- Angrepene fra Paris og København har kommet til USA


(Dagbladet): En karikaturutstilling i Garland Texas ble i natt forsøkt angrepet av to bevæpnede menn.

Arrangøren, den kontroversielle bloggeren Pamela Geller, kaller hendelsen et angrep på ytringsfriheten. På samme måte som terrorangrepene i København og Paris.

- Vi trodde det var en mulighet at islamist-jihadister ville slå til. Så vi brukte titusenvis av doller på sikkerheten, sier Geller til Dagbladet.

Tegnekonkurranse

Arrangementet skapte store overskrifter allerede før angrepet. Det fordi Geller er kjent for sine utgående uttalelser mot radikal og politisk islam. Hun har blant annet vært med på å starte en organisasjon kalt «Stopp islamiseringen av Amerika», som også sponset konkurransen. Gruppa har av kritikere har blitt kalt en antiislamsk hatgruppe.

Arrangementet i Texas var en kombinasjon av en utstilling av karikaturer og en tegnekonkurranse – med en premie på 10 000 dollar for den beste karikaturen av Muhammed.

De hadde fått inn flere hundre innlegg.

- Denne hendelsen viser hvor viktig arrangementet vårt egentlig var. Ytringsfriheten er under voldelig angrep her i vår nasjon, sier Geller til Dagbladet.

En sikkerhetsvakt ble skutt i beinet før de to angriperne ble stoppet og skutt på parkeringsplassen utenfor Curtis Culwell Center i Garland.

Karikatur-debatten

Debatten om Muhammed-karikaturer har også rast her i Norge, seinest etter angrepet på det franske satiremagasinet Charlie Hebdo i januar. De hadde mang en gang karikert profeten, tross bildeforbudet i islam. Muslimske ledere i Norge har tidligere påpekt at ytringsfriheten kommer med et ansvar og at det bør tas hensyn til at folk føler seg mobbet.

Charlie Hebdo-karikaturene førte til store demonstrasjoner i flere muslimske land. 60 prosent av Tsjetsjenias befolkning, hele 800 000 mennesker, marsjerte i januar mot Charlie Hebdo. Palestinere sprayet protester på veggene til det franske kultursenteret i Gaza by. Også i Pakistan, Niger, Algerie og Mauritania var det demonstrasjoner.

Lederen for Islamsk Råd Norge har tidligere sagt at muslimer ikke vil begrense ytringsfriheten, men at det bør være rom for å forstå at profeten Muhammed har en særskilt plass i islam.

– Når man først velger å gjøre det, så framstiller man en person som er sentral i islam og muslimsk tro som en terrorist, en hund, en gris. Hvorfor gjør man det? Med ytringsfrihet følger også et ytringsansvar. Vi har ikke ubegrenset ytringsfrihet, heller ikke i Norge, sa Mehtab Afsar til Dagbladet i januar.

NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg mente derimot at det er greit å karikere Muhammed.

- Hvilken rett har vi til å krenke alle verdens muslimer på denne måten? spurte regissør Erik Poppe om norske avisers publisering av tegningene.

«Krig» mot ytringsfriheten

Dagbladet valgte å trykke noen av karikaturene av profeten på forsiden etter angrepet på Charlie Hebdo.

- Vi må naturligvis forklare lesere og brukere på nett og papir hva saken egentlig dreier seg om — og da er det å vise tegningene naturlig. Alt annet enn publisering ville vært feigt og galt, sa Dagbladets sjefredaktør John Arne Markussen da til DN.

- Det ligger en tanke bak at trykkingen av slike tegninger skal være relevant, det må ha kontekst. Vi trykker ikke tegninger bare for tegningens skyld, sier Markussen.

På sine nettsider skjeller Geller nå ut den britiske avisa Daily Mail, fordi de i en historiene om angrepet i Texas hadde redigert bort karikaturene på bildene fra skytingen.

Geller hevder nå at «krigen har kommet» til USA.

- De voldelige angrepene på ytringsfriheten som vi har sett nå nylig, i Paris og København, har nå kommet til USA, sier hun til Dagbladet.

Monday, May 4th, 2015 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
November 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

Recent Comments