- Å gå inn på en bar og spørre om en øl, er omtrent det samme som å be om et fat med mat på en restaurant


I Belgia er det ikke bare å bryte seg vei til en bardisk og kreve øl. Sjettegenerasjons bryggerisjef Xavier Vannaste ler litt av det generelle synet på øl.

- Å gå inn på en bar og spørre om en øl, er omtrent det samme som å be om et fat med mat på en restaurant, smiler 32-åringen som driver bryggeriet De Haalve Maan.

Den nye vinen
Mens vinturisme for lengst er etablert som en millionindustri over hele verden, har reiser med fokus på øl blitt populært først de siste åra. Spesielt i Belgia, hvor øl altså ikke bare er øl. Ølpilegrimer fra hele verden strømmer til Brugge, og særlig til De Haalve Maan. Til tross for byens skyhøye status blant ølhunder verden over, er dette byens eneste gjenværende bryggeri.

Vannaste er stolt over å føre familietradisjonene videre, og synes samtidig det er spennende å jobbe med et produkt som seiler i medvind. Etter en omvisning i gamle og moderne bryggeriteknikker, serverer han sitt hjertebarn: Blonde Brugse Zot.

- Det trenger ikke å være komplisert eller sært. Smak på denne. Lett drikkelig, men samtidig rik på fylde. Vi skal ha vanlige sorter, men de må være av beste kvalitet, sier Vannaste.

Variert utvalg
Bryggeren synes det er gledelig at stadig flere finner veien til Brugge for å lære mer om øl og nyte god kvalitet på brygget. Trenden med at gastronomiske restauranter bruker øl i og med mat, reflekterer dette.

- Det er ikke veldig lenge siden det ville vært utenkelig at bedre restauranter serverte øl til maten. Nå er det nesten like vanlig som vin, og drikkevanene er blitt mer sofistikerte når det gjelder øl, påpeker han og forklarer:

- Noen sorter passer fint til en solrik dag på en utendørskafé, mens andre smaker best foran peisen når vinteren har kommet. I Belgia drikker vi bare i små glass. Dessuten er det en klar trend at konsumentene er bevisste på hva de drikker. Du skal ikke hive innpå med fyldige sorter som har prosent på opp mot 11. Massekonsumering fra litersglass er noe som hører hjemme på ølfestivaler i Tyskland, sier han.

Øl som mat
På den tradisjonelle restauranten De Vlaamsche Pot er sjefkokken Mario Cattoor ivrig misjonær av øl som en del av gastronomien.

- Ta blåskjell som eksempel: Du har sikkert spist sjømat laget med hvitvin. Hveteøl passer imidlertid mye bedre. Det samme gjelder biffgryter; da er det obligatorisk med litt mørkt øl. Bedre enn rødvin, synes han, og serverer like gjerne en smakebit av begge de klassiske flamske rettene.

Den syrlige smaken av hveteøl passer perfekt med de salte blåskjellene, og fylden av en mørk trappistvariant framhever smaken i mørkt kjøtt.

- Husk at vin bare kommer fra druer. Øl er så mye mer, så spekteret er faktisk langt bredere både i smak og utvalg, sier den lokale kokken.

Lite sentrum
Brugge ligger bare en time sør for Brussel, og med bare 20000 innbyggere i det historiske sentrum er det en liten by som i all hovedsak tiltrekker turister på dagstur fra hovedstaden eller fra cruiseskip som har ankret opp ved kysten.

Mange av dem kommer nettopp på grunn av øl, men høydepunktene i UNESCO-vernede Brugge er langt flere enn flytende brygg.

De brosteinsdekte gatene oser av historie, og arkitekturen er gjennomført i gotisk og neogotisk stil. Kanalsystemet og mursteinsbyggene skaper en fornemmelse av Amsterdam, mens kirker og gallerier inneholder alt fra moderne kunst til mesterverk av selveste Michelangelo. Status som verdensarv betyr at hver minste historisk detalj skal bevares i fasadene, og med nøyaktig samme gatesystem som i middelalderen er det som å vandre inn i et eventyrland.

Med 53 sjokoladebutikker, hundrevis av barer og et tilsvarende antall hyggelige kafeer og restauranter så har du et kompakt, men innholdsrikt sentrum.

Sunday, August 30th, 2015 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
November 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

Recent Comments