Filmbransjen maktesløs: Ulovlig gratisside vokser like fort som Netflix


(Dagbladet): Pirattjenesten Popcorn Time bruker torrent-teknologi for å laste ned filmer, og presenterer og streamer dem i et Netflix-liknende, brukervennlig grensesnitt. Dermed gjør tjenesten, som ble lansert for rundt et år siden, konsum av ulovlig kopierte filmer og tv-serier enklere enn noensinne.

Nå lastes appen ned 100 000 ganger daglig, hevder en av bakmennene i et anonymt intervju med magasinet Wired.

Stemmer det, vokser tjenesten nesten like mye som Netflix, markedsleder blant de lovlige strømmetjenestene du må betale en månedlig avgift for å ha tilgang til.

Fryktet av Netflix

Det er grunn til å tro at også nordmenn bruker Popcorn Time i stor skala. Ifølge analyseverktøyet Google Trends er Norge helt på verdenstoppen når det gjelder søk etter pirattjenesten. Bare dansker og nederlendere søker mer etter Popcorn Time.

Netflix selv frykter Popcorn Time, og nevnte tjenesten ved navn som en særlig utfordring i sin kvartalsrapport i januar.

- Urovekkende og nedslående. Dette må kulturdepartementet og næringsdepartementet gjøre noe med, krever Asle Vatn, styreleder i Produsentforeningen Virke, som organiserer film- serie- og dataspillprodusenter her til lands.

Et kjapt søk på tjenesten viser at en lang rekke norske produksjoner ligger klare for avspilling – fra «Hodejegerne» og «Kon Tiki» til «Karsten og Petra» og «Solan og Ludvig: Jul i Flåklypa». I tillegg – selvfølgelig – til alt du kan tenke deg av internasjonale produksjoner.

Det er et års tid siden programmet først dukket opp, og umiddelbart ble omtalt som Hollywoods verste mareritt. Forsøk på å få det fjernet på nettet har så langt bare ført til at det har dukket opp igjen på andre servere.

Den anonyme programmeren som svarer på tjenestens vegne i intervjuet med Wired, hevder at programmet står på beddingen til å bli peer-to-peer-delt, som vil gjøre det enda verre å få bukt med.

Mangler verktøy

- Vi står på terskelen til en av de mest spennende periodene siden prosjektet ble startet. Når dataene våre gjøres tilgjengelige via peer-to-peer vil ikke lenger Popcorn Time være avhengig av domener og sentraliserts servere – det holder å ha en brukerbase, sier programmereren.

- Vi har i dag ingen verktøy til å få stanset dette. Det bør bli i Norge som i England og flere andre land, at man kan gå til retten og tvinge bredbåndsleverandørene til ikke å gi folk tilgang på ulovlige tjenester, sier Asle Vatn til Dagbladet.

- Konsekvensen ser vi allerede: Bransjen har hatt et inntektstap på flere hundre millioner kroner i året siden folk slutta å kjøpe DVD’er, og mange filmprodusenter spør seg om det er noen vits i å fortsette. Det gjør meg både småforbanna, frustrert og lei meg at bredbåndsleverandørene ikke er interessert i å gjøre noe med saken, og at prosessen tar så lang tid, sier han.

Kan ikke sperre uten rettslig kjennelse

Pressekontakt Per Arild Meling i Telenor kjenner ikke Popcorn Time spesifikt, men sier selskapets policy er å holde nettet åpent for alle selskaper så lenge de ikke bryter norsk lov.

Der er de på linje med alle andre norsk bredbåndsleverandører, sier Torgeir Waterhouse i IKT Norge.

- Jeg liker ikke å måtte være den som står fram og forsvarer tjenester som Popcorn Time, som de fleste vil mene bryter loven. Men bredbåndsleverandørene kan ikke forhåndssensurere tjenester før de har fått en rettslig kjennelse på at de er ulovlige. Det vil være en krenkelse av rettsstaten, demokratiet og verdier som ytringsfrihet, personvern og pressefrihet, sier Waterhouse.

Lovligheten ved bruk av Popcorn Time har til en viss grad vært diskutert, siden tjenesten øyensynlig ikke lagrer filmene permanent på sin datamaskin.

Flere jurister mener likevel tjenesten rammes av loven fordi du som bruker er med på å spre filmene du ser, med andre brukere som er koplet på samtidig.

- Å gjøre opphavsrettslig beskyttede verk tilgjengelig for allmennheten uten samtykke fra skaperen av verket, eller å medvirke til dette, straffes normalt med bøter eller fengsel inntil 3 måneder, men i alvorlige tilfeller med bøter eller fengsel inntil 3 år, sa advokat Rune Ljostad i Simonsen Vogt Wiig til Dinside i en diskusjon om temaet tidligere i år.

Tror det er lovlig

Den samme konklusjonen har advokat Stine Helén Pettersen i Bing og Hodneland, som skrev om temaet i en kronikk på Hegnar.no.

Asle Vatn i Produsentforeningen har likevel inntrykk av at mange tror Popcorn Time er en lovlig tjeneste.

- Jeg har selv to nittenåringer i huset. Da jeg reagerte på at de så en film på Popcorn Time, var svaret at de hadde hørt på Dagsrevyen at det var lovlig – og at «alle» brukte Popcorn Time, sier han.

Ifølge filmbloggen Filter var Dagsrevyens innslag basert på sitater fra advokat Jon Wessel Aas, som overfor bloggen hevder han ble feilsitert.

Sunday, March 22nd, 2015 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
December 2024
M T W T F S S
« Oct    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Recent Comments