Archive for July 28th, 2015
En langsom død: I båten ble det funnet brev til familie og kjærester
* 29.-30. desember 2011: Brann i atomubåten Jekaterinburg som lå i tørrdokk ved verftet Rosljakovo utenfor Murmansk. Ingen mistet livet i brannen, men det ble senere meldt om at dette fartøyet hadde kjernefysiske våpen om bord.
* 9. november 2008: Problemer med brannslukkingsutstyret kostet 20 personer livet om bord i en atomdrevet ubåt i Stillehavet utenfor Vladivostok.
* 12. august 2000: Atomubåten Kursk i Oscar II-klassen sank i Barentshavet, muligens som følge av en kollisjon. Sannsynligvis 118 omkomne.
* 7. april 1989: En sovjetisk atomdrevet ubåt i Mike-klassen sank utenfor kysten av Norge etter brann. 42 mennesker mistet livet. Ubåten hadde to atomraketter om bord.
* 6. oktober 1986: En sovjetisk atomubåt av Delta-klassen med 16 atomraketter og et par atomdrevne torpedoer om bord sank 1.000 kilometer nordøst for Bermuda.
* 10. august 1985: Ti personer mistet livet ved en eksplosjon på verftet Shkotovo-22. Mange døde i ettertid av radioaktiv stråling de ble utsatt for.
* 8. september 1977: En sovjetisk atomubåt av Delta-klassen mistet et atomsprenghode i Beringhavet. Sprenghodet ble senere funnet.
* 12. april 1970: En sovjetisk atomubåt av November-klassen sank i Atlanterhavet utenfor kysten av Spania. Ubåten var drevet av to atomreaktorer og hadde to atomraketter om bord.
* 8.-10. mars 1968: En dieseldrevet sovjetisk ubåt av typen Golf-2 sank med tre SS-N-5 atomraketter i Stillehavet.
* 4. juli 1961: Kapteinen og sju besetningsmedlemmer døde da radioaktiv stråling spredte seg i Sovjetunionens første atomdrevne ubåt. Et hull i en av to reaktorer var årsaken.
(Kilde: Ritzau, NTB)
Svensk politi advarer mot det livsfarlige Supermann-dopet
(Dagbladet): Politiet i Sjuhärad i Borås utenfor Göteborg i Sverige går nå ut til folket og ber om hjelp.
- Hjelp til å forhindre flere dødsfall, skriver politiet på sine Facebook-sider.
- Flere personer har allerede mistet livet etter å ha tatt det såkalte Supermann-dopet, som er merket med supermannlogoen. De berørte hadde kramper, høy feber og blødninger fra nese og munn, skriver politiet.
I helga tok politiet beslag i tabletter i utemiljøet i Borås. Tablettene kan inneholde det livsfarlige virkestoffet PMMA, melder Borås Tidningen.
- Vi lykkes ofte takket være tips fra allmennheten og behøver deres hjelp i kampen mot narkotikaen, skriver politiet.
Politiet anbefaler publikum om å ta kontakt med politiet om de ser noe.
Forveksles med MDMA
Tablettene er en variant av det mer kjente ecstasy, i dag ofte omtalt som MDMA. Men virkestoffet i PMMA er langt farligere enn disse.
- Dette selges som ecstasy eller MDMA, men inneholder noe annet. Det er billigere og enklere å framstille. Det er en kamuflasje, forklarer overinspektør Runar Kristiansen ved tollstasjonen på Gardermoen.
Verken tollvesenet ved Svinesund eller Gardermoen kan rapportere om noen nylige Supermann-beslag i Norge.
- Dette går i bølgedaler, og stoffet kommer i alle former og varianter alt etter hva som er trenden, ikke bare i supermanndrakt. Ofte ser vi de samme trendene i Norge som i Sverige, Danmark og Island, sier han.
Tatt i Norge
Stoffet kommer ofte postveien til Norge, og en tredjedel av all post til Norge kommer gjennom Gardermoen.
5. januar i år ble en 22 år gammel svensk mann stoppet på grensa ved Svinesund på vei til Norge. En narkotikahund markerte ved bilrattet på bilen, og under rattet var det en pose med 600 tabletter, ifølge GT Expressen.
