovbrudd til.

Samtidig sitter vestfoldingen, som ble pågrepet i går, i nye politiavhør i dag. Mannen i 50-åra, som inntil nylig jobbet i Forsvarets logistikkorganisasjon, er foreløpig mistenkt for korrupsjon i forbindelse med salget av missiltorpedobåtene KNM «Geir», «Hauk», «Jo», «Stegg», «Tjeld» og «Terne» til det britiske sikkerhetsselskapet CAS Global.

- Avhørene fortsetter i dag. Derfor kan vi ikke si mer nå, sier Stanghelle.

Tollvesenet varslet Økokrim

Det var Toll- og avgiftsdirektoratet som i desember tok kontakt med Økokrim og anmodet om etterforskning i saken. Det bekrefter Tollvesenet overfor Dagbladet.

Tross Dagbladets avsløringer, og gjennomførte granskninger i Forsvaret som har avdekket flere mulige og alvorlige lovbrudd, har verken Forsvaret eller de ansvarlige myndigheter i Forsvarsdepartementet og Utenriksdepartementet kontaktet påtalemyndighetene eller foretatt noen rettslige skritt i saken.

Til slutt var det Tolvesenet som tok kontakt, etter at de selv ba om å få lese den mye omtalte PwC-rapporten, som eksterne granskere i revisjonsfirmaet PwC leverte Forsvaret 31. oktober.

- I den rapporten sto det ting som vi så at det var behov for å følge opp. Det vi oppdaget i våre undersøkelser ga vi til Politiet. Vi tok kontakt med Økokrim i desember, sier underdirektør Liv Kristin B. Rundberget i Toll- og avgiftsdirektoratet til Dagbladet.

Hun ønsker ikke å kommentere hvorvidt Forsvaret selv burde varslet politiet.

- Tollvesenet tar ansvaret for sine oppgaver, og gjør det vi kan for å forfølge ulovligheter. Vi ønsker å framstå som en samfunnsbeskytter, sier Rundberget.

Flere Mulige lovbrudd

I rapporten granskerne i PwC skrev, totalslaktes nær sagt alle sider rundt salgene. Granskerne påpeker blant annet manglende rutiner i alle ledd, manglende kunnskaper om lovverk og regler, manglende ekspertise, manglende juridisk bistand, mangelfull dokumentasjon, mangelfull arkivering, manglende kontrollrutiner, osv.

Bodø-selskapet Norsk Megling & Auksjon (NMA) vies spesielt oppmerksomhet i rapporten. Det beskrives et samrøre mellom Forsvaret og meklerfirmaet som de mener det er grunn til å granske enda nærmere. Blant annet anser meklerfirmaet seg selv som både mekler og kjøper av kystvaktskipet KV «Titran», og nekter derfor å oppgi til Forsvaret hva de faktisk fikk for salget.

Båten ble solgt til krigsskipseksportøren Nautic Africa, som eies av Afrikas største private våpenselger, sørafrikaneren Ivor Ichikowitz og hans Paramount Group.

De var bare et mellomledd for den egentlige kjøperen, det nigerianske sikkerhetsselskapet Omak Maritime. Både Forsvaret og NMA kjente til dette. Som Dagbladet tidligere har avslørt, inviterte Forsvaret Omak Maritime til Horten for å overta skipet.

Tolldeklarasjonen er derimot utstedt til det engelske stråselskapet CAS Global, selv om båtene aldri ble sendt til England. Det finnes ingen kjøpekontrakt for salget, og meklingsfirmaet holder kjøpesummen hemmelig.

Granskerne i PwC peker på at man i denne prosessen alene kan ha brutt både eksportkontrolloven, eksportkontrollforskriften og tolloven. Dette er lovverk med strafferammer på henholdsvis seks måneders fengsel og fem års fengsel.

Nekter å snakke

Styreleder Cato Helstrøm i Norsk Megling og Auksjon ønsker ikke å si et ord om den pågående Økokrim-etterforskingen. Han vil heller ikke si noe om hvem i selskapet som har vært til avhør hos Økokrim.

Etter det Dagbladet forstår, har de avhørte foreløpig status som vitner.

- Vi har ikke noe å si om dette. Vi er ferdig med det, sier Cato Helstrøm på telefon til Dagbladet.

7. januar kommenterte han selskapets rolle og hemmeligholdet av salgssummen på følgende måte:

- Jeg er advokat, og dette er penger som har gått inn på min klientkonto. Det følger av norsk lov og advokatforskriften at vi ikke har noen opplysningsplikt om disse transaksjonene. Det har blitt tatt opp med kjøperen, som ikke vil at dette skal offentliggjøres, sier styreleder i NMA, Cato Helstrøm, til Dagbladet.

- Vi har vel avhendet over ti fartøy for Forsvaret, og det har ikke vært noe problemer med dette. Vi mener vi ikke har gjort noe feil fra vår side. Forsvaret har visst hvordan dette foregikk. Det er også andre regler her, som regelverket om hvitvasking av penger, som også er fulgt til punkt og prikke. Hva båtene er blitt brukt til, har ingenting med NMA å gjøre. Det må Forsvaret selv svare for. Jeg vil ikke si noe mer om dette nå.

• Har du tips til denne saken, send mail eller ring 24000000!

Les alle sakene om Nigeria-båten

Wednesday, January 21st, 2015 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
November 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

Recent Comments