Det er bare ett navn på stemmeseddelen, men om du ikke stemmer er du i trøbbel


(Dagbladet): Det er ikke bare her hjemme i Norge at folket skal gå til stemmeurnene i år. Også i Nord-Korea var det søndag duket for valg.

Ikke overraskende, i det som sammen med Somalia har blitt klassifisert som verdens mest korrupte nasjon av Transparency International, står det bare ett navn på stemmeseddelen – regimets kandidat.

Likevel forventes det at alle gjør sin borgerplikt og avlegger sin stemme. Gjør man det uten å ha en veldig god grunn «er du og familien din i trøbbel». Det skriver blant annet BBC som siterer NK News.

Bruker valglistene

Den britiske statskanalen skriver videre at regimet ofte bruker valglistene til å finne ut hvem som er i landet. Viser det seg at det er noen som ikke har stemt, er det sannsynlig at vedkommende har stukket av.

- Det er ofte under valgene at myndighetene finner ut om noen har rømt landet, sier en avhopper.

Det er verdt å merke seg at søndagens valg ikke har noe med selve landets lederskap å gjøre. Kim Jong-un ble nemlig gjenvalgt i fjor med småpene 100 prosent av stemmene.

Det som i dag ble avgjort var hvem som skal fungere som representanter i forsamlinger både på provins-, by- og fylkesnivå.

99,97 prosent

Ikke overraskende, alt tatt i betraktning, er oppslutningen på valgdagen knakende god. For fire år siden møtte 99,7 prosent av landets befolkning opp. De som måtte melde pass var «enten utenlands eller til havs» ifølge nasjonale medier.

Et tall som ble toppet søndag.

Nyhetsbyrået AFP kan fortelle at 99,97 prosent tok turen til urnene. Igjen var det bare noen få personer på reise til utlandet som ikke fikk anledning til å gjøre sin borgerplikt.

«Alle som deltok i valget, deltok med stor entusiasme for å stadfeste den revolusjonære makten ved hjelp av valg av representanter til de lokale folkeforsamlingene», heter det i reportasjen til det statlige nyhetsbyrået KCNA.

Det er forventet at resultatene fra valget vil bli kjent tidlig denne uka.

Uenigheter

Samtidig som valgene i den «demokratiske» republikken virker å fortsette i samme spor, er det flere ting som tyder på at landet er i ferd med å gjennomgå forandringer. Om enn små.

Onsdag forrige uke ble det annonsert at det slovenske bandet Laibach, som første vestlige pop-/rockeband, skal spille i Nord-Korea

Tidligere har bare klassiske artister sluppet over grensa, men nå skal det totalitære regimet være klar for industriell rock fra Øst-Europa. 

Det hevder arrangør og kunstner Morten Traavik. 

Kritikerne mener på sin side at dette gagner bandet mer enn den nordkoreanske befolkningen, og at landet ikke er så åpent som Traavik skal ha det til.

Lite sannsynlig

Samme dag ble det klart at USA åpner for å forhandle med Nord-Korea om det lukkede landets atomprogram. Men om Pyongyang er interessert, er derimot høyst tvilsomt, melder nyhetsbyrået NTB onsdag morgen.

USA er klare til slike forhandlinger hvis samtalene er troverdige, omhandler hele Nord-Koreas atomprogram og resulterer i konkrete og irreversible steg i retning atomnedrustning, sier talsmann John Kirby i det amerikanske utenriksdepartementet ifølge nyhetsbyrået Yonhap.

Uttalelsen kom samme dag som USA og de andre stormaktene i den såkalte 5+1-gruppa landet enavtale med Iran om Teherans atomprogram. 

Tankesmia 38 North mener imidlertid det er lite sannsynlig at forhandlinger med Pyongyang innledes.

- Jeg tror ikke Nord-Korea er interessert i slike samtaler, ettersom landet har klart å bygge opp sitt atomvåpenlager og likevel sett enkelte økonomiske framskritt, sier Joel Wit ved tankesmia.

Monday, July 20th, 2015 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
December 2024
M T W T F S S
« Oct    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Recent Comments