Archive for February 19th, 2015
Dette sa Petter til Tomas mens de lå i snøen
Brødrene rakk å veksle noen korte ord mens de omfavnet hverandre i snøen.
- Han sa: «Dette betyr mye for meg», sier Tomas Northug til Dagbladet.
- En drøm
Petter Northug imponerte i spurten og var bare noen centimetre foran Alex Harvey som tok sølvet.
Gullvinneren var tydelig rørt etter triumfen.
- Jeg klarer ikke beskrive hvor mye dette betyr for meg. Det er stort å stå her sammen med broren min. Dette betyr mye for meg og familien, sier Petter Northug til NRK.
Ola Vigen Hattestad tok bronsen.
- Det er fantastisk. Det er en drøm. Jeg har jo andreplasser fra Oslo og Val di Fiemme, sier Northug til NRK.
Første sprint-gull
Dette var trønderens første VM-gull på distansen.
Petter Northug forsøkte et rykk rundt halvveis i finalen, men han ble hentet av Federico Pellegrino. På oppløpet kom fem løpere likt og Northug fikk de nødvendige centimeterne til Harvey som fikk superfart inne på stadion.
- Jeg tenkte at jeg måtte sette litt fart. Formen er jo veldig bra. Jeg prøvde å kjøre derfra og inn og jeg var god på oppløpet, sier Northug.
Svensk ekspert mente Northug jukset. Så fikk hun se reprisen
Underveis på åpningsdistansen i Falun mente SVT-ekspert Johanna Ojala at Northug brøt reglelverket.
Ojala reagerte på at Northug angivelig skøytet mer enn tillatt under den klassiske sprintfinalen.
- Vi reagerte på det, sier Ojala til SVT, gjengitt av Expressen.
Endret mening
Til Dagbladet utdyper Ojala og forteller at hun endret mening etter å ha sett reprise.
- Reglene er sånn at hvis det er granbar og sporene er borte så er det lov med retningsforandringer. Når granbaret kommer er der, og sporet er satt – får man ikke endre spor ofte, sier Ojala til Dagbladet.
- Når man ser reprisene etterpå i «slow motion» så mener jeg ikke at det er noen galt, men alt skjer så raskt i en sprint, og da reagerte jeg, sier SVT-eksperten.
Reprise
Petter Northug rykker rundt halvveis i sprintfinalen og holdt seg i tet helt til målstreken. I spurten vant han hårfint foran Alex Harvey fra Canada.
- Jeg mener han ikke skal diskes, det var greit da jeg så det i reprise, sier Ojala.
Sprinttrener Arild Monsen avfeier påstanden om skøyting.
- Han tok ikke ett eneste skøytetak, sier Monsen.
- Nå blir jeg vanskelig å ha med å gjøre
Etter en kort seanse på engelsk med pressen, møtte Northug en rekke medier utenfor. På Dagbladets spørsmål om han noen gang har vært bedre svarte skikongen offensivt:
- Nei, jeg har vel ikke det. Når jeg vinner klassisksprinter, er jeg i form, sier Northug.
Northug legger ikke skjul på at gullmedaljen betyr ekstra mye etter det turbulente året han har vært gjennom.
- Dette gullet er kanskje det som betyr mest for meg, tatt i betrakning av alt som har skjedd, innrømmer Northug.
Offensiv
Med et gull i banken allerede, lover Northug å være offensiv i de neste.
- Når jeg får senket nervene med et gull, blir jeg vanskelig å ha med å gjøre. Da kan jeg ta større sjanser i det andre løpene og satse alt på gull eller ingenting. Det er en fordel, mener Northug.
Rørt av lillebror
Han gikk samtlige heat med broren Tomas som også kvalifiserte til finalen. Der endte han sist.
- Det rører meg nesten mer enn gullet å se at Tomas har tatt tak. Han har virkelig gjort det som trengs og fått frem styrkene sine. Nå er han sterk nok til å prege internasjonale sprinter i årene som kommer, sier Petter om lillebror.
Statistikken som viser at vi trolig kan glemme norsk medalje
Kun én av de siste åtte sprintvinnerne i mesterskap har gått i den andre og siste semifinalen. Ingen av de siste 24 medaljevinnerne i sprint har gått i den femte og siste kvartfinalen.
Derfor er det særdeles urovekkende at både Petter og Tomas Northug, samt Eirik Brandsdal har havnet i nettopp den siste kvartfinalen, hvor det statistisk sett er tilnærmet umulig å ta medalje fra.
