Archive for April 7th, 2015

CNN: Russisk datainnbrudd i Det hvite hus


Russiske hackere har den siste tiden brutt seg inn i deler av Det hvite hus’ datasystem, ifølge CNNs kilder.

Det hvite hus’ nasjonale visesikkerhetsrådgiver Ben Rhodes ville under en opptreden på TV-kanalen tirsdag ikke kommentere spesifikke datasikkerhetshendelser.

Det hvite hus tror ikke at dets hemmelige systemer har vært i fare, sier han.

CNNs opplysninger om russisk datainnbrudd «henviser ikke til en ny hendelse», men dreier seg om spekulasjoner om hvem som sto bak det Rhodes kaller bekymringsfull aktivitet avdekket i fjor.

CNNs kilder er ikke navngitte tjenestemenn som er blitt orientert om saken, ifølge NTB.

Dagbladet utvider saken.

Tuesday, April 7th, 2015 Bil No Comments

Gunhild Stordalen misbrukt i rynke­reklame

(Dagbladet): «Gunhild Melhus: Beviser at du kan viske bort årevis av rynker uten Botox eller kirurgi», står det skrevet over en Facebook-annonse.

På annonsen står det skrevet «Hennes Dramatisk Makeover», ved to bilder av Gunhild Stordalen: Ett fra før hun ble alvorlig syk, og ett fra hennes opptreden på talkshowet «Skavlan», hvor hun for første gang fortalte om sin sykdomsperiode.

Før Gunhild Stordalen giftet seg med hotellkongen Petter Stordalen, het hun Gunhild Melhus.

Ikke godkjent av Stordalen

Beate Nossum, kommunikasjonssjef i Eat, som ledes av Gunhild Stordalen, sier til Dagbladet at Stordalen ikke har hatt noe med denne reklamen å gjøre.

Hun vil ikke kommentere saken ytterligere.

Dagbladet har også vært i kontakt med Glamorable.com, som står oppført på annonsen. I en mail til Dagbladet skriver nettstedet at de ikke har noe med annonsen å gjøre.

- Takk for at dere gjør oss oppmerksom på det. Eieren av denne siden har ingen forbindelse til vår nettside, og reklamen er ikke godkjent av meg, skriver nettstedet.

Går man inn på nettstedet linken viser til, kommer man til en lang artikkel om hvordan «Gunhild Stordalen visker ut rynker uten botox og kirurgi». Det er også flere bilder av Gunhild Stordalen, i tillegg til en rekke bilder av andre Hollywood-stjerner.

Skjulte avsendere

Det er ikke første gang at kjente ansikter blir brukt til falsk markedsføring på internett og i sosiale medier. Solveig Kloppen, Dorthe Skappel, Mia Gundersen, kronprinsesse Mette-Marit – lista er lang over kjendiskvinner som har dukket opp i reklamer de ikke selv har gitt tillatelse til.

Det er heller ikke første gang at slike annonser låner troverdighet fra andre medier. Se og Hør, Det Nye, Elle, KK og NRK er blant mediene som også har blitt brukt mot sin vilje i slike annonser. Elle er også nevnt i annonsen med Gunhild Stordalen.

Det er ofte vanskelig å finne hvem som står bak slike annonser. Det er det også i dette tilfellet. 

- Ikke noe nytt

Forbrukerombud Gry Nergård forklarer til Dagbladet at slike annonser går utenfor markedsføringsloven, og det faller derfor utenfor Forbrukerombudets ansvarsområde.

- Hvis personene som blir brukt reagerer på annonsene, må de gå til søksmål mot avsenderen. Det har blitt brukt bilder av kjente personer til annonser i alle år, det er ikke noe nytt, men det får en mye større utbredelse med en gang det kommer på sosiale medier, sier hun.

Hun sier at Forbrukerombudet ikke kan gjøre noe med slike tilfeller.

- Hvem som helst kan finne bilder på internett og bruke dem i annonser. Hvis personene som blir misbrukt går til søksmål så finner man oftest ut av hvem det er som står bak, sier hun.