I samme tidsrom slet de med Supermann-tablettene i Skåne i Sverige, og politiet gikk den gangen ut og advarte mot tablettene.
Supermann-dopet kan inneholde det livsfarlige stoffet PMMA. Nylig fikk det svenske Legemiddelverket inn en supermanntablett. Analyser viste at det inneholdt høye verdier av PMMA, som kan være dødelig.
- Tar man én tablett, risikerer man livet, sa lege Erik Lindeman ved Giftinformationscentralen til Expressen GT i januar.
Dette er PMMA
Dagbladet omtalte i januar pilleproblemet i Sverige i England.
- Det vi ser fra England, er at de som har brukt disse pillene, har trodd at de inneholdt MDMA (virkestoffet i ecstasy, red.anm.). MDMA er et stoff som gir amfetaminliknende virkninger, ved at du føler deg oppløftet, blid og glad. Disse pillene ser derimot ut til å inneholde et annet stoff: PMMA, sa medisinsk fagdirektør Steinar Madsen ved Legemiddelverket til Dagbladet.
- PMMA virker helt annerledes på hjernen, og gir kvalme og oppkast, feber, hallusinasjoner, hurtig puls og hjerterytmeforstyrrelser, understreket han.
Det som er spesielt farlig med PMMA, er at noen er særlig følsomme. En liten dose kan derfor gi alvorlige bivirkninger. Andre kan tåle mer. En annen grunn til at dette stoffet er så farlig, er at effekten kan komme relativt seint sammenlignet med MDMA, ifølge Madsen.
- Dette gjør at noen tror de har fått for liten dose og tar enda en tablett. Da får de i seg en voldsom dose, som kan være dødelig, sa han.
Tyv stjal Iphone og tok selfier som ble lastet opp til Icloud. Dermed kunne politiet bare bringe ham inn
(Dagbladet): Klokka 19.45 meldte Søndre Buskerud politidistrikt på Twitter om at en østeuropeer var pågrepet med en Iphone 4 i Drammen.
Iphonen ble meldt stjålet av eieren 5. mai i år, og tyven kan takke seg selv for at mobilen ble funnet. Eieren av telefonen hadde nemlig opprettet en Icloud-konto som automatisk laster opp bilder tatt med telefonen.
Etter at eieren hadde meldt mobilen stjålet, begynte det plutselig å tikke inn nye bilder av tyven inn på Icloud-kontoen. Tyven var ikke klar over at bildene han tok ble lagret.
- Han var veldig aktiv på selfie-fronten. Han tok flere bilder av seg, og eieren fikk stadig bilder av denne mannen. Hun ga oss bildene, og vi klarte å gjenkjenne omgivelsene der han stadig tok selfier, sier operasjonsleder Kjell-Reidar Johansen til Dagbladet.
Johansen mener at den fornærmede har medvirket til å fange tyven, og at de på bakgrunn av bildeinformasjonen holdt utkikk etter mannen.
- Mange av bildene var tatt i Byparken, og alle betjentene visste hvordan han så ut. Han erkjenner ingenting, men blir sittende i arresten til i morgen. Da skal vi ta avhør av mannen, sier Johansen.
De får dratt av trusa og konkurrerer uten lønn. Nå raser spillerne
Atlanta Steam
Omaha Heart
Seattle Mist
Los Angeles Temptation
Las Vegas Sin
Ligaen ble startet opp i 2009 som Lingerie Football League, men byttet navn til Legends Football League i 2013.
Kampene spilles på arenaer som også brukes i NFL (amerikansk fotball) og MLS (fotball).
Kampene spilles sju mot sju spillere.
Kampene spilles i fire perioder på ti minutter.
I LFL praktiseres full kontakt og spillerne har beskyttelse på blant annet hodet og skuldre.
Det finnes LFL-ligaer i flere land. Blant annet USA, Kanada, Australia, Irland, Tyskland, England, Spania, Mexico og Frankrike.
