Den store vinneren etter Hellas-valget: Putin

At økonomiske sansksjoner har bragt den russiske økonomien i kne, og rubelen i fritt fall, har tilsynelatende ikke hatt noen effekt på Vladimir Putins Ukraina-politikk.

Våpenhvilen fra september, som er brutt flere ganger, synes nå fullstendig begravet.

Ukrainske styrker og pro-russiske separatister har de siste ukene utkjempet intense kamper, blant annet om flyplassen i Donetsk. Myndighetene i Kiev sa tidligere denne måneden at 700 russiske soldater hadde krysset grensen for å hjelpe opprørerne.

De europeiske utenriksministrene skulle etter planen møtes i morgen for å diskutere forsterket press på Russland etter den siste tidens prorussiske offensiv i Ukraina.

Men etter valget i Hellas søndag har dette blitt mer komplisert. Den nyvalgte greske regjeringen gjorde det klart, på sin andre dag i regjeringskontorene, at de avviser et nytt forslag om å se på ytterligere sanksjoner mot Russland.

Inviterte ambassadøren

Den greske statsministeren Alexis Tsipras fra det venstreradikale partiet Syriza ga også et klart signal da han som sin første gjest som statsminister, mottok den russiske ambassadøren.

- Sanksjoner bygger på konsensus, og hvis Putin kan plukke noen få, svake land ut av enigheten blir det mye vanskeligere å presentere en forent og effektiv innsats, sier Fiona Hill, Russland-ekspert ved Brookings institution til Foreign Policy, som utroper Putin til den store vinneren etter Hellas-valget.

Syrizas utenrikspolitiske talsmann, Kostas Isykos, omtalte i fjor EU-sanksjonene mot Russland som «ny-kolonialistisk bulimi», og hyllet de prorussiske separatistenes fremmarsj i Donetsk og Lughansk. I Syrizas partimanifest fra 2013 går det fram at partiet vil ha Hellas ut av Nato, og at de vil stenge en amerkansk marinebase på Kreta.

Det er musikk i ørene på Vladimir Putin, som ser enhver utvidelse og fordypning av Nato og EU som trusler mot Russland.

- Må komme fra innsiden

Mange frykter nå at tvilen er i ferd med å bre seg om hvorvidt økonomiske sanksjoner i det hele tatt vil bite på Putin.

Sanksjonene, i kombinasjon med fallende oljepriser, er beregnet å koste Russland over 1000 milliarder kroner i 2015 dersom det fortsetter som i dag. Den russiske statsgjelden ble mandag tildelt søppelstatus av S&P. Dette ble avfeid som «politisk motivert» av Kreml.

Den russiske visestatsministeren Igor Shuvalov var alt annet enn unnfallen da han talte under toppmøtet i Davos i forrige uke.

- De som tror at press virker skjønner ingen ting av russisk mentalitet og historie. Dere må kjenne Putins personlighet. Sanksjoner vil aldri aldri få han til å endre retning, sa visestatsministeren til en forsamling av politikere og forretningsfolk her på World Economic Forum i Davos.

- Vesten ber oss nå om å gå i skammekroken og bare tie stille, men hvis det fortsetter slik vil dette forbli et åpent sår som fortsetter å blø. Når vi russere føler press fra utsiden vil det bare føre til at vi står sammen som aldri før. Endringer i Russland må komme fra innsiden. Det vil aldri virke å presse noe ned over hodet på oss. Se hvordan folket nå slutter opp om Putin, sa han.

Thursday, January 29th, 2015 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
November 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

Recent Comments