Tuesday, April 7th, 2015 Bil No Comments

- Jeg tror ikke det er noe verre sted på jorda nå


(Dagbladet): 18 000 personer, blant dem 3500 barn, skal fortsatt være innesperret i den palestinske flyktningleiren Yarmouk i Syria.

Flyktningleiren ble opprettet i 1957, og er i praksis en egen bydel i Damaskus, og har vært beleiret og beskutt av syriske regimestyrker i to år. 1. april ble vondt verre, da IS-krigere inntok leiren.

- Ni av ti har flyktet fra leiren. De siste ti prosenten bor i ruiner, uten helsetilbud, mat eller håp, og i kryssilden mellom IS og Assads styrker. Jeg tror ikke det er noe verre sted på jorden nå. Det er ikke noe sted det er mer håpløst, sier Jan Egeland, generalsekretær i Flyktninghjelpen, til Dagbladet.

- Ikke noe sted å dra

IS kontrollerer nå opp mot 90 prosent av leiren, ifølge Reuters, og det er kamper mellom IS-terrorister og palestinske og syriske opprørere inne i leiren. Samtidig bombarderer syriske regjeringsstyrker leiren fra utsiden. Deler av flyktningleiren er blitt ødelagt av gatekamper, luftangrep og raketter.

- Yarmouk er blitt et symbol på hvor ille det er blitt i Syria. Og de har egentlig ikke noe sted å dra, sier Egeland.

Innbyggerne i leiren er palestinske flyktninger, barna og barnebarna deres, og de i en særstilling, sier den tidligere FN-toppen.

- Alternativet deres til å fortsette å sulte og å bli beskutt i Yarmouk, er en desperat flukt til en verden som ikke vil ha dem. Nå er det ingen åpne grenser for palestinerne. De kan ikke dra til Libanon, Jordan eller Tyrkia, sier Egeland.

- Leiren er hjemmet vårt

Ifølge den syrisk organisasjon SNHR har 13 sivile blitt drept i kampene i leiren. Et antall IS-krigere skal også være drept.

En kvinne som har flyktet fra leiren sier til BBC at de følte seg fanget i hjemmene sine.

- Vi hadde valget mellom å dø der eller å forlate leiren. Vi klarte å flykte i siste øyeblikk, sier hun.

Kvinnen sier hun regner de andre som har bodd i leiren som sin egen familie.

- For oss er leiren hjemmet vårt, ikke Palestina eller Syria. Jeg vet ikke hva vi har gjort for å fortjene dette.

- For liten norsk kvote

Jan Egeland mener Yarmouk-situasjonen viser hvorfor den norske avgjørelsen om å ikke ta i mot flere syriske flyktninger er feil. Norge ga i fjor asyl til 320 syrere på fjorårets flyktningkvote.

- Kvoten er for liten, og feil sammensatt. Palestinerne i Syria er blant de som har et spesielt beskyttelsesbehov. I stedet for å hjelpe dem, prioriterer vi flyktninger som det er lett å integrere. Mitt retoriske spørsmål er om det er syrerne og palestinerne som har problemer eller vi? sier Egeland.

Han mener Norge, og verdenssamfunnet, må gi mer til det humanitære arbeidet.

- Vi må få større ressurser til hjelpearbeid. Alle giverne – også Norge – gir for lite. Vi er ikke de som gir minst, men vi gir ikke mer over skatteseddelen enn 27 øre per nordmann per dag. Vi, og verdenssamfunnet, er ikke villig til å investere i håp, skole og framtid, sier han.

Egeland sier FN og verdenssamfunnet også må få avtaler med partene om å få komme fram med humanitær hjelp.

- Før var det Assad som var hovedproblemet for å få komme fram, nå er det IS, sier Egeland.

Ønske: Å overleve

FNs hjelpeorganisasjon for palestinske flyktninger, UNRWA, har ansvaret for nødhjelpen til leiren.

- Det de sivile i Yarmouk er mest opptatt av akkurat nå, er ganske enkelt å overleve. Det er så enkelt og direkte som det, sa UNRWA-sjef Pierre Krähenbühl via videolink til FN-sjef Ban Ki-moon og Sikkerhetsrådet mandag kveld ifølge NTB.