Taylor Swift gir etter for fotografenes krav
(Dagbladet): – Fotografer ber ikke om å få musikken din gratis. Vær så snill, ikke be oss om å gi deg gratis bilder. Vi trenger også noe å leve av, skrev fotograf Jason Sheldon i et åpent brev til den amerikanske popstjerna.
Grunnen var at Swift selv hadde kritisert Apple for å ikke betale artistene under Apple Musics tre-måneders prøveperiode, noe hun fikk snudd på.
Nå har Swift bestemt seg for å gi tilbake til fotografene.
Endrer kontrakten
USAs nasjonale pressefotograf-forbund, NPPA (National Press Photograhpers Association), skriver i en pressemelding på sin hjemmeside at de har kommet til enighet med representanter for Swift.
- Frøken Swift burde hylles for å stå fram som et godt eksempel, ikke bare for musikernes rettigheter, men også for for fotografene og organisasjonene som dekker konsertene hennes, sier rådgiver i NPPA, Mickey Osterreicher.
Han forteller samtidig at endringene får støtten fra 14 mediegrupper, inkludert Associated Press.
Dermed endres fotokontrakten Swift tidligere har brukt, som et resultat av Sheldons åpne brev.
- Arbeid gjenstår
- Det er en begynnelse, sier Sheldon selv til BBC.
Han har notert seg at kontrakten har blitt forbedret, men mener at det fremdeles er arbeid som gjenstår.
- Det er mange verre kontrakter enn Swift sin. Men det er godt å vite at hennes representanter er åpne for forandring, sier han.
Mann i 50-åra funnet hardt skadd, døde seinere. Politiet etterforsker
(Dagbladet): Politiet i Porsanger ved Vestfinnmark politidistrikt startet tirsdag etterforskning av et mistenkelig dødsfall i Lakselv.
- En mann i 50-åra ble funnet hardt skadd søndag 26. juli hjemme i egen bopel i Lakselv sentrum. Han ble sendt til Universitetssykehuset Nord-Norge i Tromsø, men døde i dag sannsynligvis på grunn av skadene, skriver politiinspektør Britt Solvei Olaussen i en pressemelding tirsdag kveld.
- Hendelsesforløpet er uklart, vi etterforsker det derfor som et mistenkelig dødsfall, skriver Olaussen videre.
Kinesiske kvinner drar på seg en «facekini» når de skal på stranda
(Dagbladet): I kystbyen der Kinas mest kjente øl kommer fra, omfavner kvinner som er glad i sand mellom tærne, men som ikke kan fordra solstrålene som følger med, hodeplagget «facekini».
Byen heter Qingdao, og ølen heter Tsingtao. Det er også i denne byen hvor maska ble funnet opp av den lokale kvinnen Zhang Shifan (58), ifølge Reuters. Hun eier en liten svømmetøybutikk, og laget maska slik at folk kunne beskytte seg for sola, krabbeklør og sviende maneter.
Oppfinneren innrømmer at maska har én uønsket bieffekt: den skremmer vekk barn.
Men den skremmer ikke vekk Kinas ferierende strandløvinner. Blant velstående kinesere er nemlig hvit hud et statussymbol. Ved å bevare huden hvit viser man også at man kan ta vare på huden sin, og kinesere assosierer porselenshvit hud med ynde og skjønnhet.
«Facekini», som på norsk kunne blitt kalt «trynekini», dekker store deler av ansiktet, men lar praktisk nok øyne, nese og munn titte fram. Selve plagget er kanskje ikke så yndig, og de kvinnene som har valgt en rød maske, blir seende litt ut som Spiderman.
Flere produsenter har nå laget sin variant, men ifølge flere brukere slår de visst ikke originalen.
Dagens Norway Cup-bilder: Finner du deg selv eller noen du kjenner?
(Dagbladet): Dag tre av Norway Cup er i gang, og selv om sola ikke har meldt sin ankomst til sletta i dag, er det god stemning på og rundt banene.
Her er dagens Norway Cup-bilder, finner du deg selv eller noen du kjenner?
Husk at du også kan hashtagge bildene dine på Instagram med #Dagbladet og #Norwaycup for å vinne fine premier.
