- Disse tennene stammer fra en inntil nå ukjent menneskeart


(Dagbladet): Et kjevebein som er funnet i Afar-regionen i Etiopia kan stamme fra en inntil nå uoppdaget variant av våre aller eldste forfedre.

I en ny studie, publisert i det vitenskapelige tidsskriftet Nature, konkluderer forskerne med at tennene stammer fra en art de har navngitt Australopithecus deyiremeda.

Likner Lucy

Da fossilet av kjevebeinet ble funnet, antok forskerne at det stammet fra et menneske som levde for 2,8 millioner år siden.

Men i den nye studien fastslås det at kjevebeinet er mye er eldre, og at Australopithecus deyiremeda levde for mellom 3,3 millioner og 3,5 millioner år siden.

Dette er den perioden da mennesket utviklet seg fra apeliknende vesener.

Fossilet har flere likhetstrekk til sin kjente stamsøster Lucy, som ble funnet tre og en halv mil lengre sør i 1972.

Lucy, som tilhører arten Australopithecus afarensis levde for 3,2 millioner år siden.

Mindre kinntenner

Det er tannstillingen og formen på kjeven som gjør at forskerne mener dette er fra en inntil nå ukjent menneskeart, skriver Forskning.no.

Kinntennene er mindre enn hos Lucy, bortsett fra visdomstennene i underkjeven. I tillegg sitter kinnbena i overkjeven lenger fram, og underkjeven er tykkere.

Forskerne bruker også forskjeller og likheter i kjeve og tenner til å skille sin nye art fra de andre samtidige slektningene.

Nær slektning

Navnet, Australopithecus deyiremeda, stammer fra det lokale språket i Afar-regionen, og betyr «nær slektning», skriver CNN.

- Dette funnet er nok en bekreftelse på at Lucys art, Australopithecus afarensis, ikke er den eneste arten av potensielle menneskelige stamfedre som befant seg i  Afar-regionen i Etiopia, sier forsker Yohannes Haile-Selassie ved Cleveland Museum of Natural History i en pressemelding.

Kjeven ble funnet den 4. mars 2011.

- Samme som Lucy

Alle er imidlertid ikke like overbevist om at dette faktisk dreier seg om en ny menneskeart.

Forskeren Tim White fra det amerikanske University of California mener at dette i stedet er nok et funn av Lucys art.

- Det er små anatomiske forskjeller som påpekes, og de lever i dette tilfellet ikke opp til å kunne bevise biologisk artsulikhet. Lucys art har bare fått et par flere nye fossiler, sier Tim White til Sciencemag.org.

Thursday, May 28th, 2015 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
December 2024
M T W T F S S
« Oct    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Recent Comments