Utenriksminister Børge Brende (H) sier tirsdag kveld at det haster med humanitær hjelp.

- Situasjonen i Yarmouk er alvorlig, og jeg er svært bekymret for sikkerheten til syrere og palestinere i leiren, sier Brende ifølge NTB.

Norge gir 10 millioner kroner til UNRWAs arbeid i Syria.

- Sikkerhetsrådet handlingslammet

FNs sikkerhetsråd ba i en uttalelse etter et møte mandag om at innbyggerne i leiren får tilgang til nødhjelp, og at sivile blir evakuert. Den tidligere FN-toppen Egeland er svært kritisk til FNs sikkerhetsråds arbeid for å hjelpe sivile i Syria.

- Jeg har ikke sett en slik handlingslammelse siden opptakten til Irak-invasjonen i 2003. Det er meget kostbart. Her lager vi oss problemer for mange tiår framover. Millioner av mennesker i hjertet av Midtøsten fratas alt håp om en framtid. Vi får større humanitære problemer og sikkerhetsproblemer enn noe annet vi står overfor. Det er en handlingslammelse i det politiske og diplomatiske arbeidet. Vi skaper en generasjon av uro og usikkerhet som også vil ramme Europa, så enkelt er det, sier han.

Flyktingehjelpen og 20 andre hjelpeorganisasjoner har uttalt seg svært kritisk til sikkerhetsrådets manglende evne og vilje til å beskytte de sivile i Syria.

Tuesday, April 7th, 2015 Bil No Comments

Ingen asyl­enighet i kveld


(Dagbladet): Etter å ha vært hos statsminister Erna Solberg i over tre timer tirsdag kveld, var det uten en løsning i asylbarnsaken at partilederne i regjeringen og støttepartiene til slutt dro hjem.

På vei ut av statsministerboligen sier Venstres Trine Skei Grande at de ikke kom i mål om en asylbarnavtale.

- Må jobbe videre

- Nei, det ble ingen enighet, men vi har jobbet godt og det gjenstår en del, sier hun i 22.50-tida.

KrFs Knut Arild Hareide beskriver samarbeidsklimaet under middagen hos statsministeren som godt.

- Vi har jobbet grundig, men må jobbe videre, sier han.

Verken Hareide eller Skei Grande ville si noe om når en endelig løsning vil foreligge. De vil heller ikke si når det er planlagt nye møter om saken.

Tidligere i kveld sa kommunalkommiteens Geir Toskedal (KrF) at han trodde det ville være mulige å bli enige før kvelden var omme.

- Mulig å bli enige i kveld

- Regjeringen kom med et utkast som jeg ble gjort kjent med i ettermiddag. Vi og Venstre har laget et tilsvar, som de har med til middagen, sa han i 21.50-tida.

– Jeg mener at avstanden var av en slik karakter at det skal være mulig å bli enige i kveld. Vi ønsker at flest mulig barn blir omfattet av avtalen, og får prøvd sine saker på nytt, sier Toskedal.

Planen var at den betente asylbarnsaken skulle bli tema under middagen hos statsministeren. Det ble den, men lederne kom altså ikke til enigehet.

På vei inn sa KrF-leder Knut Arild Hareide at partene hadde fått en skisse til løsning.

- Vi skal diskutere denne i kveld. Det er mye bra, men skal vi bli enige, må det betydelige endringer til, sa Hareide.

- Rydder ikke opp

Han var ikke sikker på om det ville bli en løsning i løpet av kvelden.

- Når regjeringen beklager at de har gjort feil, hadde det vært å forvente at de rydder opp i feilene som er begått. Med denne løsningen rydder de ikke opp fullt ut, sier Hareide.

Hareide sier det ikke er avklart hvor mange asylbarns om omfattes av løsningsforslaget regjeringen har lagt på bordet.

Venstre-leder Trine Skei Grande var langt mer ordknapp på vei inn.

- Jeg har lenge håpet på en løsning, sa Grande til Dagbladet.

