Denne blir et røverkjøp og vi har kjørt den


Mercedes-Benz lanserer i løpet av året det som er en av de heteste bilnyhetene i år. Det er SUV-en GLC, som vi nylig publiserte vår test av, som ladbar hybrid. Den har fått navnet 350 e. Som vi annonserte ved forrige anledning, fikk vi også anledning til å prøvekjøre denne.

Dette er den kraftigste og raskeste utgaven av GLC. Det er også den som ut fra de oppgitte tallene har suverent lavest forbruk og CO2-utslipp.

Vi har tidligere omtalt Mercedes C-klasse som ladbar hybrid, den rimelige C 350 e.

Det skal også, vil det vise seg, være den rimeligste av samtlige varianter som lanseres i år.

Vi henvendte oss selvsagt til importøren for å få oppgitt i det minste en omtrentlig pris, men direktør for Mercedes-Benz personbiler Norge, Johnny Kristian Danielsen — selv om han bekrefter at en pris er utarbeidet — forteller oss at han i skrivende stund ikke kan gå ut med denne da hovedkontoret i Tyskland må godkjenne den endelig. Prisen skal slippes i august, når salget også starter offisielt.

Les også: Duell mellom Lexus NX 300h og BMW X3!

Den billigste GLC

Dinside erfarer imidlertid, takket være flere sammenfallende kilder i forhandlernettet, at prisen vil bli oppsiktsvekkende lav: Faktisk ned i under 560 000 kroner , noe som i praksis burde gi en pris ut til kunde på 570 000—580 000 kroner.

Mens vi venter på ladbare, direkte konkurrenter , må man ut med minst 300 000 kroner for noe med tilsvarende ytelser fra de andre tyske premiumprodusentene.

For at ytelsene er noe å skryte av, er det ingen tvil om. Hva sies om 320 hestekrefter, 560 newtonmeter og 0-100 på 5,9 sekunder?

Korttest

Det var kun en begrenset tid og distanse vi fikk kjørt bilen, da bilen ikke ennå er i serieproduksjon og dette var et av de tidlige før-produksjonseksemplarene. Vi feller derfor ikke noen endelig dom over bilen og vårt sedvanlige terningkast utgår derfor denne gangen, selv om sekseren GLC fikk på generell basis etter test av GLC 250 d og GLC 250, selvsagt består. Vår konklusjon, basert på førsteinntrykkene, er imidlertid at dette ser svært bra ut — med et par unntak.

Vi fikk altså anledning til å kjøre denne modellen, som vi har fått uvanlig mange leserhenvendelser om på forhånd, på en begrenset landeveisrute på tysk side av Rhinen. Det ble umiddelbart åpenbart at dette er den mest kraftfulle og den desidert raskeste av de versjonene som introduseres i år.

Imponerende kjapp

Rivstarten var heftig og akselerasjonen imponerende rask. Det er bare ved aktiv svingkjøring at man merker noe særlig til den ekstra vekten på rundt 250 kilo i forhold til bensinversjonen uten elmotor vi testet tidligere. For øvrig er lydnivået meget moderat, komfortnivået utmerket og kvalitetsfølelse og finish like bra som i de andre versjonene av GLC.

Bilen er utstyrt med den samme bensinmotoren som GLC 250, det vil si en firesylindret 2-liter som produserer 211 hestekrefter ved 5.500 omdreininger. Dreiemomentet på 350 newtonmeter er tilgjengelig helt fra 1200 omdreininger og opp til 4000.

Så kommer det som er denne bilens ess i ermet i forhold til 250-utgaven, nemlig elektromotoren som er integrert med automatgirkassen 7 G-tronic (i motsetning til de andre versjonene brukes ikke her 9-trinnskassen). Den har en maksimal utnyttbar effekt på 114 hestekrefter (85 kW), og varter opp med trekkraft på opptil 340 newtonmeter. Det at den trekker heftig fra start bidrar til den imponerende akselerasjonsfølelsen i starten.

Det er altså samlede ytelser fra systemet som gir de 320 hestekreftene, 560 newtonmeterne og den raske akselerasjonen.

Kjøreprogrammer

Hybridsystemet kommer med et utvalg tilpassede kjøreprogrammer, som er de følgende:

  • Hybrid, der systemet selv velger den mest effektive fremdriftsmåten ved kombinasjon av krefter fra el- og bensinmotor;
  • E-mode, der man tvinger frem kjøring kun med el-drift, altså som elbil;
  • E-save, der man sørger for at batteripakkens ladenivå bevares for å kunne kjøre på strøm senere, for eksempel når man kommer til bykjernen;
  • Charge, der batteriene lades via bensinmotoren både når bilen kjøres og når den står stille. Mens dette gjøres, øker naturligvis forbruket.

34 km el-rekkevidde

Batteripakken i 350 e består av litiumion-elementer som til sammen har en kapasitet på 8,7 kWt, noe som i beste fall gir en «elbil»-rekkevidde på 34 kilometer ifølge produsenten, noe vi ikke fikk mulighet til å ettergå.

Ladetidene oppgis til to timer fra ladestasjon (ikke hurtiglader), fire timer fra vanlig stikkontakt.

Nøkkelen til den særs hyggelige prisen bilen vil få her i landet, ligger jo i at bilen får betydelige avgiftsfordeler i egenskap av å være nettopp en ladbar hybrid. Den kan dessuten skilte med et forbruk på 0,26 liter per mil i henhold til NEDC-syklusen — basert på EUs laboratoriemåling av snittforbruk, en metode vi har satt store spørsmålstegn ved tidligere.

Dette gir et offisielt CO2-utslipp på bare 60 gram, også det hyggelig i Avgifts-Norge.

Den ladbare hybriden GLC 350 e kommer som nevnt i salg i august, selv om vi har erfart, etter tips fra lesere, at det er mulig å kontakte enkelte forhandlere angående bilen allerede nå. Uansett vil den dukke opp rundt årsskiftet og kundene vil få sine biler fra tidlig neste år.

Saken ble opprinnelig publisert på Dinside. Les her

Friday, July 31st, 2015 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
December 2024
M T W T F S S
« Oct    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Recent Comments