Når Norges fjerdemann, Ola Vigen Hattestad, i tillegg har havnet i den nest siste og fjerde kvartfinalen, betyr det at alle de norske løperne vil havne i den andre semifinalen og dermed få mindre restitusjonstid før en eventuell finale.
- Nå fikk du en god sak. Nå må de norske gå fort, samtidig som de vet at de har kortest hvile, skriver tidligere spesialsprinter Øystein «Pølsa» Pettersen i en SMS til Dagbladet.
- Det er en fordel å gå i en av de tre første kvartifinaleheatene og den første semifinalen. Det er det ingen tvil om, sa Northug tidligere i dag.
Den norske ulempen
Idrettsekspert Johan Kaggestad tror Northug er én av få som kan vinne fra det femte kvartfinaleheatet.
- Jeg tror det er mulig å vinne også fra femte kvartfinaleheat, men da må man kompensere med veldig sterk utholdenhet. Marit Bjørgen kunne klart det. Petter Northug kan kanskje klare det, mener Kaggestad.
- Det er en kolossal fordel om man får noen minutter ekstra hvile mellom semifinalen og finalen. For hvert minutt ekstra hvile man får mellom heatene, jo mer restituert og klar er man for å gå fort i finalen, sier han.
Frem med stoppeklokka for å følge med på juryen
Hattestad er skeptisk, men skal i hvert fall prøve.
- Jeg må jo tro at det er mulig å vinne, selv om det er andre som får lengre hvile, medgir Hattestad
Sprinttrener Arild Monsen vil nå følge svært nøye med på juryen.
- Det vi har bomma på i mesterskap tidligere er at det bare har vært fjorten minutter mellom den andre semifinalen og finalen. Etter reglene skal det være tjue minutter, og det er stor forskjell på fjorten og tjue minutter. Det vil vi være veldig nøye med overfor juryen. Jeg kommer til å stå med stoppeklokke og følge med, avslører sprinttreneren.
Må bryte forbannelse
Som Dagbladet skrev tidligere i dag, har altså sju av de åtte siste mesterskapsgullene i sprint blitt vunnet av utøvere fra den første semifinalen og som dessuten også har gått i en av de to første kvartfinaleheatene.
Det gjelder både Maiken Caspersen Falla (2014), Ola Vigen Hattestad (2014), Nikita Kriukov (2013), Marit Bjørgen (2013), Bjørgen (2011), Kriukov (2010) og Bjørgen (2010).
Marcus Hellner, som profiterte på sin utholdenhet, er den eneste som kontrasterer denne tendensen. Svensken gikk kvartfinaleheat nr. 3 og semifinaleheat nr. 2 da han ble sprintverdensmester i Holmenkollen i 2011.
Nå må de norske sprintgutta brytene denne forbannelsen om det skal bli norsk herrejubel i Falun.
Faren til de innesperrede barna: Har lett etter barna mine siden 90-tallet
Han forteller at forholdet til moren tok slutt i 1998.
Skrev til Australia
- Jeg forlot moren. Vi fungerte ikke sammen, sier han på telefonen til Kvällsposten.
Selv om de var enige om at han skulle fortsette å ha kontakt med sine barn, skal moren ha brutt avtalen – på det groveste. Det hjalp heller ikke å ta kontakt med tingretten.
- En gang fikk jeg høre at de bodde i Åre og prøvde å finne dem der. Senere fortalte morens advokat at de hadde flyttet til Australia. Jeg skrev till den svenske ambassaden i Australia og ga dem barna personnummer men fikk vite at de ikke visste noe om dem, sier han til Expressen.
Sendte blomster
Senere har han søkt på internett, og sendt blomster til en adresse hvor de skulle være i Midt-Sverige.
Men til ingen nytte.
- Jeg sendte blomster for at barna skulle vite at de har en pappa som tenker på dem, sier han.
Et mobilnummer som han sendte sammen med blomsterne, skal visstnok ha nådd barna – uten at de hadde mulighet til å ringe tilbake.
- Jeg har vanskelig for å beherske følelsene mine, sier han og gråter mens han snakker med Kvällsposten.
Arrangørene ga Kowalczyk en kjempefordel
FALUN (Dagbladet): I går bestemte arrangørene at det kun i svært begrenset grad kunne testes ski i konkurranseløypa før sprintstarten. Og – hver nasjon fikk kun ha to testere i aksjon samtidig.
- Vi har ni løpere til start i denne sprinten, som må dele på to testere. Polen for eksempel, har en, men også Kowalczyk kan bruke to skitestere, sier den norske smøresjefen Knut Nystad til Dagbladet.