Satte frist

Dagbladet skrev i går at Venstre har gitt statsminister Erna Solberg en deadline til fredag klokka 13 på å løse floka.

Da begynner Venstres landsmøte. Roger Granum, som er fylkesleder i Oppland, sa at han mener at dersom det ikke er blitt enighet innen da tror han det står på mangel på vilje fra regjeringen.

- Da må vi gi beskjed til regjeringen om at samarbeidsavtalen ikke gjelder lenger, sier han.

Erna Solberg sa til Dagbladet tidligere i dag at hun ikke vil forholde seg til noen deadline.

- Dette får ta den tiden det tar, sa statsministeren.

Tror ikke på løsning

Middagen i kveld er et såkalt 5c-møte, som partilederne i regjeringspartiene og støttepartiene ofte har den første mandagen i måneden. På grunn av påsken, ble middagen satt til i dag.

Kilder Dagbladet har vært i kontakt med i ettermiddag mener det er helt usannsynlig at Frp-leder Siv Jensen vil inngå en bindende avtale med de tre andre partilederne om ny behandling av asylbarnsøknadene uten å forankre avtalen i Fremskrittspartiets stortingsgruppe.

Etter det Dagbladet forstår mener sterke krefter i Fremskrittspartiet at det er uaktuelt for Frp å innfri kravet fra Venstre og KrF om ny vurdering for asylbarna uten at støttepartiene gir noe tilbake.

Et ensidig gjennomslag for KrF og Venstre kan betraktes som svak ledelse fra statsministerens side. En ettergivelse som kan ramme regjeringspartiene ved neste korsvei.
 
Det hevdes at smerteterskelen er lavere for Frp enn for Høyre i asylbarnsaken, men at heller ikke Erna Solberg er innstilt på å komme KrF og Venstre i møte uten videre.
 
Mens Jan Arild Ellingsen og andre i Frp har lagt mye prestisje i å avvise kravene fra KrF og Venstre, er det også krefter i partiet som er mer pragmatiske til en løsning. De hevder at Frp vil kunne leve med at de aktuelle hjemsendte asylbarna får sine søknader behandlet etter de nye reglene og at de som får gjennomslag hentes tilbake til Norge.

Tuesday, April 7th, 2015 Bil No Comments

Raser etter å ha blitt nektet å bruke sil som religiøst hodeplagg på førerkortet


(Dagbladet): Nå som påsken er over er det kanskje på sin plass å vie oppmerksomhet til andre religioner – seriøse og mindre seriøse.

Britiske Ian Harris (51) er for tiden i krangel med det statlige DVLA (Driver & Vehicle Licensing Agency) i Storbritannia, skriver lokalavisa i Brighton, The Argus.

Harris nekter nemlig å godta avslaget på søknaden om å få bruke ei sil som religiøst hodeplagg på førerkortet sitt, og har nå påklaget vedtaket for tredje gang.

Det luftige «hodeplagget» er sentralt blant de såkalte pastafarianerne i Det hellige flyvende spaghettimonsterets kirke, som krever å bli regnet som en seriøs religion.

- Hvem tror de at de er som kan sitte der og bestemme hvilke som er sanne eller ekte? Vår religion er en minoritet, men DVLA diskriminerer fordi de tillater personer som utøver større religioner å ha på seg hodeplagg på bilder. Ifølge avslaget kunne bildet mitt gjøre skade på DVLAs kredibilitet fordi de mente det var humor, noe som er fornærmende, sier Harris til The Argus.

Det hellige flyvende spaghettimonsterets kirke ser imidlertid ikke ut til å få bønnene sine oppfylt denne gang. 

- Du vil nok sette pris på at vi må jobbe innenfor et rammeverk bestemt av lover og alle avgjørelser vi tar må være i tråd med relevant lovgivning. Dermed er vi ikke alltid i stand til å møte forventingene dine, skriver DVLA i svarbrevet deres.

Andre land har imidlertid godtatt pastafarianernes sil som hodeplagg på offisielle identifikasjonspapirer, inkludert både USA og Østerrike.

