- Det er godt å kunne sette punktum for en sak som har vært vanskelig


(Dagbladet): Det rødgrønne mistillitsforslaget mot justisminister Anders Anundsen (Frp) fikk som ventet ikke flertall da det ble tatt opp ved navneopprop i Stortinget like før klokken 15 i ettermiddag.

Forslaget fikk 72 stemmer, mens 97 stemte nei. Opposisjonen samlet seg likevel om sterk kritikk av statsråden gjennom et såkalt daddelvedtak.

- Jeg er glad for at jeg har Stortingets tillit. Det er godt å kunne sette punktum for en sak som har vært vanskelig over veldig lang tid, sier justisminister Anders Anundsen til Dagbladet etter oppropet.

- Stor avstand

- Denne debatten har vist at det er stor avstand mellom de ulike partienes virkelighetsoppfatning. Jeg er veldig glad for at Stortinget er enige om at man ikke skal senke terskelen for opplysningsplikten ned til det nivået Arbeiderpartiet, Senterpartiet og SV forsøkte på i dag, sier Anundsen.

- Du mener det ville vært å legge seg på et for lavt nivå?

- Jeg mener det ville ha vært en helt ny praksis. Og jeg mener det var bra at Stortinget landet der de landet rent konstitusjonelt, fordi en bør ha et langsiktig perspektiv når en vil senke terskelen for opplysningsplikten på den måten jeg opplevde de tre partiene gjorde, sier Anundsen.

- Sterkt kritikkverdig

Daddelvedtaket ble vedtatt med 92 mot 77 stemmer, og baserte seg på et forslag fra Venstre:

«Stortinget mener det er sterkt kritikkverdig at justis- og beredskapsminister Anders Anundsen ikke har gitt dekkende informasjon til Stortinget og ikke sørget for at den varslede politikkendring ble fulgt, i saken om utsendelse av lengeværende asylbarn.»

- Såkalte kritikkvedtak blir fattet i Stortinget fra tid til annen. Det er sånt statsrådene tar med seg og tar på alvor. Det er klart at når Stortinget uttrykker en type kritikk, så skal man gjøre det man kan for å lære av det, sier Anundsen.

- Samtidig er dette en sak hvor det har vært stor uenighet om hva som er de faktiske forhold, og også stor uenighet om de konklusjonene som er trukket. Det er en politisk uenighet vi er nødt til å leve med, sier han videre.

- Må gjenreise tilliten

Abid Raja (V) mener justisminisiteren har en stor oppgave foran seg for å gjenreise tilliten til ham. Han sier årsaken til at Venstre ikke falt ned på et mistillitsforslag, var fordi de ikke var sikre nok på at statsråden hadde brutt opplysningsplikten.

- Men vi har kommet til at det er sterkt kritikkverdig, og vi er glad for at forslaget har fått Stortingets flertall, sier Raja til den oppmøtte pressen.

På spørsmål om hva som skal til for at tilliten skal gjenreises, svarer Raja:

- For oss har politikkens innhold alltid vært det viktigste. Nå vil mange av de barna som ble sendt ut få mulighet til en ny vurdering. Justisministeren har forsikret oss fra talerstolen i dag at arbeidet er i gang, og at man vil ha fortgang og press på for å forsikre seg om at ingen barn har blitt sendt ut i strid med det som var villet politikk.

- Kan skylde seg selv

Leder i kontroll- og konstitusjonskomiteen, Martin Koblerg (Ap), mener Anundsen kan skylde seg selv for mistillitsforslaget og kritikken som nå kommer.

- Slik jeg og Arbeiderpartiet ser på dette, er det statsråden selv som har satt seg i en uholdbar situasjon, sa Kolberg fra Stortingets talerstol.

Han rettet samtidig kraftig kritikk mot at Høyre og Frp ikke mener at Anundsen har opptrådt klanderverdig, ikke minst da Anundsen ifølge Kolberg forsøkte å legge ansvaret over på politiet.

Kolberg mente imidlertid at Anundsen hadde forklart seg bedre og med større ydmykhet enn tidligere under debatten tirsdag.

- Det som statsråden har sagt i dag, er annerledes enn det han har sagt tidligere. Jeg har hørt på Anundsen med stor velvillighet i de andre sammenhengene, sa Kolberg og viste til at Anundsen tirsdag brukte ordet læring om utviklingen i asylbarnsaken.

Tuesday, May 19th, 2015 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
November 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

Recent Comments