Han synes det er greit at arrangørene vil beskytte konkurranseløypa best mulig i mildværet, men synes nok at det kanskje kunne vært tatt mer hensyn til de forskjellige nasjonenes størrelse.
- Alle får bruke to testere samtidig. Det er ingen unntak på det, sier han til Dagbladet.
Dessuten fikk man kun teste i en liten del av løypa, ikke i glidsonen inn mot mål. Det betyr blant annet at gutta ikke har fått testet hvor effektivt det vil være å stake i den glatte løypa framfor å gå med klister.
- Nei, det har vi ikke fått testet, bekrefter Nystad.
- Så det blir gambling om noen prøver?
- Det gjør nok det.
- Er det aktuelt?
- Vi får se. Plutselig er det en som prøver, og da begynner flere å tenke på det. Det er jo blitt enorm forskjell på blanke ski og ski med festesmøring nå.
- Hvordan var det å smøre skiene i dag?
- Det var forsåvidt greit, men det ble noen spørsmålstegn også på grunn av den begrensede muligheten til å få testet ut løsningene.
Svenskekongen geleidet bort etter Northug-spørsmål
Kong Carl Gustaf så ut til å følge interessert med på omvisningen. Samtidig gikk kronprinsesse Victoria, prins Carl Philip med sin kjæreste Sofia og dronning Silvia noen meter bak.
Kronprinsesse Victoria stoppet flere ganger for å peke og vise steder i målområdet til sin datter, som sannsynligvis syntes det var stort med VM på hjemmebane.
- Ikke sett så nøye
Overfor Dagbladet forteller kong Carl Gustaf at han ikke har fått sett så nøye på startlistene til dagens sprint ennå. Men han håper det går bra for de svenske utøverne.
- Kan jeg få spørre kongen om hva kongen tror om dagens sprint og starten på dette verdensmesterskapet?
- Ja, det er likt for alle. Jeg håper det går like bra for alle de svenske. Vi får se, sier kong Carl Gustaf til Dagbladet
- Håper du på Calle Halfvarsson?
- Ja, det finnes alltid muligheter for ham. Men alle har like gode sjanser. Nå har jeg ikke fått sett så nøye gjennom startlistene ennå, men det skal jeg inn og gjøre nå.
Og idet kongen fikk spørsmål om hva han synes om Petter Northug, ble han geleidet videre inn VIP-inngangen av et medlem av kongens følge.
- Kult
Noen minutter etter dukket Calle Halfvarsson opp:
- Kong Carl Gustaf har tro på deg, hva synes du om det?
- Ja, det er kult når kongen har troen på deg, svarer VM-håpet.
- Hvordan vurderer du dine egne sjanser i dag?
- Formen føles bra. Jeg gleder meg til å komme i gang.
Hattestad beste norske i russisk prolog-seier, Tomas Northug imponerte
2. Ola Vigen Hattestad +0.02
3. Tomas Northug +0.14
4. Ueli Schnider +0.27
5. Alex Harvey +2.40
6. Calle Halfvarsson +3.28
7. Ristomatti Hakola +3.31
8. Jovian Hediger +3.50
9. Anssi Pentsinen+3.57
10. Andrew Newell +3.64
…
13. Eirik Brandsdal +4.41
18. Petter Northug +5.70
Recent Posts
- -Dårlig skjult forsøk på å selge inn oljevirksomhet
- Thoresen med to da Storhamar slo Lørenskog
- Ronaldo ble matchvinner for Real
- Tverrligger, stang, og så ut på Alfheim: – 1-1! Nei? Hva skjer?
- Sekundet etter spøken innså han hva han hadde sagt og gjemte seg under jakka: – Virkelig smakløst
- Skal ha truet med å ruinere Bond-stjerna da hun sa nei til sex
- Vil chippe idrettsutøvere for å stoppe doping
- DIREKTE: Liverpool med gigantiske sjanser: – En helt vanvittig redning
- Politiet håper å kunne avhøre de overlevende etter ulykken i Seljord
- Skader gir Conte hodebry
Recent Comments
Archives
- October 2017
- August 2017
- July 2017
- June 2017
- May 2017
- April 2017
- March 2017
- February 2017
- January 2017
- December 2016
- November 2016
- October 2016
- September 2016
- December 2015
- September 2015
- August 2015
- July 2015
- June 2015
- May 2015
- April 2015
- March 2015
- February 2015
- January 2015
- December 2014
- November 2014
- October 2014
- September 2014
- August 2014
- July 2014
- June 2014
- May 2014
- April 2014
- March 2014
- February 2014
- January 2014
- December 2013
- November 2013
- October 2013
- September 2013
- August 2013