I Norge har Det hellige flyvende spaghettimonsterets kirke fått avslag på søknaden om å registrere seg som et trossamfunn.

Tuesday, April 7th, 2015 Bil No Comments

Hareide: Vi har fått en skisse til løsning i asylbarn-saken


(Dagbladet): Partilederne i regjeringen og støttepartiene møtes til middag i statsministerboligen i kveld. Der vil den betente asylbarnsaken bli et tema. KrF-leder Knut Arild Hareide sier på vei inn til middagene at partene har fått en skisse til løsning.

- Vi skal diskutere denne i kveld. Det er mye bra, men skal vi bli enige, må det betydelige endringer til, sier Hareide.

- Rydder ikke opp

Han er ikke sikker på at det vil bli en løsning i løpet av kvelden.

- Når regjeringen beklager at de har gjort feil, hadde det vært å forvente at de rydder opp i feilene som er begått. Med denne løsningen rydder de ikke opp fullt ut, sier Hareide.

Hareide sier det ikke er avklart hvor mange asylbarns om omfattes av løsningsforslaget regjeringen har lagt på bordet.

Venstre-leder Trine Skei Grande var langt mer ordknapp på vei inn.

- Jeg har lenge håpet på en løsning, sier Grande til Dagbladet.

Satte frist

Dagbladet skrev i går at Venstre har gitt statsminister Erna Solberg en deadline til fredag klokken 13 på å løse floka.

Da begynner Venstres landsmøte. Roger Granum, som er fylkesleder i Oppland, sa at han mener at dersom det ikke er blitt enighet innen da tror han det står på mangel på vilje fra regjeringen.

- Da må vi gi beskjed til regjeringen om at samarbeidsavtalen ikke gjelder lenger, sier han.

Erna Solberg sa til Dagbladet tidligere i dag at hun ikke vil forholde seg til noen deadline.

- Dette får ta den tiden det tar, sa statsministeren.

Tror ikke på løsning

Middagen i kveld er et såkalt 5c-møte, som partilederne i regjeringspartiene og støttepartiene ofte har den første mandagen i måneden. På grunn av påsken, ble middagen satt til i dag.

Kilder Dagbladet har vært i kontakt med i ettermiddag mener det er helt usannsynlig at Frp-leder Siv Jensen vil inngå en bindende avtale med de tre andre partilederne om ny behandling av asylbarnsøknadene uten å forankre avtalen i Fremskrittspartiets stortingsgruppe.

Etter det Dagbladet forstår mener sterke krefter i Fremskrittspartiet at det er uaktuelt for Frp å innfri kravet fra Venstre og KrF om ny vurdering for asylbarna uten at støttepartiene gir noe tilbake.

Et ensidig gjennomslag for KrF og Venstre kan betraktes som svak ledelse fra statsministerens side. En ettergivelse som kan ramme regjeringspartiene ved neste korsvei.
 
Det hevdes at smerteterskelen er lavere for Frp enn for Høyre i asylbarnsaken, men at heller ikke Erna Solberg er innstilt på å komme KrF og Venstre i møte uten videre.
 
Mens Jan Arild Ellingsen og andre i Frp har lagt mye prestisje i å avvise kravene fra KrF og Venstre, er det også krefter i partiet som er mer pragmatiske til en løsning. De hevder at Frp vil kunne leve med at de aktuelle hjemsendte asylbarna får sine søknader behandlet etter de nye reglene og at de som får gjennomslag hentes tilbake til Norge.

Tuesday, April 7th, 2015 Bil No Comments

Leter etter jente (9). Ikke sett siden hun gikk av bussen klokka 14


(Dagbladet): Politiet i Sør-Trøndelag har i kveld gått ut med etterlysning etter ei ni år gammel jente på Røros, som ikke har vært sett siden hun gikk av bussen ved 14-tiden i ettermiddag i Femundveien, melder Adresseavisen.

Jentas mobiltelefon ligger avslått hjemme.

Bussholdeplassen rett ved boligfeltet Gjøsvika ved Røros sentrum.

