Denne gata lå i New York


(Dagbladet): Park Boulevard heter den lille gata i landsbyen Yaphank på Long Island i New York i dag.

På 1930-tallet sto det «Adolf Hitler Street» på gateskiltet, og flere somre på rad ble det arrangert en nazi-sommerleir kalt Camp Siegfried for arisk ungdom i de idylliske omgivelsene på øya. Andre gater var oppkalt etter Joseph Goebbels og Hermann Göring.

Og det med godkjenning fra de lokale myndighetene, og med stor støtte i den tyskamerikanske befolkningen.

Denne historien er nylig blitt aktuell igjen, ettersom ny gateplanlegging i Yaphank ikke viser til gatenes nazibelagte forhistorie.

Gikk hånd i hånd

På 30-tallet, da andre verdenskrig lusket rett rundt hjørnet, hadde de nazistiske bevegelsene German-American Bund og German Settlement League stor innflytelse i New York. De arrangerte demonstrasjoner, publiserte tidsskrifter og var en godtatt stemme i den amerikanske politikken, ifølge historiker Ryan Shafer.

Sommeren 1939 vaiet bannere i Madison Square Garden med nazistiske slagord og bilder av Adolf Hitler ved siden av bilder av landsfaderen George Washington og amerikanske flagg.

Ved første øyekast kan dette virke helt merkelig i dag, men det var det ikke for store deler av den tyske befolkningen i New York på den tiden.

Flere somre på rad på 1930-tallet, troppet unge og gamle opp på Penn Station i New York for å ta Camp Siegfried-toget til Yaphank. Vel fremme på plattformen i Yaphank ble de ønsket velkommen med lange rekker av ivrige leirdeltakere med armen hevet skrått til værs.

- Unik ideologi

Ifølge historikeren Ryan Shafer, ved fakultet for historie ved Stony Brook University, eksisterte tanker om det amerikanske demokratiet og nazismen i skjønn harmoni på 30-tallet i New York.

I Shafers artikkel forklarer han hvordan to så motsetningsfulle ideologier kunne gå hånd i hånd tiden rett før andre verdenskrig brøt ut for fullt.

- Den støtten som eksisterte blant den amerikanske befolkningen for Nazi-Tyskland var unik blanding av tysk og amerikansk idelogi, og ikke bare en import av nazismen, skriver Shafer i sin artikkel.

Måtte være ariske

Men, en viktig del av ideologien ble direkte implementert.

For å kunne dra på den nazivennlige sommerleiren og for å være medlem i German-American Bund måtte man være arisk og målet var at ungdommene skulle møte «like mennesker som deg selv». Det skriver historikeren i sin artikkel, som siterer leirbrosjyrer hvor det sto:

«Du vil møte andre mennesker som tenker som deg».

Sommerpils i badeshorts

Ifølge Shafer marsjerte deltakerne på leiren rundt på hele Long Island, og det iført badetøy og korte shortser. Etter hvert som FBI begynte å følge med på organisasjonen, kom det fram at flere naboer på øya reagerte på hvordan tyskerne oppførte seg.

- De drikker mye øl, marsjerer masse og bruker uniformer, sa et vitne til FBI.

Et annet vitne likte ikke den lettkledte marsjeringen.

- Menn og kvinner iført shorts og korte badedrakter marsjerer på hovedveiene, gjør inntreden på privat eiendom og stjeler blomster, sa et annet vitne til FBI.

Andre vitner mente ikke at den virksomheten organisasjonen drev på Long Island var skummel, og at det negative oppstyret kun var mediaskapt.


Fortsatt privat

Etter hvert som krigen nærma seg, ble flere og flere skeptiske til organisasjonen. Flere medlemmer ble anklaget for spionasje og for å drive med ulovlige virksomheter i USA for Hitler. Da USA for alvor meldte seg inn i krigen mot det tredje riket, nektet mange i organisasjonen å delta i krigen. Dette fikk også konsekvenser.

I dag eier German-American Settlement Group områdene hvor sommerleirene en gang ble arrangert. Det står fortsatt et klubbhus på eiendommen, men leirhusene er jevnet med jorden for å gjøre plass til en park.

På et skilt utenfor klubbhuset står det «German American Settlement Group», og det er kun medlemmer av organisasjonen og gjester som har adgang til områdene.

Friday, April 10th, 2015 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
November 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

Recent Comments