- Det er helt forferdelig. De kan drepe ham når som helst

(Dagbladet): Det har skapt sterke reaksjoner verden over at Indonesia har gjenopptatt dødsstraff. Sist helg ble seks narkodømte fanger henrettet ved skyting – fem av dem utlendinger. Og enda flere står på «venteliste».

Deriblant den australske statsborgeren Myuran Sukumuran, en av ni australiere som ble dømt for å smugle heroin ut fra Bali for ti år siden.

Han er siden den gang blitt en nær venn av den norske filosofen Ivar Schou, som har ledet to norske studiesentre på Bali og jobbet for flere norske høyskoler.

- Forferdelig

Nå gjør han alt han kan for å forsøke å hindre at henrettelsen finner sted.

- Det er helt forferdelig. Etter at benådingen hans ble forkastet, kan de drepe ham når som helst. Vi venter bare på svaret på benådingen av Andrew Chan. De ble dømt sammen, og derfor må de også skytes sammen, sier Schou til Dagbladet.

- Tanken er at de skal henrettes raskt. I mediene i Indonesia har det versert versjoner om at det kan skje i slutten av januar. Nå er hver time viktig.

Den norske filosofen bodde og jobbet på Bali mellom 2004 og 2014. Han ble kjent med den dødsdømte australieren, som er etnisk srilankeser, i 2011, da han besøkte Kerobokan fengsel sammen med ei venninne.

Norske studenter

Kort tid etter planla og gjennomførte han og Sukumuran en plan for forelesninger om etikk og filosofi i fengselet, noe som fikk oppmerksomhet i lokale medier. I tillegg engasjerte Schou norske studenter, som utviklet en auksjon som ble holdt på slutten av hvert semester.

- Studentene viste seg å være svært engasjerte. Dette ble en institusjon ved studiesenteret jeg ledet og foreleste ved, og nærmere tusen studenter har vært involvert. Pengene gikk uavkortet tilbake til en rekke rehabiliteringsprosjekter Myuran bygget ut i fengslet. Disse har vært til stor glede for andre innsatte og også har fått folk bort fra narkitiske stoffer, sier Schou.

Også foreleser Øyvind Saltzen har vært svært engasjert i fengselet og Myuran Sukumuran. I dag besøker han den dødsdømte fangen i fengselet sammen med den norske ambassadøren i Indonesia, Stig Traavik.

- Uforståelig

Rehabiliteringsprosjektene har fått oppmerksomhet både nasjonalt og internasjonalt.

- Det er uforståelig at han, som har gjort all denne innsatsen, ikke kan få omgjort dødsstraffen til livstid, sier Schou.

- Den kriminelle handlingen var selvfølgelig gal, det er alle enige om. Heroin er en folkefiende, men straffen står ikke i forhold til det han har gjort, i hvert fall ikke med tanke på det han har gjort i ettertid.

Australske myndigheter har appellert for benåding – hittil uten resultat. Utenriksdepartementet oppfordret i helga Indonesia til å oppheve dødsstraff og stanse planlagte henrettelser.

Ikke gitt opp

Schou kunne ønske at norske myndigheter kunne engasjere seg sterkere, og har sendt flere appeller.

- Norge er så involvert i Indonesia, både økonomisk og med menneskerettighetsdialog. Dette må få praktiske konsekvenser også, sier han.

Tidligere denne måneden kom Myuran Sukumuran med en innstendig bønn gjennom australske medier:

- Vi har forandret oss. Vi fortjener ikke å bli henrettet. Familiene våre burde ikke måtte lide på denne måten, sa Myuran til australske medier tidligere denne måneden.

Ivar Schou snakker med ham hver eneste dag, og har ennå ikke gitt opp.

- Jeg har fortsatt et veldig sterkt håp, men det er så absurd for meg, for det er en meget god venn, jeg er glad i ham, sier han.

- Jeg håper fokuset på Myuran og andre vil skape en diskusjon om hele ordningen rundt dødsstraff i Indonesia, som ikke hører hjemme i noe som helst demokrati.

Friday, January 23rd, 2015 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
November 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

Recent Comments