Politiet gikk ut med etterlysning klokka 18.34 – fire og en halv time etter at hun sist ble sett på busstoppestedet. 

- Familien har forsøkt å kontakte venner og kjente, og de har lett i nærområdet uten resultat før de tok kontakt med politiet, sier operasjonsleder Frank Brevik ved Sør-Trøndelag politidistrikt til adressa.no.

Den saknede jenta har langt lyst hår, og lue med rosa, lilla og orange striper. Hun har på en svart Swix-jakke med hette, svart bukse og lilla cherroxer. Hun har en rosa sekk og rosa votter.

Tuesday, April 7th, 2015 Bil No Comments

Nye regler: Lurer du Netflix, kan du bli kastet ut


(Dagbladet): Mange nordmenn har etterhvert skjønt at dersom man lurer streamingtjenesten Netflix til å tro at man er i USA, øker tilbudet på filmer og TV-serier betraktelig.

Mange gjør dette ved å installere såkalte virtuelle private nettverk (VPN), som narrer serverne til å tro at du kontakter tjenesten fra USA.

Innskrenker vilkårene

Men selv om mange brukere er glade for denne «lureløsningen», er ikke filmstudioene like fornøyde med at Netflix ikke klarer å holde avtalene de inngår. Mye tyder på at Netflix derfor har eksperimentert mye med å finne løsninger som gjør at brukere ikke lenger kan lure systemet.

I begynnelsen av januar ble for eksempel mange bekymret da det kunne se ut som om selskapet hadde funnet en løsning på å blokkere VPN-brukere. Likevel har de fleste hatt tilgang på den amerikanske versjonen siden da.

Nå kan det se ut som om Netflix gjør nok et forsøkt på å stoppe triksingen.

Reddit-brukeren CrypticGraig har nemlig fått med seg at selskapet har oppdatert sine vilkår for å bruke tjenesten.

I de nye vilkårene, som også er oppdatert på den norske Netflix-siden, står det spesifikt at selskapet kan komme til å stenge tilgangen til brukere de mistenker er et annet sted enn de har oppgitt.

- Kan avslutte eller begrense bruken din

Under punkt 6 a står det skrevet:

«Du kan kun se filmer eller TV-serier via Netflix-tjenesten i det landet der du registrerte kontoen din, og kun i områder hvor vi tilbyr tjenestene våre og har lisensiert disse filmene eller TV-seriene. Innholdet som er tilgjengelig for visning vil variere etter geografisk område. Netflix vil bruke teknologiske løsninger for å verifisere din geografiske plassering».

Og 6 h lyder følgende:

«Vi kan avslutte eller begrense bruken din av tjenesten vår uten kompensasjon eller varsel om du etter vår vurdering (i) overtrer noen av disse vilkår for bruk eller (ii) bruker tjenesten på en ulovlig eller upassende måte».

Netflix’ sjefer har foreløpig ikke kommentert de nye vilkårene.

- Et vilkår som ikke burde være der

Torgeir Waterhouse, direktør for internett og nye medier i IKT Norge, sier til Dagbladet at Netflix lenge har prøvd å finne løsninger for at det ikke skal være mulig å se innhold som egentlig ikke er tilgjengelig for brukerne.

- Det innholdet Netflix har betaler de masse penger for å få lov til å selge videre til brukerne sine, og det selges på geografisk basis. Det klareres for ulike land. Så lenge rettighetshaversystemet er lagt opp på den måten, er det det handlingsrommet Netflix og andre tilsvarende tjenester har, forklarer han.

Han er ikke overrasket over at Netflix nå innskrenker vilkårene.

- Det de i realiteten sier er at det er noen vilkår for at brukere skal benytte seg av deres tjenester. Det er ikke noe nytt, slik er det med alle tjenester og tilbud. At det kan få konsekvenser for brukerne å lure systemet er ikke grensesprengende, sånn må det være, sier han.

Waterhouse reagerer derimot på presiseringen om at brukere kun kan benytte seg av tjenesten i land hvor Netflix er tilgjengelig.

