- Brussel kan ta seg sjøl i rævva


ATEN / AYIA VARVARA (Dagbladet):  Få av velgerne i Aten ser ut til å ha festet seg ved at EU-kreditorkravene det stemmes over har blitt utdatert gjennom forhandlingsutspillene før helga. Mange legger langt mer i folkeavstemningen, og noen er sikrere enn andre på hva de tenker om eurosamarbeidet.

- Gutta i Brussel kan ta seg sjøl i rævva. Fra Aten til Brussel: Et gigantisk «nei!», roper Antonis (som ikke oppgir etternavn) da Dagbladet spør ham på vei ut av valglokalet om hva han stemte.

Mannen i 60-årsalderen er beboer i bydelen Exarchia, der ellers myndighetshatende anarkister har bistått statsministerens støttespillere med å overklistre hver eneste husvegg med nei-plakater og euro-hatske slagordtagger.

I tvil til siste liten

Da Dagbladet besøkte en rekke valglokaler i morgentimene var det en jevn strøm av folk både i Atens mest velstående sentrumsstrøk og bydeler dominert av venstreradikale. De fleste som avla stemme tidlig på dagen var godt voksne.

Oppsiktsvekkende mange ga uttrykk for at de har vært i tvil helt fram til de trakk for gardinen i valgavlukket.

- Mens jeg gikk hit tenkte jeg «ja, nei, ja, nei» om hverandre. Jeg bestemte meg i siste liten. Jeg avla ikke stemme for å svare på det spesifikke spørsmålet som er stilt, jeg vil vise motstand mot budsjettkuttpolitikken de siste fem åra, sier Poltaskevi Kolozi (57) til Dagbladet. 

Hun har vært arbeidsledig i hele femårsperioden med landets økonomiske utforbakke.

- Vi klarer det ikke lenger. Vi må ha jobber, å få arbeide er det eneste vi ber om. «Ja» i dag er synonymt med fortsatte budsjettkutt og arbeidsledighet. Vi vet ikke hvor et «nei» leder oss, men da har vi i hvert fall prøvd å gjøre noe, sier 57-åringen.

- Folket må gi et massivt nei. Vi lar oss ikke utpresse av Merkel og hallikene i Brussel. Vi har stolt sagt nei til Tyskland og Italia under krigen, og må gjøre det igjen nå, sier Nikol Kritikos (60) til Dagbladet etter å ha avlagt stemme.

Han har vært arbeidsledig i to år etter å ha jobbet som sikkerhetsvakt på en skole. 60-åringen er registrert medlem av Syriza-partiet og retter skylda mot greske politikere forut for regjeringsskiftet i januar i år.

- De tidligere regjeringene har ledet oss inn i denne katastrofen, mener han.

Utenfor valglokalene er flere ja-velgere tilbakeholdne med å fronte ståstedet med navn og bilde.

- Jeg stemte ja, sier en velkledd kvinne i 60-åra før hun haster videre.

- Hun liker det sånn, kommenterer ektemannen hennes.

Pessimist

- Det føles rart å gå til valglokalene igjen i dag, det er veldig nært forrige valg, sier en eldre Syriza-velger. Også hun stemte nei i morges.

I den tungt arbeiderdominerte forstaden Ayia Varvara en halvtimes kjøring fra Aten sentrum, er nei-dominansen enorm. Bryggesjauere og tidligere verftsarbeidere bemanner ennå valgkampbodene.

Men ikke alle tror valgresultatet vil hjelpe nevneverdig på framtidsutsiktene.

I en 450 personer stor valgkrets underlagt Skole nummer fem i bydelen møter Dagbladet den 59 år gamle tidligere bygningsarbeideren Sotirilos Michalis. Leiende på barnebarnet med senesterke, tatoverte sjauerarmer klarer han ikke å se noe lys i tunnelen.

- Økonomien vil aldri komme på fote igjen. Situasjonen blir bare verre og verre, sier pensjonisten.

Han deler oppgittheten også med mange av ja-velgerne.

- Jeg stemte ja, hva skal vi ellers gjøre? Vi kan ikke gå tilbake til drakmer. Med et ja må Tsipras gå til Brussel med en annen holdning, det gir oss noe i hvert fall. De siste seks månedene har vært helt ustabile, vi kan ikke ha en slik situasjon. Hvem vet hva som kan skje? Morgendagen blir bare verre, sier Kostas Karadimas (59) til Dagbladet, også han pensjonist.

Nei til både ja og nei

Mens Nei-sida ennå driver valgkamp fra boder like ved valglokalene mange steder, har aktivister fra kommunistpartiet KKE møtt opp mannsterke for å få valgdeltakelsen så lav som mulig – etter at parlamentet avviste et tredje alternativ i avstemningen. De kompromissløse marxist-leninistene deler ut protest-løpesedler de vil at velgerne skal legge i stemmeurnen i stedet for ja/nei-avkrysningen.

- Nå går ja-sida framover på meningsmålingene fordi folk er redde, sier en av aktivistene, Boudoukis Panayiotis (59).

Han viser fram en tabell distribuert gjennom partiavisa «Radikaleren» der både myndighetenes og EUs forhandlingsutspill er sammenlignet i kategoriene skatt, privatisering, forsikring, inntekter og pengepolitikk.

- Se her, begge resultat vil ende med de samme budsjettkuttene, sier Panayiotis til Dagbladet.

Valgresultatet er ventet rundt klokka 20 i kveld norsk tid, to timer etter at valglokalene stenger.

Sunday, July 5th, 2015 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
December 2024
M T W T F S S
« Oct    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Recent Comments