Friidrettsstjerne med til VM bare to måneder etter å ha født
Har du en finurlig eller morsom historie du mener andre bør lese om, eller rett og slett bare et tips som vi kan kan skrive om?
Send oss en mail på:
norwaycup@dagbladet.no
På norsk jord ligger Negerfjellet, Negerpynten og Negerdalen: Vi har ingen planer om å endre navnene
(Dagbladet): Navnekomiteen ved Norsk Polarinstitutt har ingen planer om å endre navnene til Negerfjellet, Negerdalen eller Negerpynten, som ligger på Edgeøya sørøst på Svalbard.
- Vi har ikke tatt opp saken til vurdering, og har ingen planer om å endre navnene, sier lederen av Polarinstiuttets navnekomité, Oddveig Øien Ørvoll, til Dagbladet.
Det var Svalbardposten som først omtalte saken om områdene med de spesielle navnene.
- Dette er jo relativt gamle navn som ble satt for lenge siden, og må ses i et historisk perspektiv. Men vi kommer til å vurdere en navneendring hvis det blir meldt inn en sak, sier Ørvoll.
Flere hundre år gammelt
Navnekomiteen har ansvaret for å vedta stedsnavn i norske polarområder, og de aller fleste navnene på Svalbard har kommet i forbindelse med at områder har blitt kartlagt.
– Det skal mye til for at historiske stedsnavn endres, men vi har endret stavemåter og rettet opp i skrivefeil, for eksempel i forhold til bruk av stor og liten bokstav.
- Forstår du at noen kan reagere på navnene?
- Jeg ser problemstillingen, men det er ingen som har reagert. Men det er kanskje fordi det ikke er så mange som drar forbi der, eller kjenner til fjellet. Det fleste som er på Svalbard besøker andre steder, sier Ørvoll.
Selve navnet Negerpynten kommer av det engelske ordet «Negro Point», som ble gitt av engelske sjømenn tidlig på 1600-tallet. Navnet ble gitt fordi området besto av mye svart stein.
Ønsker nytt navn
Lederen av Antirasistisk Senter, Rune Berglund Steen, mener at man ikke kan gi ordet «neger» anerkjennelse ved å kalle opp stedsnavn etter det.
- Det er veldig mange mennesker som bruker ordet i «neger» i dag, og mange av dem mener ikke noe ille med det. Men ordet har historisk sett vært knyttet opp mot overgrep og undertrykkelse. Det er et ord med med lang og mørk historie, sier han til Dagbladet.
Steen forteller at sørstatsflagget i USA ble fjernet grunnet flaggets iboende rasistiske betydning, og at ordet «neger» har den samme klangen.
- «Neger» forbindes med mennesker som ble sett på som eiendom i form av slaver, og som man så på som underlegne. Det hadde vært fint om disse stedene får nye navn, sier Steen.
Recent Posts
- -Dårlig skjult forsøk på å selge inn oljevirksomhet
- Thoresen med to da Storhamar slo Lørenskog
- Ronaldo ble matchvinner for Real
- Tverrligger, stang, og så ut på Alfheim: – 1-1! Nei? Hva skjer?
- Sekundet etter spøken innså han hva han hadde sagt og gjemte seg under jakka: – Virkelig smakløst
- Skal ha truet med å ruinere Bond-stjerna da hun sa nei til sex
- Vil chippe idrettsutøvere for å stoppe doping
- DIREKTE: Liverpool med gigantiske sjanser: – En helt vanvittig redning
- Politiet håper å kunne avhøre de overlevende etter ulykken i Seljord
- Skader gir Conte hodebry
Recent Comments
Archives
- October 2017
- August 2017
- July 2017
- June 2017
- May 2017
- April 2017
- March 2017
- February 2017
- January 2017
- December 2016
- November 2016
- October 2016
- September 2016
- December 2015
- September 2015
- August 2015
- July 2015
- June 2015
- May 2015
- April 2015
- March 2015
- February 2015
- January 2015
- December 2014
- November 2014
- October 2014
- September 2014
- August 2014
- July 2014
- June 2014
- May 2014
- April 2014
- March 2014
- February 2014
- January 2014
- December 2013
- November 2013
- October 2013
- September 2013
- August 2013