- Det som er interessant er at de nye vilkårene sier at du bare kan bruke tjenesten i de områdene hvor de tilbyr den. Det betyr at hvis du betaler for Netflix, men for eksempel er på ferie i et land der Netflix ikke er tilgjengelig, så får du ikke lov til å bruke tjenesten. Det svekker tilliten til Netflix, og er et godt eksempel på et vilkår som ikke burde være der, sier han.

Han mener at det egentlig er rettighetshaverne som har et problem, noe han også har skrevet flere debattinnlegg om.

- Det er et alvorlig signal. Folk sier at de har lyst å betale for en tjeneste som de også kan få ved å ikke betale for den, men tjenesten er ikke tilgjengelig for de som vil betale. Det er et eksempel på at rettighetshaverne er i utakt. Når man ønsker å betale for innhold, men ikke får lov, så bør det ringe noen bjeller, sier han. 

Tuesday, April 7th, 2015 Bil No Comments

Stor test: Vinnerne har mye protein, lite fett og sukker

(Bramat.no): Som navnet tilsier er cottage cheese en ost, men visste du at både skyr og kvarg også er ost, og ikke yoghurt som mange tror? Det samme er kesam.

Alt dette er ferskost, laget av melk syrnet med én eller flere melkesyrekulturer og eventuelt også tilsatt litt løpe i ystemelken.

Sammenlikner du skyr, kvarg og cottage cheese med vanlig yoghurt, har disse langt mer protein, og ofte også mindre fett enn en del yoghurttyper.

Mye protein

Protein metter godt, og derfor er disse ostene perfekte små måltider når du er sulten eller bare har lyst på noe godt.

Les også: Bramat tester gresk yoghurt

Noen typer inneholder en del sukker, mens andre inneholder minimalt med sukker, men kunstig søtning. Hva du bør velge, avhenger av aktivitetsnivå, hvor mye du spiser ellers, og om målet er vektnedgang, vektoppgang eller stabil vekt.

Les også: Hvilken yoghurt bør jeg velge?

Slik har vi gjort testen

I denne testen har vi sammenliknet næringsinnholdet i et utvalg kvarg, skyr og cottage cheese i porsjonspakninger som er å få kjøpt i de største matvarekjedene.

Ettersom alle inneholder relativt lite kalorier, tilsvarende et lite måltid eller et mellommåltid, har vi ikke tatt kaloriinnhold med i vurderingen. Derimot har vi sett på innhold av mettet fett, sukker og protein.

Smak er ikke en faktor i testen. Ettersom innholdet av fett er lavt i alle produktene, har vi kun latt dette telle halvparten av protein og sukker.

Ikke oppgitt

Ideelt sett ønsket vi å vurdere innhold av kalsium også, men kalsiuminnholdet er kun oppgitt på noen av produktene.

Vi har valgt å gi terning 4-6 fordi vi anser alle produktene som sunne.

Testen er utført av ernæringsfysiologer i Bramat. Opplysningen til testene hentes fra deklarert næringsinnhold og ingredienslisten på forpakninger vi kjøper inn i vanlige, norske butikker.

Når det er nødvendig henter vi inn ekstra informasjon fra produsentene i de tilfellene vi ser dette mangler på deklarasjonen.

Vi gjør oppmerksom at på at det kan forekomme avvik mellom deklarasjonen og faktisk innhold dersom produsentene nylig har foretatt endringer i produktene og ikke har oppdater forpakningen.

Dette er en ukjent faktor vi ikke kan ta hensyn til og vi endrer ikke testen etter at den er publisert, ettersom vi forventer at deklarasjonen er korrekt.

Hele testen finner du hos bramat.no.

Testresultater

q-skyr_sitrongnist.jpg

Q Skyr Sitrongnist

Karakter:
q-skyr_vaniljevilje.jpg

Q Skyr vanilje

Karakter:

Les mer på Bramat.no:
Er det trygt å ta betakaroten?
Spis vanlig, billig supermat
Appelsincarpaccio med granateple

Tuesday, April 7th, 2015 Bil No Comments

Ertet Apple, men se hva som skjer med Samsungs topp­modell

 

Recent Comments