Det finnes ingen samlende arena for debatt om lokalpolitikk i Norge. NRKs distriktskontorer og mange lokale og regionale medier dekker sine områder godt, men innbyggerne i Oslo vet lite om det som skjer i Trondheim, og motsatt. Etter nedleggelse av lokalavisene i Oslo er det ingen nyhetsmedier som følger det politiske liv i hovedstaden tett. Vi med adresse Oslo, streifer innom Rådhuset en gang i blant, men altfor usystematisk. Og til stadighet opplever vi å bli kontaktet av kilder rundt i landet som savner alternativer til den ene lokalavisa.
Det kreves kapasitet og vilje til meningsbryting for å gå lokalmakten etter i sømmene. Og heller ikke vi i riksmediene klarer å følge godt nok med i alle debattene som foregår, vedtak som gjøres, og konsekvensene av disse. Men den digitale utviklinga har gjort det mulig å kompensere for det demokratiske underskudd som endringene i mediebransjen skaper. Dagbladet har rike historiske tradisjoner som meningsavis og debattarena, og denne posisjonen har vi klart å videreføre på nettet. «Dagbladet meninger» er allerede en stor og prisbelønt landingsside for mange debatter, som med stort hell bruker sosiale medier som sitt moderne avisbud. Med utgangspunkt i denne styrken åpner vi derfor nå en ny landingsside for årets valgdebatt — «Lokale meninger». Her inviterer vi inn partiene, partienes kandidater og allmenheten til å sette dagsorden og delta. Vi vil initiere debatter sjøl, vil invitere inn personer som vi vet har noe på hjertet, men først og fremst er det opp til leserne og brukerne våre å gjøre dette til et kraftsenter for de spørsmål som preger valgkampen — eller bør prege valgkampen — rundt i det ganske land.
Her kan du sende inn ditt innlegg.
Da statsminister Erna Solberg for noen dager siden valgte å åpne valgkampen i Lofoten, unnlot hun glatt teamet oljeboring fordi det etter hennes oppfatning «ikke er relevant for kommunepolitikken», og ikke er aktuelt i inneværende stortingsperiode. Formelt har hun rett for saken er ikke aktuell i denne regjeringsperioden. Men Norges største olje- og miljøpolitiske stridsspørsmål lurer i bakgrunnen i alle sammenhenger der energi og miljø diskuteres. Det vil mange minne henne på i ukene som kommer.
Den amerikanske kongressmannen Tip O?Neill, som tjenestegjorde 34 år i Representantenes hus, også som ordfører, ble viden kjent for begrepet «all politikk er lokal». Han minnet om at politikeres suksess er avgjørende knyttet til evnen å forstå spørsmålene som velgerne lokalt er opptatt av. Og du bor ikke i Lofoten eller i andre deler av Nord-Norge uten å være opptatt av hva som skjer med oljeboringen framover. Like lite som politikere ikke kan styre unna debatt om rovdyr, ikke bare på det indre østland — men også i Telemark og Vestlandet. I mitt eget hjemfylke, Finnmark, er man naturligvis opptatt av hvordan politikerne framover vil forholde seg til den miljøkrisa som et altfor høyt reinantall representerer, samtidig som den omstridte oppdrettsnæringa preger samtalen langs hele vår lange kyst.
Dagbladet prioriterer valgkampen og valget 14. september høyt denne høsten med en fyldig dekning på alle plattformer. Foran Stortingsvalget i 2013 gjorde vi suksess med vår egen valgbod plassert på plenen foran Stortinget. Dette grepet gjentar vi i år. Herfra vil vi gjennom to uker ha live politisk web-tv med gjester, debatter og kulturelle innslag. Fra vår posisjon opplever vi at det for tida er meget stor interesse for politikk og samfunnsspørsmål i Norge. Ved inngangen til valgkampen er stikkordene blant annet kommunesammenslåing, eiendomsskatt, størrelsen og kvaliteten på offentlig sektor, nye regler i arbeidslivet, rovdyrpolitikk, industriskog mot friluftsliv, miljø og fornybar energi og lokal bæreevne for integrasjon av flyktninger. Kostnadsnivået, lavere etterspørsel og høyere utviklingstakt for fornybar energi har ført norsk oljevirksomhet ut i noe som har visse trekk av en krise. Arbeidsledigheten øker, kommunene taper skatteinntekter og ordførere ber staten involvere seg.
Det er lenge mellom hver gang det dukker opp en ny politisk aktør som blir noe mer enn et populistisk blaff. Vi har hørt om Miljøpartiet De Grønne en stund nå, men dette er det første valget de virkelig kan komme til å erobre terreng i Norge — slik vi har sett i byer som Stockholm og Göteborg. Men økt oppslutning betyr også større interesse fra politiske motstandere og mer kritisk oppmerksomhet fra media. Flere steder vil De grønne kunne komme i vippeposisjon mellom de store blokkene. Ikke minst gjelder det Oslo, der partiet vil selge seg dyrt hvis det først får sjansen til å utforme en ny miljøpolitikk for hovedstaden.
«Alt henger sammen med alt» sa Gro Harlem Brundtland. Slik er det også med lokalvalget 14. september. Det som skjer nå peker i retning av tematikk og konstellasjoner i 2017. Et godt kommunevalg for Høyre i 2011 spilte opp mot det påfølgende stortingsvalget. Nå ser virkeligheten annerledes ut enn den gjorde etter valget i 2013 — og om ikke før, så nulles politiske avtaler innen 2017, og nye allianser skal kanskje bygges. Følg valgkampen i Dagbladet. Det er her debatten skal foregå.
Mener du noe om valget lokalt? Del det med oss.