Det norske laget for jenter under 19 år -J19- har kvalifisert seg til sluttspill i Israel mellom 15-27 juli i år.
Norge ble beste toer i kvalifiseringen, og laget skal konkurrere med seks gruppevinnere og arrangørlandet, Israel, i mesterskapet. Vi gratulerer med innsatsen.
Å delta i et EM i Israel er ikke uten problemer for de som kjenner til Israels behandling av palestinske fotballspillere og Det israelske fotballforbundets (IFA) passivitet. Istedenfor å støtte sine naboer, snur de ryggen til.
Den beste israelske klubben, Beitar Jerusalem, nekter å ha palestinske spillere i stallen. Sikkerhetstyrkene fengsler palestinske fotballspillere uten lov og dom, hindrer Gazaspillere å trene og å kvalifisere seg sammen med landslaget til viktige konkurranser.
Når disse styrkene til og med dreper og skyter uskyldige palestinske fotballspillere uten at IFA reagerer, bryter IFA FIFAs konsept om Fair Play.
Fotball blir politikk når land er i krig og i krise. Det så vi i Norge i 1936, da det borgerlige idrettsforbundet (Norges Landsforbund for Idrett) dro til Nazi-OL i Berlin, mens spillerne i Arbeidernes Idrettsforbund satte kursen mot Barcelona til Arbeider-OL. Israel okkuperer Gaza og Øst-Jerusalem, samtidig som de har full kontroll på Vestbredden.
Det er kamp om navnet, flagget og logoen, Palestina. Internasjonal fotball, der palestinerne deltar, symboliserer nasjonal identitet.
Derfor får ikke det palestinske landslaget trene og reise som andre.
Spørsmål om eksklusjon av IFA er igjen aktuelt. Uansett resultat, får det ingen konsekvenser for jentene i sluttspillet i Israel i år.
Det er altså presidenten i Det palestinske fotballforbundet (PFA), Jibril Rajoub, som vil å ta opp spørsmålet om å ekskludere Israels IFA fra organisasjonen på FIFAs kongress i Zürich, 29.05 i år. Han ber om at de 209 medlemslandene støtter ham. For å unngå eksklusjon må IFA oppfylle fem forhold:
1. Fotballfolk og fotballutstyr kan bevege seg fritt inn, ut av og inne i Palestina.
2. Fotballstadioner og bygninger kan utvikles i Palestina uten hindring.
3. Fotballklubber, som er opprettet i de ulovlige bosetningene på Vestbredden er avskåret fra å konkurrere i IFAs regi.
4. IFA eliminerer rasistiske aksjoner og brudd på menneskerettigheter mot palestinere og innbyggere i Israel med suksess.
5. IFA godkjenner PFA som en selvstendig organisasjon.
Det israelske fotballforbundet møtte FIFAs president, Sepp Blatter, i Zürich 6. mai for å prøve og stoppe Rajoubs plan. De bad om et møte med palestineren, men han skal ha avist forslaget med disse ordene: «- Denne gangen går jeg ikke for et kompromiss. Det blir ingen privat avtale» Det er et internasjonalt nettverk, `Red Card Israel Racism, som støtter palestinsk fotball. Norske palestinavenner er også en del av dette nettverket. Kan FIFAs Blatter hindre en eksklusjon av Israel? Det blir sakens kjerne.
Da den tidligere Gazaspilleren, Mahmoud Sarsak, besøkte Norge etter at han ble satt fri fra ulovlig fengsling og tortur i Israel i 3 år, lovte Hallén at vi skulle få snakke med det norske landslaget før de dro til U21-EM i Israel i 2012. Vi fikk løfte om at vi skulle gi dem informasjon om Israels behandling av palestinske fotballspillere. Det løfte brøt du dessverre, Hallén. Nå har jeg to spørsmål til deg:
1. Ordner du med et møte med landslaget i J19 før de reiser, slik at vi kan informere dem om palestinsk fotball?
2. Vil NFFs styre støtte Rajoubs 5 punkter til kongressen i mai?
Vi håper på svar før møtet i Zürich.