- Det er ikke en markering for å beklage, det er for å vise at vi står sammen med dere

(Dagbladet): – Jeg hadde aldri i mine villeste fantasier trodd at det skulle komme så mange, sier Hajrah Arshad til Dagbladet.

Unge muslimer sto i kveld som et menneskelig skjold foran synagogen i Oslo. Etter terrorangrepene mot jødiske mål i København og Paris, ville ni unge muslimer vise Oslo at muslimer og jøder står sammen.

1300 personer møtte opp for å støtte dem.

- Det er ikke en markering for å beklage, det er en markering for å vise at vi står sammen med dere. Norske jøder er redde for å stå fram. De er redde for oss muslimer. Vi ønsker å vise at vi føler den samme frykten, og at vi skal stå sammen med dere, sa Arshad på markeringen.

En liten menighet

Det jødiske miljøet i Oslo er ikke stort. Men likevel har de, som flere andre jødiske trossamfunn i Europa, nå følt terroren komme nærmere.

- Den jødiske menigheten er liten. Den jødiske minoriteten i Norge er liten, og sårbar. En skulle ikke tro at det eksisterte antisemittisme med så få av oss. Men det dere gjør for oss i dag, sender et signal til oss om at vi ikke er alene, sa Ervin Kohn, leder av Det Mosaiske Trossamfunn, på markeringen.

Da Arshad ringte ham og foreslo arrangementet på tirsdag, hadde han fortalt henne at de måtte sørge for å fylle gata. For 30 muslimer foran synagogen ville virke mot sin hensikt.

- Vi ønsket å nå så mange som mulig, men at vi skulle nå hele verden, hadde jeg aldri trodd. Jeg tror dette er det største stedet jeg har tatt noen gang. Det er størst fordi vi tar det i fellesskap, sa initiativtaker Mudasar Mehmood på markeringa.

Møtt med applaus

Da menigheten i kveld kom ut av synagogen, ble de møtt med stor applaus. En rekke med muslimer sto mellom dem og verden.

- Jeg håper vi nå kan bekjempe fiendebildene. Klarer vi det, har vi kommet langt. Vi har lenge hatt dialog med islamsk råd. Men det er på lederplan. Jeg håper vi kan få det til på flere plan nå framover, sa Kohn til folkemengden.

Jødene markerte slutten på sabbaten utenfor synagogen, i seremonien havdala. Den markerer separasjonen mellom helligdag og hverdag, og folkemengden sang med i jødenes religiøse sang.

- Fellesskap er et stikkord i islam. Vi må vise at vi tar læren alvorlig, og kjempe for fred og frihet like iherdig som de som sprer hat og frykt. Når vi ser forbi religiøse og etniske skillelinjer, er vi mennesker med samme behov og ønsker. Ser vi på hverandre som likeverdige, klarer vi ikke å hate hverandre, sa initiativtaker Ali Chishti i kveld.

Saturday, February 21st, 2015 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
January 2025
M T W T F S S
« Oct    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Recent Comments