Derfor er NRK-profilen så åpen om tarmsykdommen: Jeg kunne ikke legge noe imellom

(Dagbladet): – Jeg har fått veldig mange positive reaksjoner. Så er det selvfølgelig dem som sier «æsj», sier Carina Olset (33).

- Men jeg håper folk skjønner at det ikke akkurat er morsomt å snakke om det som av noen kan oppfatte som en bæsjesykdom. Det er snakk om en alvorlig lidelse, og jeg forteller ikke at jeg har gjort meg ut for å få oppmerksomhet.

Det sier NRK-programlederen etter at hun tirsdag stilte opp for Landsforeningen mot fordøyelsessykdommer og fortalte om sitt eget liv med ulcerøs kolitt.

Hyllet

I foredraget, som foreningen har publisert på nett og Olset har gitt Dagbladet tillatelse til å videreformidle, forteller NRK-profilen om hvordan hun går med nødpose i veska, har avbrutt tv-innspillinger for å løpe på do, og til og med brukt bleie og gjort i buksa mens hun har vært på lufta med direktesendinger på tv.

Hennes åpenhet blir hyllet både på sosiale medier og av foreningens generalsekretær Arne Schatten.

- Inntil Carina Olset gikk på podiet har dette vært så tabubelagt at jeg i mine 16 år i Landsforeningen mot fordøyelsessykdommer ikke noen gang har hørt en så åpen pasienthistorie, sa han til Dagbladet i går.

«Ikke bare er du blant de flinkeste i klassen, Olset. Du er blant de tøffeste og», twitret fotballekspert og trener Lars Tjernås i går. «Hurra for denne tøffe og modige dama», twitret tidligere programleder og kommunikassjonnsjef Jens Bruun Pedersen.

Ville ikke pakke inn

Olset selv mener det var viktig å ikke pakke inn sannheten når hun først skulle snakke om sykdommen som har rammet henne.

- Når jeg først skulle gjøre det, kunne jeg ikke legge noe imellom. Sier jeg bare at sykdommen min gjør at jeg må på do hele tida, tenker folk «jaja, du kan vel bare bare tisse her?». Men problemet er ikke at jeg tisser på meg, det er mye verre enn det. Og folk flest vet ikke hva ulcerøs kolitt er for noe, sier hun.

- Jeg vil at folk skal vite at dersom jeg ser kjempealvorlig ut i ansiktet, betyr det ikke nødvendigvis at jeg er sur eller forbanna. Det kan like gjerne hende at jeg er desperat, og må finne et toalett veldig kjapt, sier hun.

Blir forstått

Olset hyller både legene og sykepleierne på Lovisenberg Diakonale Sykehus i Oslo og ikke minst sine mange gode kolleger i NRK for uvurderlig støtte.

- Når jeg forteller hva det verste som kan skje er, kan du svare «ja, hva så?». Det hjelper meg å ufarliggjøre sykdommen. Jeg kan jo jobbe, jeg er i stand til det, det er bare at i enkelte perioder må jeg mye på do, og jeg kan ikke styre når det kommer, sier hun.

- Jeg har aldri opplevd at noen kolleger har støtt meg ut eller noe sånt. Og de forstår at jeg må ta hensyn til sykdommen. Hvis jeg ikke kan være oppe etter en sending er det fordi jeg trenger mye søvn og å få ned stressnivået, for å unngå å havne i en dårlig periode, sier Olset.

Thursday, May 21st, 2015 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
November 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

Recent Comments