Fikk seg en overraskelse: Forskere har funnet ut hvor mange trær vi har på jorda


(Dagbladet): Ifølge nye beregninger er det litt i overkant av tre billioner trær på jorda, skriver BBC.

Antallet er nær åtte ganger så høyt som tidligere estimater, som i høyden har snakket om rundt 400 milliarder trær.

De ferske beregningene er utført av Thomas Crowther og kolleger ved Yale-universitetet i Connecticut i USA. Forskerne har kombinert overvåkingsdata fra bakkenivå med satellittbilder.

- Har beskrevet tilstanden

Selv om tre billioner trær på jorda er et langt høyere antall enn det man tidligere har trodd, påpeker forskerne at antallet trær likevel har stupt med rundt 46 prosent siden starten av menneskelig sivilisasjon, skriver YaleNews.

Forskningsleder Thomas Crowther heller kaldt vann i årene på folk som tror et høyere antall trær enn ventet vil bety at jorda er mer skikket til å håndtere drivhusgasser.

- Det er jo ikke slik at vi har oppdaget en mengde nye trær eller en haug med nytt karbon. Vi har rett og slett beskrevet tilstanden til det globale skogsystemet i tall som folk kan forstå og forskere kan bruke, sier Crowther.

Data fra 400 000 skoger

Nøkkelen til de nye beregningene ligger i større bruk av bakkedata. Forskergruppa har samlet informasjon om tretettheten fra 400 000 skogsområder rundt om i verden.

Deretter kunne yaleforskerne bygge en modell som ga dem et bedre inntrykk av hva de så på satellittbilder – som i utgangspunktet er veldig godt egnet til å vise skogutbredelse, men dertil dårligere egnet til å anslå faktisk antall trær.

Forskerne ser helt klart hvordan menneskelig adferd har bestemmende kraft over hvor mange trær vi har på jorda. Ifølge gruppas beregninger, fjerner vi rundt 15 milliarder trær årlig, mens vi planter om lag fem milliarder nye trær.

- Menneskene kontrollerer tretettheten

- Europa var i sin tid nær dekket av en enorm skog. Nå er det nesten utelukkende marker og sletter. Menneskene kontrollerer absolutt tretettheten, sier Crowther til BBC.

Nathalie Pettorelli ved Zoological Society of London sier studien neppe vil være siste forsøk på å gjøre en global tretelling.

- Det kan være en viktig anerkjennelse at disse første estimatene fra Crowther og hans kolleger primært springer ut fra data samlet i Europa og Nord-Amerika. Det er veldig lite informasjon samlet fra Kongo-området, Kina, Australia og india, sier hun.

Thursday, September 3rd, 2015 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
January 2025
M T W T F S S
« Oct    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Recent Comments