EU-lederne tror endelig på snarlig Hellas-avtale

Men det kan likevel ta noen dager før en avtale er på plass, sier både den tyske forbundskansleren, Angela Merkel, og den franske presidenten François Hollande, i hver sine uttalelser. En del av finansministrene i euro-området, som møttes før toppmøtet av stats- og regjeringssjefene, advarte imidlertid mot å ta et gjennombrudd på forskudd.

Den greske statsministeren, Alexis Tsipras, kom til EU-hovedkvarteret med nye, og trolig kjærkomne, forslag til greske reformer og sparetiltak som motytelser for å få utbetalt 7,2 milliarder euro fra et allerede innvilget lån. Pengene har vært holdt tilbake fordi EU, Euro-banken og Pengefondet ikke har vært fornøyde med de greske motytelsene.

Mandag formiddag møtte Tsipras presidenten i EU-kommisjonen, Jean Claude Juncker. Juncker hadde fått de greske forslagene på forhånd, og det samme hadde sjefen for Pengefondet, Christine Lagarde, sjefen for Euro-banken, Mario Draghi og lederen for Euro-gruppa, altså finansministrene i euro-landene, Jeroen Dijsselbloem.

Juncker, som kan mer om den greske gjeldskrisa enn noen andre, sendte ut positive toner gjennom sin stabssjef. EUs økonomi-kommissær Pierre Moscovici kalte det «en avgjørende dag, livsviktig». Og han trodde på en avtale.

- Tida er inne for ei omfattende og bærekraftig løsning som vil gjøre det mulig for Hellas å få tilbake veksten innenfor eurosonen og med sosial rettferdighet, uttalte Tsipras etterpå.

- Det har vært gode framskritt de siste par dagene, men vi er ikke i mål ennå. Jeg vet ikke om vi får til en avtale i dag, sa Juncker.

Hellas tilbyr å gradvis øke pensjonsalderen til 67 år og rydde opp i en del unntaksregler som gir svært lav pensjonsalder for enkelte grupper, ifølge det som har lekket ut så langt. Spørsmålet er hva «gradvis» opptrapping innebærer, hvor mange år dette skal ta.

Tsipras skal også ha tilbudt å heve merverdiavgiften på mange varer og tjenester. Satsen på 6 prosent, som EU ønsker fjernet, skal bare gjelde for medisiner og bøker. Satsen på 13 prosent skal gjelde for energi og basismatvarer, mens hovedsatsen skal være 23 prosent.

Her har imidlertid Tsipras visse vansker med Uavhengige Grekere, et parti på ytre høyre som han regjerer sammen med. Lederen, Panos Kammenos, som er forsvarsminister, kan ikke godta å øke momsen ute på de greske øyene. Da vil folk bare ta båten inn til det tyrkiske fastlandet for å kjøpe billige varer, og all handel på øyene vil stenge og øyene dø, mener han.

Det skal også være snakk om harde kutt i forsvarsutgiftene. Men også der kan Tsipras møte motstand fra nasjonalistene i Uavhengige Grekere og forsvarsminister Kammenos.
 
Grekerne hadde først skapt forvirring ved å sende over feil dokument med sine forslag. Det rette dokumentet viste seg imidlertid seinere å ikke være særlig annerledes.

Den irske finansministeren Michael Noonan kalte det «ei forvirrende natt». Han sa han hadde «veldig lave forventninger» til møtet i Euro-gruppa i dag. Dette møtet skulle forberede toppmøtet av stats- og regjeringssjefene i kveld, mandag, som skulle begynne klokka 19. Noonan trodde finansministrene vil bli sammenkalt igjen på torsdag, før det vanlige toppmøtet i EU, som begynner torsdag ettermiddag og varer til utpå fredagen.

Den finske finansministeren, Alexander Stubb, klagde over det voldsomme regnværet i Brussel og trodde det var bortkastet å reise dit fordi det ikke ville komme noe ut av møtet.

På vei inn til møtet av finansministrene uttalte Dijsselbloem at det vil være umulig for dem å komme med deres fullstendige vurdering av forslagene fra Hellas i dag.

De europeiske børsene tok i alle fall en avtale på forskudd med en oppgang. Det skjedde også på børsen i Athen. Når aksjene i greske banker, som er nærmest tomme for penger, stiger ti prosent i løpet av morgentimene, så må tydeligvis de som kjøper være ganske sikre på at krisa er avverget. I forrige uke rant det ut 4,2 milliarder euro fra bankene, og i helga hadde kunder plassert ordrer om uttak av ytterligere en milliard euro som skulle utføres i dag. Dette meldte nyhetsbyrået Reuters.

Styret i Euro-banken i Frankfurt vedtok mandag å fortsette med å fylle opp de greske bankene med «nødlikviditet». Mange var spente, men det ble ingen storm mot mini-bankene i Hellas.

Monday, June 22nd, 2015 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
December 2024
M T W T F S S
« Oct    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Recent Comments