Flere kjøper privat værstasjon for å få sin egen værmelding

Dinside Både Yr, Storm og annen værvarsling er vel og bra. Men de gir deg ikke været hjemme i hagen eller på verandaen din.

Det kan for eksempel være stort sprik mellom ulike områder i samme by, spesielt om høydeforskjellene er store. Dessuten elsker vi vær, her i Norge. Både å følge med på det, og å snakke om det.

Derfor vil nok få bli overrasket over at mange syns det er smart å investere i en privat værstasjon. Slike selges det stadig flere av her i landet, og følge butikkene var det svært mange som kunne pakke opp en slik sist julaften.

LES OGSÅ: Derfor handlet vi julegavene på nett

Salget øker kraftig

Du kan få alt fra enkle digitale termometre som kan festes på husveggen ute og sender data inn til en skjerm på kjøkkenet til halvproffe værstasjoner med vindmåler og regnbeholder som kan sende data ut på nettet.

– Dette er en produktgruppe som er veldig populært og som vi selger mye av. Og ikke minst er det en stor julegaveartikkel, sier kommunikasjonsrådgiver Camilla Tully hos Clas Ohlson.

Hun kan fortelle at salget av værstasjoner har økt 11 prosent det siste året, og at interessen er spesielt stor blant oss nordboere.

– Vi har butikk i Storbritannia også, men der er det ingen som kjøper slikt. I Finland, Sverige og Norge går salget derimot svært bra, sier Tully.

Seriøst? Blir dette for voldsomt, bør du kanskje sjekke den helt ærlige vær-appen

Entusiastens råd

Oddvar Engstrøm er lokal værentusiast i Larvik-området. Han driver nettstedet i iLarvik.net, der det ligger en rekke lenker både til lokale private værstasjoner og nettkameraer.

– Jeg fikk interesse for dette da jeg flyttet til et frittliggende sted med mye vind i 1995. Men for meg handler dette vel så mye om teknologi som vær, forklarer Engstrøm.

Hvor skal en vær-entusiast starte?

– Du kan jo godt begynne med en enkel sak til rundt en tusenlapp av den typen du får på Jula eller Clas Ohlson. Slike værstasjoner er helt greie på hytta eller hjemme, selv om de ikke gir deg data på nett. Det er likevel en fordel om værstasjonen kan bygges ut med flere funksjoner etterhvert som interessen øker, sier Engstrøm.

Velg riktig utstyr til snømåkingen

Viktig: Skygge!

Han har imidlertid ett tips: Prøv å sette den utendørs temperaturmåleren i skyggen. Om den må stå i solveggen, finnes det likevel råd.

– Selv har jeg montert en solcelledrevet vifte som kompenserer for den økte temperaturen sola gir, slik at jeg tror den måler noenlunde riktig nå.

Engstrøm bruker selv utstyr i den halvproffe klassen fra amerikanske Davis. Prisene starter på 6.000-7.000 kroner og utbyggingsmulighetene er mange.

Markedsleder har fått konkurranse

Markedslederen på området har så langt vært Oregon Scientific. Dette selskapet startet opp med å levere utstyr til proffmarkedet, men har de siste åra levert produkter i alle prisklasser til vanlige forbrukere.

Noe av årsaken til suksessen ligger nok i at det Hong Kong-baserte moderselskapet leide inn den sveitsiske klokkelegenden Jack Heuer (kjent for Tag Heuer-klokkene) til å friske opp imaget og gjøre værstasjonene både pene å se på og enkle å bruke.

I dag har de skarp konkurranse fra merker som Netatmo, Acurite, Hama, König, Ventus og LaCrosse.

Hundrelapper og tusenlapper

De enkleste typene til et par hundrelapper består bare av en skjerm som viser temperaturen og en liten boks du henger på veggen ute.

Tar du steget opp til over tusenlappen, får du også med deg luftfuktighet, vindstyrke/retning og nedbør.

Og går du enda lenger, kan du måle via utendørsinstallasjoner og skjerm som minner om utstyr proffe meteorologer bruker.

Men pass på: Om du monterer kostbart utstyr ute, bør det helst stå på et sted det ikke er så synlig for å unngå tyveri og hærverk.

LES OGSÅ: Sjekk husforsikringen din

App-styring og nett

Flere av merkene kan tilby nettforbindelse via PC og nettside du må sette opp selv. Eventuelt kan du benytte deg av felles nettsteder der entusiastene legger ut sine værdata til glede for andre.

Enkelte modeller bruker Android/iOS-app i stedet for frittstående skjerm til å sjekke værdata.

Det siste er smart, siden du da kan sjekke været hjemme eller på hytta uansett hvor du er.

Smarthus: Sikkerhet, klima og nytte

La utetemperatur styre innetemperatur

Det finnes også modeller som kan kobles sammen med varmepumper og panelovner, slik at du kan la utetemperaturen styre innetemperaturen.

Dette kan for eksempel skje gjennom en Tellstick Duo, som fungerer som en bro mellom værstasjonen og Nexa-produkter for elektronisk styring av hjemmet.

Spørsmålet er hvor mye nytte man vil ha av dette dersom temperaturen i huset fra før av styres av en smart termostat.

Den smarte bryteren som skrur av all strøm.

Saken ble opprinnelig publisert på Dinside Les her.

Wednesday, January 21st, 2015 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
December 2024
M T W T F S S
« Oct    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Recent Comments